Gürkan, 65 yaş üzeri vatandaşın, toplam nüfusa oranı yüzde 7,2 olduğunu söyledi.

Gürkan, 65 yaş üzeri vatandaşın, toplam nüfusa oranı yüzde 7,2 olduğunu söyledi.
?İnsanı yaşat ki devlet yaşasın? ADANA- Adana Milletvekili ve Ak Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Başkanı Av. Fatoş Gürkan, 6- 9 Ekim tarihleri...


?İnsanı yaşat ki devlet yaşasın?

 

ADANA- Adana Milletvekili ve Ak Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Başkanı Av. Fatoş Gürkan, 6- 9 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen bilişim, teknoloji ve iletişim fuarı CeBİT Bilişim Eurasia? da, Ak Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezinin geleceğe bakış açısı hakkında bilgi verdi. Milletvekili Fatoş Gürkan, binlerce teknoloji tutkununun bir araya geldiği, Avrasya?nın bir numaralı bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı olan CeBİT Bilişim Eurasia da CeBİT Sinerji Zirvesinde düzenlenen ?Akıllı Yaşam Konseptleri? toplantısında ?Geleceğin Kentlerinde Yaşlılık ve İletişim? konulu bir sunum yaptı.

 

Gürkan,  2001 Yılında kurulan ve 2002 yılında tek başına iktidar olan Ak partinin ?İnsanı yaşat ki devlet yaşasın? prensibiyle hareket ettiğini söyledi. Gürkan, ??Toplumumuzun her kesimin sorununu kendi sorunu kabul edip, bu alanlarda gerek kanuni düzenlemelerle gerekse diğer kültürel ve sosyal çalışmalarla toplumumuzun sorunlarını çözmüş ve çözmeye devam etmektedir. Teknoloji alanındaki gelişmeleri de yakından takip eden ve uygulayan partimiz CeBİT Bilişim Fuarına 7. kez katılmaktadır? dedi.

 

CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

 

Ak Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezinin geleceğin kentlerinde yaşlılık ve iletişim konusunda ki bakış açışını ortaya koyduğunu belirten Gürkan, ?2010 nüfus sayımı verilerine göre 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın, toplam nüfusa oranı %7,2 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın 2025 yılında %10?lara,  2050 yılında ise %17 gibi çok yüksek oranlara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu veriler, yaşlılık konusu üzerinde ciddi çalışmaların ve planlamaların yapılmasını gerektirmektedir. Yaşlı nüfusun ulaşacağı büyüklüğün toplum üzerinde oluşturacağı ekonomik ve sosyal baskı, doğru bir planlama ile avantaja çevrilebilir.

 

Geleceğiin planlanmasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Gürkan,

 

 

? Yaşlı Nüfusumuzun daha verimli hale getirilmesi ve standardı yüksek bir yaşam sürmesi için; Yaşlılarımızın eğitimi, Yaşlılarımıza yönelik toplumsal duyarlılığın arttırılması. Yaşlılık ve İletişimin planlanması, Yaşlıların karar mekanizmalarına aktif katılımı, Yaşlıların yaşam ortamlarının düzenlenmesi, Yaşlılarımıza yönelik teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Yaşlılarımıza yönelik kanuni düzenlemelerin yapılması, İstihdam olanaklarının geliştirilmesi, Yerel Yönetim Hizmetlerinde Yaşlılarımızın istek ve ihtiyaçlarının dikkate alınması, Yaşlı Bakım Hizmetlerinin geliştirilmesi;(Yaşlı Sağlık Hizmetleri, Evde Bakım Hizmetleri ve Huzurevi Bakımevi Hizmetleri) konularının özenle planlanması gerekmektedir? dedi.

 

Geleceğin Kentlerinde Yaşlılarımızın yaşam ortamları ve iletişim konularına da değinen Gürkan; konuşmasını şöyle sürdürdü.

 

YAŞLILARIMIZIN İÇİN MERKEZLER OLUŞTURULMALI

 

?Yaşlıların Fiziksel, Sosyal ve Ekonomik güçlerini ve tercihlerini dikkate alarak konut seçeneklerinin oluşturulması,  Konut ve sosyal yaşam ortamlarında yaşlılar için ergonomi( ulaşım, erişim, tasarım) çalışmalarının yapılması, Yaşlılarımızın gereksinimlerine yönelik ulaşım hizmetlerinin planlanması gerekmektedir.  Yerel yönetimlerde yaşlılarımıza yönelik hizmetleri, yaşlılarımızın görüşlerini alarak planlayacak ve koordine edecek birimlerin oluşturulması, Yaşlılarımızın boş zamanlarını değerlendireceği, Sosyal ve Kültürel etkinlikler de bulunabileceği, bir araya gelebileceği Merkezler oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu Sosyal Merkezlerde Yaşlılarımız ile gençlerimizi ve çocuklarımızı bir araya getirecek programlar oluşturularak, yaşlılarımızın bilgi ve tecrübelerinin yeni kuşaklara aktarımı sağlanmalıdır. Şu an bazı Belediyelerimiz tarafından uygulanan, ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayan ve kendi evinde barınmak isteyen yaşlılarımıza yönelik verilen, temizlik, sağlık ve beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve hatta bu hizmetlerin zorunlu hale getirilmesi sağlanabilir. Evde Bakım hizmetleri veren tüm kuruluşların tek bir çatı altında toplanarak, koordinasyonu sağlanmalı, Teknolojik gelişmelerin yaşlı hizmetlerine uyarlanması, akıllı kentler ve akıllı ev uygulamaları oluşturulurken yaşlılarımızın ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır.?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.