Görmez İslam kardeşliğini böyle tarif etti
Diyanet İşleri Başkanı Görmez ''Bizi kardeş kılan o kadar çok haslet var ki. İslam kardeşliği menfaat temelli değil iman ve takvada birleştiren kardeşliktir." dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''Bizi kardeş kılan o kadar çok haslet var ki. İslam kardeşliği menfaat temelli değil iman ve takvada birleştiren kardeşliktir. Zaman zaman bu kardeşliğimizi ihmal ediyoruz'' dedi.
Görmez, Kayseri Müftülüğü'nce Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kutlu Doğum Haftası programında, Hazreti Muhammed'i görmeden iman edenlerin O'nun kardeşleri olduğunu belirterek, ''Sizler Sevgili Peygamberimizin kardeşlerisiniz, bunun bilincinde olmamız lazım'' diye konuştu.
''Millet olarak yüreklerimizde muhteşem bir peygamber sevgimiz var'' diyen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sevgide sorunumuz yok ama milletimizin yüreğindeki bu sevgiyi bilgiye ve yaşantıya dönüştürmemiz gerekiyordu. Onun için 'anmaktan anlamaya' şiarıyla Kutlu Doğum Haftası düzenliyoruz. Sadece Türkiye'de değil gönül coğrafyamızın tamamında aidiyet duygusu bu vesileyle yaşıyor. Her yıl Kutlu Doğum Haftası için insanların unutmaya yüz tuttuğu Sevgili Peygamberimizin bize öğretmek için canını feda ettiği yüce değerlerinden birini ön plana çıkararak O'nun bir özelliğini anlatmaya çalışıyoruz. Geçen yıl merhameti konuşmuştuk, bu yıl kardeşliği konuşuyoruz. O'nun kardeşliği dilinde söylem, edebiyat değil bir ahlaktır, bir hukuktur.''
Kardeşliğin 3 farklı anlamda algılanabileceğini ifade eden Görmez, bunlardan birinin tüm insanların Adem ve Havva'dan gelmesi nedeniyle aynı insanlık alemine mensup olmalarından kaynaklanan kardeşlik olduğunu söyledi.
Bu kardeşliğin rengi, dili, dini, ırkı ne olursa olsun tüm insanları birleştiren bir kardeşlik olduğunu ifade eden Görmez, şöyle konuştu:
''Bu kardeşlikten ikincisi İslam kardeşliğidir. Hepimiz aynı inancın mensuplarıyız, aynı Allah'a iman ediyoruz, aynı kitaba iman ediyoruz ve aynı peygamber sevgisiyle doluyuz. Bizi kardeş kılan o kadar çok haslet var ki. İslam kardeşliği menfaat temelli değil iman ve takvada birleştiren kardeşliktir. İslam kardeşliği biyolojik kardeşlikten çok daha üstündür. Bu kardeşlik bizi Allah'ın rızası potasında eriten kardeşliktir. Zaman zaman bu kardeşliği ihmal ediyoruz. Başka tercihlerimiz, mensubiyetlerimiz var. Her birimizin farklı bir rengi, farklı bir ırkı olabilir, farklı bir bölgede dünyaya gelmiş olabiliriz, farklı bir ideolojimiz, farklı mezhebimiz, farklı meşrebimiz olabilir ama tüm bunları İslam kardeşliğinin önüne geçirdiğimizde tehlike çanları başlamış demektir.''
Üçüncü kardeşlik türünün millet olarak aynı kültür, medeniyet, aynı vatana sahip olmak, komşu olmak, aynı sevinç ve üzüntüleri paylaşmaktan kaynaklanan kardeşlik olduğunu kaydeden Görmez, tüm bu kardeşliklerin insanlara sorumluluk yüklediğini söyledi.
İnsanların birbirini affetmeyi öğrenmesi gerektiğini belirten Görmez, hiçbir Müslümanın bir Müslümana zulüm edemeyeceğini, haksızlık edemeyeceğini, tepeden bakamayacağını sözlerine ekledi.
Mehmet Görmez, konuşmasının ardından, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri milletvekilleri İsmail Tamer, Ahmet Öksüzkaya ve Yaşar Karayel, İl Müftüsü Ali Maraşlıgil ve programın düzenlenmesine destek veren sivil toplum kuruluşu temsilcilerine gül verdi.
Diyanet Korosu'nun ilahiler ve tasavvuf müziği seslendirdiği programda Kur'an okundu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı ''Kardeşlik'' konulu film izlendi. Kayseri'de eğitim veren Mustafa Germirli İmam Hatip Lisesi'nin yabancı öğrencilerinden oluşan Kardeşlik Korosu ilahiler okudu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.