İlahiyat öğrencileri, problemlerini platforma taşıdılar?
İlahiyat fakülteleri öğrencileri arasında birliktelik sağlamak, sorunlarını ele alıp çözüm yolları aramak üzere yola çıkan İlahiyat Öğrencileri Platformu (İÖP), pedagojik formasyon eğitimi alamama sorunu masaya yatırdı. İÖP Genel Sekreteri İbrahim Dikmen, İzmir Buca Müftülüğü'nün katkılarıyla tertip ettikleri "Din Hizmetlerinin Verimliliğinin Artırılmasında Pedagojik Formasyon Yeterliği Sorunu" konulu panelde, 16 ilahiyat fakültesinin öğrencilerini İzmir'de buluşturduklarını söyledi.
Panele katılan Yrd. Doç. Dr. Veli Öztürk, Cumhuriyet Dönemi din eğitim ve öğretim tarihinde kuruluşundan itibaren İlahiyat Fakülteleri, hiçbir dönemde öğretmenlik meslek bilgisi derslerini ilahiyat programının dışında bırakmadığına dikkat çekti. Öztürk, din eğitimi ve öğretiminde ülkemizin kendi tarihsel tecrübeleri ışığında ortaya çıkan İlahiyat Fakülteleri, hem bireysel hem de toplumsal açıdan dini bilginin bilimsel bir tarzda üretilmesi ve halka aktarılması gibi önemli bir görevi üstlendiğini ifade etti.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden M. Fatih Çakmak, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Ümit Kaya, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Mahmut Y. Dağyeli, Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Burak Us ve son olarak Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Muhammet Ali Aydın pedagojik formasyon eğitiminin, din eğitiminin farklı sahalarındaki gerekliliğiyle ilgili çeşitli başlıklar altında bildirilerini sundu.
Değerlendirme oturumunda Yrd.Doç.Dr. Veli Öztürk; Geçtiğimiz dönemlerde İlahiyat Fakültelerinin programlarında yer alan pedagojik formasyon dersleri, örgün ve yaygın din öğretiminde verilen din eğitiminin kalitesi ve verimliliğinde yadsımayacak bir etkisinin olduğunu ifade etti. Sayın Öztürk ayrıca, İlahiyat Fakültelerinde halihazırdaki formasyon eksikliğinin din eğitim ve öğretiminin kalitesini düşürerek yıllar içinde edinilen birikimin zayıflatacağını ve bunun da dini hayata tesirlerinin olumsuz yönde olacağını belirtti.
Toplantıya öğrencileri iştirak eden üniversiteler şunlar: Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.
İlahiyat Öğrencileri Platformu toplantıda bazı kararlar aldı:
1. Din eğitim ve öğretiminde gerek bireysel gerekse toplumsal anlamda hedeflenen başarının elde edilmesi için İlahiyat programlarına pedagojik formasyon derslerinin dahil edilmesi.
2. Bu çerçevede İÖP, kuruluş amacına uygun olarak, pedagojik formasyon derslerinin tekrar ilahiyat programına dahil edilmesi için değişik zaman ve mekanlarda bu tür faaliyetlerin yapılmasına ve bir sonraki toplantının Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde gerçekleştirilmesi.
3. Bu bildirgenin ülkemizdeki ilahiyat fakülteleri dekanlıklarına, yüksek öğretim kurumu başkanlığına, basın ve yayın kuruluşları ile yerel ve ulusal düzeyde siyasi partilerin merkezlerine gönderilmesi.
4. Formasyon tartışmalarında Fen Edebiyat fakülteleriyle benzer bir yaklaşım izlenerek her ikisinin de formasyon alamayacağı yönündeki argümanlar kabul edilmeyerek İlahiyat Fakülteleri mezunlarını hedef kitlesi yaygın din eğitimi faaliyetleri kapsamında hizmet verecekleri olması nedeniyle böyle bir yaklaşımın yanlış olduğu kanaati ortak olarak kabul edilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.