'Her gün 5 bin kişi artist olmak için ajanslara başvuruyor'
Film setlerinde çalışanlarla ilgili kapsamlı bir teftiş gerçekleştiren Çalışma Bakanlığı, Meclis'e sunduğu raporda çarpıcı sonuçlara yer verdi: "Anadolu'dan bir hayalle gelip kötü yollara düşenler var."
Dizi setlerinde çalışanların sorunlarını tespit etmek ve çözmek için harekete geçen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çarpıcı sonuçlara ulaştı. Meclis Dilekçe Komisyonu'nun talebi üzerine kapsamlı bir teftiş gerçekleştiren Çalışma Bakanlığı, Meclis'e gönderdiği raporda vahim gerçeklere ulaştı. Sadece İstanbul'da dizi ve film çalışmaları yürüten 100 civarında ajans var. Her bir ajansa oyuncu olma hayaliyle günlük ortalama 50 kişi başvuruyor. Yıllık toplam 1,5 milyon kişi bu ajansların kapısını çalıyor. Anadolu'nun çeşitli illerinden artist olma hayaliyle gelen kızlardan bazıları kötü yollara düşüyor.
Bakanlığın, 'Dizi filmi yapımında faaliyet gösteren yapımcı firmalar ile cast ajanslarına yönelik yapılan genel teftiş' adlı raporda 11 iş müfettişinin imzası yer alıyor. 33 dizi yapım şirketi ve 3 cast ajansı üzerinden gerçekleştirilen teftişlerde, şirketlerin, 37 televizyon dizisi için bin 750 kişiyi, taşeron firmaları aracılığıyla da 532 kişiyi işçi olarak çalıştırdığı belirlendi. Usulsüz uygulamalara ceza kesildiği belirtilen raporda, işverenlerin işçilerle yazılı sözleşme yapmadığı ifade edildi. Bazı şirketlerin de yazılı sözleşmelerde günlük ve haftalık çalışma süresini yazmadığı, bir işçinin günde 16 saatten fazla çalıştığı tespiti yapıldı. Raporda, oyunculuk için ajansa başvuran gençlerin yüzde 98'inden üye kayıt bedeli, fotoğraf çekimi, deneme çekimi gibi bedeller alındığı, bu ajansların işsizliğin açık bir istismarı şeklinde faaliyet gösterdiği ifade edildi. Raporda bazı çözüm önerileri de sıralandı: "Cast ajanslarının kurulması ve faaliyetlerinin yasal bir zemine kavuşturulması gerekmektedir. Denetim birimleri Gelir Vergisi ve sigorta primi ile ilgili sektörde sıkı denetim gerçekleştirmeli. Set işçilerinin dizi filmde bölüm başına alacağı ücret skalaları belirlenmeli. Set işçilerinin çalışma sürelerinin takibine ilişkin idari yaptırımlar uygulanmalı. (Zaman)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.