Her yıl 10 tür koruma altına alınacak

Her yıl 10 tür koruma altına alınacak
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2013 yılında başlattığı Tür Koruma Eylem Planları kapsamında, geçen yıl ve bu yıl 10'ar türü koruma...


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2013 yılında başlattığı Tür Koruma Eylem Planları kapsamında, geçen yıl ve bu yıl 10'ar türü koruma altına aldı.

 

ANKARA (AA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2013 yılında başlattığı Tür Koruma Eylem Planları kapsamında, geçen yıl ve bu yıl 10'ar türü koruma altına aldı.

 

Bu çerçevede, 2023'e kadar her yıl yaklaşık 10 türün Tür Koruma Eylem Planlarına dahil edilmesi hedefleniyor.

 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2013'te 10 tür için eylem planı hazırlandı. Koruma altına alınan türler arasında; kırmızı orman karıncası, kabamayasıl, sığır kuyruğu, piyan, alageyik, deniz alası, dağ horozu, saz kedisi, sümbül, Malatya kantaronu yer alıyor.

 

Tür koruma stratejisinin hedefleri arasında bulunan ve 2014 yılında hayata geçirilecek eylem planları kapsamında yer alan türler arasında ise Van kertenkelesi, çizgili sırtlan, melez kertenkele, siraz balığı, Akdeniz foku, sultan pelemiri, Beypazarı geveni, ak zambak, adaçayı ve it dolanbacı bulunuyor.

 

-Tür grupları bilimsel temellere ve IUCN kriterlerine uyumlu olacak

 

Tür Koruma Stratejisi hazırlama sürecinde 91 bilim insanının, 30 sivil toplum kuruluşu mensubunun ve bağımsız uzmanların, 190 kamu kurumu çalışanının, 4 Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanının katıldığı üç ayrı toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda; Tür Koruma Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı ile 10 yıllık süreç içerisinde çalışılması hedeflenen türlerin önceliklendirildiği liste çıkarıldı. Tür eylem planlarının biçim ve içerik açısından nasıl olması gerektiğine dair kararlar alındı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak uygulanacak eylem planları şablonları ortaya konuldu.

 

Bu toplantılarla tür koruma stratejisinin IUCN kırmızı listeleri ile ilişkilendirilmesi sağlandı, IUCN merkez ofisinden ve bölgesel ofislerden gelen yabancı uzmanların da katılımıyla tür koruma stratejisi değerlendirildi.

 

Ayrıca, toplantıların strateji dokümanına en büyük katkısı ise ele alınan tür gruplarının genişletilip bilimsel temellere ve IUCN'de kullanılan kriterlere uygun olmasının sağlanması oldu. Toplantılar sonucunda ortaya çıkarılan tür eylem planlarının önceliklendirme listesinde yer alan çalışmalar için Kalkınma Bakanlığına bütçe teklifi yapıldı.

 

-Tür koruma stratejileri belirlendi

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2013'te aldıkları kararla her yıl 10 tür için eylem planı hazırlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

 

Bu hedef doğrultusunda Tür Koruma Eylem Planları hazırlamaya başladıklarını belirten Eroğlu, "Tür koruma stratejisinin ana gayesini ülkemizde nesli tehlike altında olan türlerin korunması ve kendi kendilerini sürdürebilir seviyelere çıkarılabilmesi için sonuç odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir yol haritası belirlemek oluşturuyor" ifadesini kullandı.

 

Veysel Eroğlu, ayrıca tür koruma stratejisinde tür odaklı çalışmaların niteliklerinin belirlenmesi ve önümüzdeki yıllarda öncelikle hangi türlere eylem planı hazırlanması hususunda tür koruma stratejilerinin de belirlendiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.