Felçli hastalara müzik terapisi

Felçli hastalara müzik terapisi
 MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrenci ve akademisyenleri, TÜBİTAK'ın onayladığı proje kapsamında felçli hastaların Doğu ve Batı...

 

MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrenci ve akademisyenleri, TÜBİTAK'ın onayladığı proje kapsamında felçli hastaların Doğu ve Batı müziği kullanılarak tedavi edilmesine yönelik çalışma başlattı

- Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Korkmaz:

- "Günün saatlerine göre hastalar üzerinde farklı makamlar kullanılıyor"

- Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fizyoterapist Hüzmeli:

- "Denemelerimizde Batı müziğinin özellikle uyku üzerinde daha etkili olduğunu gördük. Yani Batı müziğiyle rehabilite ettiğimiz hastaların daha kaliteli uyku uyumaya başladıklarını fark ettik. Her iki müzik rehabilitasyonu alan grupların da motor olarak hareketlerinin daha kaliteli, daha düzgün bir şekilde yapılmaya başlandığı tespit edildi"

 

HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrencileri ve akademisyenlerince hazırlanan proje kapsamında felçli hastaların müzikle tedavi edilmelerine yönelik çalışma başlatıldı.

 

MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, AA muhabirine, hazırladıkları "Doğu ve Batı müziğinin hemipleji (felçli) hastalarında motor ve ruhsal durum üzerine etkinliğinin araştırılması" adlı projelerinin TÜBİTAK tarafından onaylandığını belirtti.

 

Müzikli terapinin İslam ve Türk tarihinde bilim insanlarının tercih ettiği bir yöntem olduğunu ifade eden Korkmaz, projenin onaylanmasıyla bazı hastalar üzerinde müzikli tedavi çalışmalarına başladıklarını söyledi.

 

-Günün saatlerine göre farklı makamlar

 

Müziğin makamlarına göre "huzur" veya "cesaret" verici gibi farklı kullanımları olduğunu aktaran Korkmaz, şöyle devam etti:

 

"Günün saatlerine göre hastalar üzerinde farklı makamlar kullanılıyor. Bu anlamda fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarımız sırasında özellikle felçli hastalarda bazen kas gevşemelerini istiyoruz. Bazen kaslarının kuvvetle kasılmalarını istiyoruz. Bazen de sıkılmadan, yorulmadan bunları uygulamalarını istiyoruz. Bunu sağlamak için 'Geçmiş kökenimizdeki uygulanan müzik terapisinin bizim programların içine versek bir kazanım olur mu' diyerek farklı müzikleri tedavimizde boyunca uygulamaya karar verdik."

 

- "Depresyon düzeyinin de düştüğünü gördük"

 

Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fizyoterapist Esra Doğru Hüzmeli de müzikli terapi yönteminin Osmanlı döneminde darüşşifada da özellikle psikiyatri hastalarının tedavisinde kullanıldığına işaret ederek şunları söyledi:

 

"Osmanlı zamanında Avrupa'da akıl hastaları izole edilirken bizim buralarda su ve müzik terapisi yöntemiyle psikiyatri hastaları tedavi ediliyordu. Son zamanlarda müzik terapisinin daha yaygın bir şekilde kullanıldığını görüyoruz. Biz de çalışmalarımızda Doğu ve Batı müziği kullandık ve bunları karşılaştırmak istedik. Doğu ve Batı müziği uyguladığımız 30 hasta aldık. Denemelerimizde Batı müziğinin özellikle uyku üzerinde daha etkili olduğunu gördük. Yani Batı müziğiyle rehabilite ettiğimiz hastaların daha kaliteli uyku uyumaya başladıklarını fark ettik. Her iki müzik rehabilitasyonu alan grupların da motor olarak hareketlerinin daha kaliteli, daha düzgün bir şekilde yapılmaya başlandığı tespit edildi. Aynı zamanda depresyon düzeyinin de düştüğünü gördük. Müziğin kişilerin hem ruh hali hem de fiziksel özellikleri üzerine pozitif etkileri var. Çünkü müzik beyindeki dopaminin daha fazla salgılanmasını sağlıyor. Dopaminin de bellek ve öğrenme üzerine pozitif etkileri var."

 

Hüzmeli, halen devam eden çalışmanın sonuçlanmasının ardından bu tedavi yöntemini fizyoterapistlere önereceklerini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.