
Ahmet Taşgetiren
İmralı'nın geldiği nokta
Başbakan, önce Habertürk'teki programda açıkladı: "İmralı beklentilerimize cevap verecek şekilde adımlarını atıyor" dedi.
Sonra, o adımların içeriğine ilişkin ipucu verdi:
"Bizim şu anda gördüğümüz şey, o da silahların bırakılmasından yana bir tavrın içerisine girmiş. Çünkü bakıyor ki, bu işin artık çıkışı bu."
Başbakan o mülakatta, terörle mücadelede gelinen noktayı da anlatıyor, gerek istihbarat alışverişindeki koordinasyon, gerekse Genelkurmay Başkanı ve komutanların bölgeye gelerek bizzat katıldıkları operasyonlarda alınan neticeleri ifade ederek, bir noktada, örgütün bir tıkanma noktasına geldiğini belirtmiş oluyor.
Başbakan buna rağmen, "Karşı tarafın verdiği kaybın çok çok fazla olmasını ölçü almadıklarını" belirterek, "Öldürmenin değil, yaşatmanın peşinde olmamız lazım" diyor.
Burada Başbakan'ın, İmralı'daki görüşmelere ilişkin verdiği ipucunun son derece stratejik değerde olduğu kuşkusuzdur.
Net ifade, İmralı'nın "Hükümetin beklentilerine cevap niteliğinde adımlar attığı" ve "silahların bırakılması" noktasına geldiğidir.
Üç odak ne diyecek?
Başbakan bu sözlerinin yanında, "dört odak"tan söz etmekte, İmralı'nın yanına, Kandil'i, Avrupa'yı ve BDP ayağını koymakta, bu üç odağın her fırsatta, "İmralı ne derse o" dediğini, şimdi İmralı "silahların bırakılması" dediğine göre, onların da bunu onaylaması gerektiğini söylemektedir.
Henüz, o üç odak tarafından net bir duruş sergilenmiş değildir. Evet "İmralı ne derse o" söylemi devam etmektedir ama "silahların bırakılması" gibi net bir söyleme henüz sahip çıkılmamaktadır.
BDP Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, Yeni Şafak'tan Murat Aksoy'a verdiği demeçte, Başbakan'ın sözlerinden "Bir yol haritasının olduğu, bunun adım adım işlediği" sonucunu çıkarmakta ve "yolun son taşının da silah bırakma olduğu" nu ifade etmektedir. Adil Kurt ayrıca "Öcalan bu süreçten sonra bu yol haritasını tehlikeye atacak hiçbir adım atmaz" demektedir.
Acaba "silah bırakma, yol haritasının son taşı" ise, daha önceki kilometre taşları nelerden oluşmaktadır?
İranlı Kürt sosyologun çıtası
Bu noktada, dünkü Radikal'de Ezgi Başaran'ın, Boğaziçi'nde ders veren İranlı Kürt sosyolog Abbas Vali ile bir görüşmesi yer aldı. Burada İmralı'nın etkisine ilişkin ilginç rezervlerin altı çizildi.
Özetle Abbas Vali, "onurlu bir silahsızlanma"dan söz ediyor, "silahsızlanmanın ardında somut ve sivil bir planın bulunmasını, devletin vereceği tavizlerle İmralı'nın Kandil üzerindeki etkisinin artıp azalabileceğini" belirtiyor, sonuç olarak da "Silahsızlanma iyi planlanmazsa PKK radikalleşir" hükmüne varıyor. Şu sözler de Abbas Vali'ye ait:
"Devlet Öcalan'ın son derece hassas bir görev üstlendiğinin farkında olmalı ve ona yeterli manevra alanı tanımalı."
Ezgi Başaran'ın "Kürt hareketini hangi şartlar tatmin eder" şeklindeki sorusuna Abbas Vali'nin verdiği cevap "Otonomi" oluyor. Vali, ayrıca "Kandil'deki PKK liderlerine de rol verilmesini" istiyor.
Abbas Vali'ye göre süreç, Erdoğan'ın siyaset etme tarzının da sınanması anlamına geliyor.
Abbas Vali, çıtayı bir hayli yükseklere dayamış durumda.
Acaba Başbakan Erdoğan'ın sözlerine yansıyan "uygun adımlar"ın içinde bunlar var mı, "yol haritası" gerçekten belirlendi mi, buralar henüz sır.
Anlaşılıyor ki, bizler Başbakan'a güvenmek durumundayız, Kandil, Avrupa, BDP de Öcalan'a...
İlginç değil mi?
Ahmet TAŞGETİREN
Halkta panik iktidarda çaresizlik
10 Mart 2022 Perşembe 08:06Biraz tarafsızlığı konuşsak...
08 Mart 2022 Salı 23:07Ukdeleri çözmeye gelirsek...
07 Mart 2022 Pazartesi 08:08İlk adımlar ve sonrası
05 Mart 2022 Cumartesi 10:02Putin türü ‘önleyici vuruş’
03 Mart 2022 Perşembe 09:23Kadirov mankurtluğu
03 Mart 2022 Perşembe 09:22Farklı bir Mirac hassasiyeti
27 Şubat 2022 Pazar 00:59Putin’in aşk cinayeti
25 Şubat 2022 Cuma 07:37Rusya -Ukrayna vahşi yaşam
25 Şubat 2022 Cuma 00:36Bugün vicdanın günü olsun
22 Şubat 2022 Salı 23:06




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.