
Mehmet Yürekli
Üç aylar ibadet planı
Mübarek üç aylar, Hicri takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar içerisinde dört kandil; Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi yer alıyor. İbadetlere ve nafile ibadetlere ağırlık verilen bu üç aylarda birçok Müslüman, Kur’an- Kerim başta olmak üzere kitap okumayı, düşünmeyi, insanlara hizmet etmeyi, sadaka vermeyi, oruç tutmayı, bolca dua etmeyi tercih ediyor.
Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan üç aylar Müslümanlar için kutsal aylardır. Bu aylar dini olarak arınma aylarıdır. İslam’da üç aylar bin aydan daha hayırlı olarak görülür.
Üç Aylarda Oruç İbadeti
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).
Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhari, Savm, 52-53; Müslim, Sıyam, 173-79).
Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dini bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
3 Aylar İbadet Planı
Bu günlerde nefisler hesaba çekilmeli, özeleştiri yapılmalı; ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer Günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah'ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir.
Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.
– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Tefsir kitabı başta olmak üzere, İslami ilimlerden bir eser incelenmeli..
– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Hadis bilgimiz kontrol edilip yeni hadisler öğrenmeli; hadisler üzerine düşünüp düşünce geliştirilmeli.. Fert ve ümmet ölçeklerinde varlığımız kontrol edilip durumdan vazife çıkarmak için Müslümanlarla buluşmalı.. Ümmetsiz peygamber, peygambersiz ümmet ve peygambersiz din anlatılarından kurtulmalı.. Aydınlık toplum olma, sosyal bilinci yükseltme yönünde çalışmalara destek olmalı..
– Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir, ümmet ne durumda, ne olacak bu Müslüman ülkelerin hali” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli. Allaha, Hz.Peygamber’e (s.a.v.) ümmete ve aileye karşı görevlerimiz düşünülmeli..
Sahabe, ulema ve evliyadan hayatta olanlar ziyaret edilmeli, hayatta olmayanların biyografileri kitaplardan araştırılmalı, örnek alınmalı; kulluk derdi tevarüs edilmeli, manevî iklimlerinde Hakk'a niyazda bulunulmalı.. Tarihi Salihler çizgisinde kavramaya çalışmalı..
– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli. Barış toplumu olma yönünde çaba harcanmalı..
– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
– Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
– Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.
Adana’da 2025 Bahar Coşkusu
10 Nisan 2025 Perşembe 18:38'Portakal Çiçeği Karnavalı'nın fikir babası kim!'
09 Nisan 2025 Çarşamba 09:21Bayram, gönüllerin coştuğu gündür?
30 Mart 2025 Pazar 05:49Çanakkale’deki Adana Bayırı
20 Mart 2025 Perşembe 05:34Siviller hedef alınmamalı
10 Mart 2025 Pazartesi 17:22Adana’yı iyi okumak ve anlamak
28 Şubat 2025 Cuma 01:22Karaisalı Varda Kitap ve Edebiyat Günleri’ne Dair
20 Şubat 2025 Perşembe 00:10Adana’nın Ruh Kalesi Karacaoğlan Şiirleri
08 Şubat 2025 Cumartesi 22:10Devletin Zirvesinden Adana
05 Şubat 2025 Çarşamba 21:34Sosyal Medyada Kriz Yönetimi
03 Şubat 2025 Pazartesi 09:36




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.