Dışişleri Bakanı Fidan: Başkalarına insan hakları dersi verenlerin Gazze'de işlenen suça ortak olmalarını kınıyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan: Başkalarına insan hakları dersi verenlerin Gazze'de işlenen suça ortak olmalarını kınıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Başkalarına sürekli insan hakları ve demokrasi dersi verenlerin (İsrail'in Gazze'de işlediği) bu suça ortak olmalarını kınıyoruz." dedi.
Ankara

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Görüşmede, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığını söyleyen Fidan, Gazze'deki Filistinlilerin de kapsamlı görüşüldüğünü aktardı.

Fidan, Gazze'de devam eden insani felaketin sona ermesi için yapılan çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydederek, "İsrail, insanlık vicdanının ve ulusal hukukun bütün kırmızı çizgilerini aşmıştır." dedi.

İsrail'in topyekun zafer arayışıyla tüm bölgeyi yıkım ve savaşa sürüklediğini belirten Fidan, Gazze'deki insanlık suçları karşısında Türkiye ve Pakistan'ın duruşunun ortak olduğunu kaydetti.

Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve diğer uluslararası platformlarda yakın eş güdümün sürdürüleceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Diplomasinin bütün araçlarını kullanarak elimizden gelen ne varsa hepsini yapmaya gayret edeceğiz. Hep söyledik, İsrail arkasına siyasi ve askeri destek almasa bu savaşı devam ettirmek imkanı yoktu. Başkalarına sürekli insan hakları ve demokrasi dersi verenlerin (İsrail'in Gazze'de işlediği) bu suça ortak olmalarını kınıyoruz. Gelinen noktada, İsrail-Filistin ihtilafında geçmişte yaşananlardan da ders alarak iki devletli çözüme uluslararası toplumun odaklanması gerekmekte. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum, halen Filistin'i tanımamış ülkeler, hak ve adalet namına en kısa sürede Filistin'i tanısınlar, İsrail'in işlediği suçlara kalkan olan ülkeler de artık bu yanlıştan dönsünler, çok geç olmadan."

"Dost ve kardeş İran halkının acısını derinden paylaşıyoruz"

Bakan Fidan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin şunları söyledi:

"Maalesef İran'dan gelen vefat haberleri bizleri derinden üzmüştür. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve kıymetli mevkidaşım, değerli dostum Hüseyin Emir Abdullahiyan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Dost ve kardeş İran halkının acısını derinden paylaşıyoruz. Kaza haberini ilk aldığımız andan itibaren İran makamlarıyla, kardeşlerimizle temas halinde olduk."

Türkiye'nin arama kurtarma çalışmaları için AFAD, Milli Savunma Bakanlığı ve diğer kuruluşlarıyla elindeki tüm imkanları seferber ettiğini belirten Fidan, "Ama maalesef bu üzücü haber bizi derinden üzdü. Başta Sayın Reisi, Sayın Abdullahiyan ve vefat eden diğer şahıslara Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. İran halkının başı sağ olsun." diye konuştu.

Pakistan-Türkiye dostluğu

Fidan, Pakistan'ın Türkiye için ayrı öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Pakistan ve Türkiye arasında köklerini tarihten alan sarsılmaz bir dostluk ve kardeşlik bulunmaktadır. Bu dostluk ve kardeşlik ruhuyla her zaman ve her konuda birbirimize destek olmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz." dedi.

Pakistan'ın aynı zamanda Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu dile getiren Fidan, "İşbirliğimiz, bölgesel istikrarı ve güvenliği de desteklemektedir. Pakistan'ın terörle mücadelesinde her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Terörle mücadelede şehit olan Pakistan kolluk kuvvetleri mensuplarına ve hayatını kaybeden masumlara bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm açılardan ele alındığını ifade eden Fidan, Pakistan'da düzenlenmesi planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı'nın da gözden geçirildiğini kaydetti.

Fidan, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını ve potansiyelini hayata geçirmek için ileri adımlar atılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Özellikle ticaret alanında var olan 1 milyar dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak için ortak bir hedef koyduk. İkili ilişkileri sadece ticari alanlarda değil daha da yaygınlaştırarak başta savunma sanayisi olmak üzere yatırımlar, bankacılık, bilim, teknoloji, inovasyon alanları da dahil olmak üzere çok geniş bir alanda eş zamanlı olarak kurumsal bir şekilde ilerletme konusunda prensip kararı aldık."

"İslam dünyasının sesini duyurabilmek için birlikte çalışma devam edecek"

Bakan Fidan, Türkiye'nin Pakistan'ı bölgesel ve küresel konularda desteklediğinin altını çizdi.

Pakistan'ın Afganistan'la uzun bir sınırının bulunduğuna dikkati çeken Fidan, "Başta terör olmak üzere birçok konuda Pakistan, Afganistan'daki gelişmelerden etkilenmekte. Bu konuda neler yapılabilir, son durum nedir, onu da etraflıca görüşme imkanımız oldu. Afgan kardeşlerimizin kalıcı huzura ve istikrara kavuşması ortak temennimizdir. Bu amaçla Pakistan'la beraber neler yapabiliriz, bunu masaya yatırma imkanımız oldu." dedi.

Fidan, Pakistan'ın Umman Denizi'ne ulaşan coğrafi konumuyla büyük ve stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Afganistan'a komşu olması hasebiyle küresel güvenlik bağlamında da önemli bir rolü bulunmaktadır. Türkiye ve Pakistan, İslam dünyasının sesini duyurabilmek için birlikte çalışmaya devam edecek, Türkiye ve Pakistan'ın ortak çabaları çok kritik coğrafyalarda barış, huzur ve refahın sağlanması için büyük katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

"Pakistan ve Türkiye aslında gerçekten iki devlet ancak bir millet gibi"

Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar da iki ülke arasındaki iyi ilişkilere dikkati çekerek, "Pakistan ve Türkiye son derece tarihi kardeşlik ilişkileri olan iki ülke. Son derece dostane ve kardeşliğe dayalı, tarihe, dine ve kültüre dayalı bir ilişkimiz var." diye konuştu.

Dar, iki ülke halkının ilişkisinin Pakistan'ın kurulmasından "çok daha öncesine" dayandığına işaret ederek, "Pakistan ve Türkiye aslında gerçekten iki devlet ancak bir millet gibi." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Pakistan arasındaki stratejik ve kapsamlı ilişkinin kurumsal mekanizmalarla desteklendiğini kaydeden Dar, bunun üst düzey ziyaretlerle pekiştirildiğini söyledi.

Dar, göreve başlamasının ardından Bakan Fidan ile ikili ve uluslararası konularda düzenli diyalog tesis etmeye önem gösterdiğini vurgulayarak, Fidan'ın ziyaretinde de geniş kapsamlı heyetler arası görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Gelişen ticari ilişkiler

Fidan ile ticari ve yatırım ilişkilerini, savunma sanayisi gibi çeşitli alanlarda konuştuklarını belirten Dar, "Bütün bu alanlardaki işbirliğimiz her gün giderek güçleniyor." dedi.

Bakan Dar, ticaret ve savunma sanayisi gibi alanların iki ülke ilişkilerindeki önemine vurgu yaparak, iki ülke ticaret hacmini 5 milyar dolar seviyesine ulaştırmanın hedeflendiğini kaydetti.

Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin bir sonraki toplantısının İslamabad'da gerçekleşeceğini hatırlatan Dar, bu toplantının önemine dikkati çekti.

Dar, iki ülkenin savunma sanayisi alanında önemli işbirliği projeleri olduğunun altını çizerek, "Pakistan ve Türkiye farklı ortak girişimlerde birlikte çalışıyorlar, birbirlerini topraklarını ve egemenliğini korumak için desteklemeye devam ediyorlar. Aynı zamanda terörizmin her türüyle mücadele ediliyor." diye konuştu.

İki ülke arasındaki işbirliği

Türkiye ile Pakistan'ın birbirini temel konularda destekleyen iki ülke olduğunu belirten Dar, bu durumun "ulusal felaketler" döneminde de geçerli olduğunu vurguladı.

Dar, iki ülkenin Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) ile mücadele konusunda da birlikte çalıştığına dikkati çekerek, Büyükelçi Mehmet Paçacı'nın İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 4-5 Mayıs'ta Gambiya'nın başkenti Banjul'da düzenlenen 15. Zirvesi'nde İİT Genel Sekreteri'nin İslamofobi Özel Temsilcisi olarak atandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Biz bu anlamda Türkiye'nin desteklerini, özellikle Hindistan'da Cammu Keşmir bölgesinde yasa dışı biçimde işgal edilmiş alandaki Müslümanların kaderleriyle ilgili desteklerini çok önemsiyoruz. Pakistan da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Türk halkının desteklenmesi için elinden geleni yapıyor."

Fidan ile görüşmesinde Gazze'deki durumu da ele aldıklarını vurgulayan Dar, kalıcı ateşkes ve Gazze'ye insani yardımın önemine dikkati çekti. Dar, "bağımsız Filistin Devleti" kurulmadan bölgedeki sorunun çözülemeyeceği değerlendirmesini yaptı.

Bakan Dar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.