"Gelin Sizin De Kalp Kardeşiniz Olsun!"

"Gelin Sizin De Kalp Kardeşiniz Olsun!"
Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu’ndan çağrı!"Gelin Sizin De Kalp Kardeşiniz Olsun!"

Dünyada ve ülkemizde 7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası olarak kutlanıyor. İstanbul'da dün Çocuk Kalp Vakfı'nın doğumsalkalp hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği renkli etkinlikte, minik kalpler, aileler ve uzmanlar bir araya geldi; bugün üniversite öğrencisi olarak sağlıklı bir şekilde hayatına devam eden oğlunu henüz 3 günlükken çok ciddi bir kalp ameliyatı için ameliyat masasına teslim eden Yazar
Pürlen Kıyat Karakuş'un yaşadıkları zorlu süreci içten, sıcak ve çarpıcı bir dille kaleme aldığı"Kahramanlar Sadece Masallarda Olmaz" adlı yeni kitabının tanıtımı yapıldı. Kitabın destekçilerinden Stil Danışmanı-Sunucu Helin Avşar'ın da katıldığı etkinlikte konuşan Çocuk Kalp Vakfı ve Acıbadem Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, günümüzde çocuk kalp hastalıklarının yüzde 90'dan fazlasının tedavi edilebildiğini belirtti. Çocuk kalp sağlığına ilgi gösteren ve destek veren her kuruluşu "Kalp Kardeşi" olarak tanımladıklarını belirten Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, “Gelin sizin de bir kalp kardeşiniz olsun!” dedi.

 

Günümüzde teknoloji ve tıptaki hızlı gelişmeler sayesinde doğumsal kalp hastalıkları anne karnında 16. haftadan itibaren fetal ekokardiyografi ile görülebiliyor. Bu incelemede kalp ve damarlarla ilgili bozukluklar tespit edilebiliyor.Doğumsal kalp hastalığı tespit edilen bebeklerin çoğunda kalp ameliyatları ve girişimseltedavilere ihtiyaç duyulurken, ilk bir ay içerisinde yapılacak ameliyat ve tedaviler hayat kurtarıyor. İşte çocuk kalp hastalıkları konusunda toplumsal farkındalık yaratabilmek amacıyla dünyada ve ülkemizde 7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası olarak kutlanıyor. 8 Şubat 2017, Çarşamba günü Taksim PointHotel'de bu kapsamda düzenlenen renkli etkinlikte kalp hastalığıyla dünyaya gelen minik kalpler, çocukluğunda kalp ameliyatı geçirmişve sağlığına kavuşmuş bugün birer sağlıklı birey olarak hayatına devam eden yetişkinler, aileler ve uzmanlar biraraya geldi; çocuk kalp sağlığı konusunda bilinçlenmenin ve farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekildi. Çocuk Kalp Vakfı ve Acıbadem Üniversitesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu,toplantıda yaptığı konuşmada; "En gelişmiş ülkelerde bile çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin yüksek standartlarda sürdürülebilmesi için büyük maliyatler nedeniyle vakıflar, gönüllü kişi ve kuruluşların desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde de bu kapsamda yaygın ve güçlü bir desteğe ihtiyaç vardır. Çocuk kalp sağlığına ilgi gösteren ve destek veren her kuruluşu "Kalp Kardeşi" olarak tanımlıyoruz. Gelin sizin de bir kalp kardeşiniz olsun" diye konuştu.

Doğumsal kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tayyar Sarıoğluerken tanı ve doğru tedavi ile doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya gözlerini açan bebeklerin yüzde 90'dan fazlasına sağlıklı, normal bir hayata kavuşabildiklerini vurguladı.Doğumsal kalp hastalıklarının bazılarının çok belirgin bulgu vermediğini belirten Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu,anne babaların bebeklerinde meme emmek istememe ya da emerken çabuk yorulma, ağız içi, dudak ve tırnaklarda morluk, çok sık soluk alıp verme, iştahsızlık ve kilo almada zorluk, sık sık solunum yolu hastalığı geçirme gibi belirtilere karşı çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

 

Güçlü desteğe ihtiyaç var!

Doğumsal kalp hastalığına akraba evliliklerinden hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlara, annede diyabet hastalığından röntgen ışınlarına ve ileri yaş gebeliğine dek bir çok faktör yol açabilirken, bazen de hastalık hiçbir neden olmadan ortaya çıkıyor. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla, ülkemizde de yaklaşık 15 bin bebek kalp hastalığı ile dünyaya gelirken, çocuklarda doğumsal kalp hastalıklarının erken teşhisi ve büyük maliyetler gerektiren tedavileri için toplumsal farkındalığınönemine dikkat çeken Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu "Gerçek şu ki, en gelişmiş ülkelerde bile, çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin yüksek standartlarda sürdürülebilmesi içinbüyük maliyetler nedeniyle vakıflar, gönüllü kişi ve kuruluşlar, sosyal sorumluluk projeleri gibi insanı yardım ve dayanışma organizasyonlarının desteğine ihtiyaç
duyulmaktadır. Ülkemizde de bu kapsamda yaygın ve güçlü bir desteğe ihtiyaç vardır. Biz Çocuk Kalp Vakfı olarak, çocuk kalp sağlığı konusunda yapılan çalışmalarıkutsal bir görev olarak görüyor, çocuk kalp sağlığına ilgi gösteren ve destek veren herkesi ve her kuruluşu 'Kalp Kardeşi' olarak tanımlıyoruz. Gelin sizin de bir kalp kardeşiniz olsun" diye konuştu.

 

"Kahramanlar Sadece Masallarda Olmaz"

Etkinlik kapsamında minik kahramanların minik elleriyle yaptıkları resimler sergilenirken, Yazar ve Çocuk Kalp Vakfı gönüllüsü Pürlen Kıyat Karakuş'un Çocuk Kalp Vakfı Yayınları tarafından bu ay yayımlanarak raflarda yerini alacak olan, sanat ve spor camiasından ünlülerin de destek verdiği "Kahramanlar Sadece Masallarda Olmaz" adlı kitabının da tanıtımı yapıldı. Pürlen Kıyat Karakuş, bugün 21 yaşında üniversite öğrencisi olan ve sağlıklı bir şekilde hayatına devam eden oğlu Doruk'u doğumunun üçüncü gününde çok ciddi bir kalp ameliyatı için ameliyat masasına teslim eden bir anne. Karakuş, o dönemde yaşadığı zorlukları ve mücadeleleri sıcak ve çarpıcı birdille anlattığı kitabıyla, aynı kaderi paylaşan anne babalara ışık tutuyor. Toplantıda duygusal bir konuşma yapan Pürlen Kıyat Karakuş "Oğlumun doğumundan itibaren ölümle kalım arasında yarış yaşadık. Kulaklarımda hala 'hanımefendi vaktiniz yok, hanımefendi koşun, hanımefendi yetişemeyeceksiniz' sözleri var. Bugün tüm zorluklar geride kaldı ve benim elimden üç şey gelebildi.Kahraman Çocukların hikayelerini kaleme almak, kitabın gelirini Çocuk Kalp Vakfına bağışlamak ve Çocuk Kalp Vakfı
gönüllüsü olmak. Eminim ki sizlerin de kalbi bir derde deva olmayı arayacaktır" diye konuştu. Toplantıya, kitaba destek veren isimlerden Stil Danışmanı-Sunucu Helin Avşar da katıldı. Yıllar önce çocukken Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu tarafından ameliyat edilerek sağlıklarına kavuşan gençler konuşmalarında, toplumun her kesiminebüyük görev düştüğünü belirterek hastalığın zamanında ve doğru müdahale ile tamamen iyileşebildiğini, kendilerinin de buna iyi birer örnek olduğunu dile getirdiler.Konuşmaların ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.