Her Bir Sigara İçimi İnsan Ömründen 12 Dakika Çalıyor
Sağlık- AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Bakanlığının düzenlediği ve Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ’ın himayesinde “Tütünle Mücadelede Güncel Adımlar Toplantısına” katıldı.
“Yeşil Dedektör” uygulaması tüm Türkiye’de vatandaşların kapalı alanlarda tütün ve benzeri ürünlerin içilmesi durumunda Sağlık Bakanlığına ihbar edilmesini kolaylaştıran bir yazılım olduğu katılımcılara ve basına tanıtıldı.
Toplantıda tütün ve mamulleri ile mücadele kapsamında Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa oluşturulan mobil uygulama “Yeşil Dedektör” Sağlık Bakanı Sayın Akdağ tarafından tüm Türkiye’de hizmete alındı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Ünüvar, sözlerine herkesin 9 Şubat dünya sigarayı bırakma gününü kutlayarak başladı.
Ünüvar, “ her bir sigara insan ömründen on iki dakika çalan önemli bir problem. Bu problemle mücadelede Türkiye’nin de bir başarı hikâyesi var” şeklinde sözlerine devam etti.
Ünüvar, “Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesini imzalayan ilk ülke Türkiye değil ama “M Power” kitrelerinin tamamını uygulayabilen tek ülke” dedi.
Ünüvar, sigara ve tütün mamulleri ile mücadelede başarının devam etmesi için sadece iktidara değil sivil toplum örgütleri ve toplumda herkese çok önemli görevler düşüyor” şeklinde ifade etti.
Ünüvar Yeşil Dedektör uygulaması hakkında ise “Yeşil dedektör uygulaması sadece ihbar mekanizması değil toplumunda kendine verdiği değerin bir yansıması olacaktır” dedi.
Medyanın önemine de vurgu yapan Ünüvar, “medyanın bu konuda duyarlılığı ön plana çıkarırsa toplum daha iyi bu konuyu algılayacak ve daha iyi uygulayacaktır” dedi.
Ünüvar devlete düşen üç temel görevi de sıralarken, “ Sigaraya başlamayı önlemek, Sigaraya başlayanları vazgeçirmek, İçmeyenleri korumak devletin görevleridir” şeklinde ifade etti.
Ünüvar son olarak, “sigara ile mücadele diğer tüm bağımlılık yapan maddelerle mücadele anlamına gelmektedir” şeklinde sözlerine bu konuda çalışan herkese teşekkür ederek son verdi.
Açılış konuşmalarında en son sözü alan ve Tütünle mücadele alanında önemli çalışmalara imza atıldığını dile getiren Akdağ, "Türkiye'de 2008'de sigara içme oranı erişkinlerde yüzde 31'lerdeyken, bu oran 2012'de yüzde 27'lere kadar indi. Kısa süre için büyük bir mesafedir." diye konuştu.
Sözlerine devam eden Akdağ "Tütün, aslında yasal olarak satılan zehirli bir maddedir. Tütün endüstrisinin hiç acıması yok. Çocukları, gençleri hedef alıyor. Bizler tedbirler aldıkça, onlar da gizli saklı şekilde, toplumdan çekindikleri için açık yapmıyorlar ama kendi tedbirlerini alıyorlar. Birkaç hafta önce bir örnek verildi. Tütün endüstrisi gençleri cezbetmek için yakışıklı bir erkekle alımlı bir kadını, iki arkadaşmış gibi ellerinde kendi markalarına ait sigaralarını vererek, kafe, restoran gibi toplu yaşanılan yerlerde oturtarak, bu kişilerin ellerinde sigaralarının gösterilmesi sağlıyor. Tütün endüstrisi o kadar acımasız ki, imkân bulduğu her yerde çocuk işçi çalıştırmaktan vazgeçmiyor.
Uluslararası bir çalışmaya göre, tütüne bağlı hastalıktan her ölen kişiden bir tütün firması 7 bin dolar para kazanıyor. Yani bu endüstri aslında bir zehir pazarlıyor. Buradan çok açık ifade ediyorum, bu mücadeleyi 2008'lerde çok yoğun biçimde başlatan irade, bugün de aynı kararlılığa sahip. Bunu, tütün endüstrisine açıkça ifade ediyorum. Biz, bu gücü milletimizden ve milletimizin lideri olan sayın Cumhurbaşkanımızdan alıyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz. En üst seviyede politik liderliğin çok güçlü desteği olmadan bu mücadeleyi kazanamazsınız. Zaten, Türkiye'de biz Dünya Sağlık Örgütü'nün altı kriterini birlikte uygulayabildiysek, bunu güçlü bir politik liderlikle uygulayabildik" dedi.
Denetleme konusunda da açıklamalarda bulunan Akdağ "Bunun için denetlemeleri ciddi şekilde artırmaya başladık. Denetlemelerle ilgili bir enerji kaybı vardı, bunu artık yerine koyuyoruz. Ayrıca, okul çevrelerinde sigara satılan büfeler ya da küçük dükkânlarda sigarının tane ile satılması söz konusu. Kolluk kuvvetlerimizi, savcılarımızı meseleye karşı hassas olmaya davet ediyorum. Çocuklara sigara satanlar, gerekirse kanunun öngördüğü en ağır cezalara çarptırılmalıdır. Bundan sonra, ağır para cezalarını takiben kapatma cezalarına da daha ağır şekilde devam edeceğiz." diye konuştu.
Toplantıya Dünya Sağlık Örgütü Uzmanları Dr Dongbo Fu, Jean Tesche, Anna Garsia ve Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye Temsilcileri, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ve bürokratları, Yeşilay Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.