Ekonomide 2017 böyle geçti
ANKARA
AA muhabirlerinin derlemelerine göre, Türkiye'nin 2017'de sergilediği güçlü büyüme performansı, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Moody's ve Fitch'in de aralarında bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşların tahminlerini aştı. Söz konusu kuruluşlar, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerinde revizyona gitmek zorunda kaldı.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyreğinde yüzde 5,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 ile 2011 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen yüzde 11,6'lık büyümenin ardından, 23 çeyrek sonra en yüksek büyüme performansını yakaladı, ortalaması yüzde 2,5 olan AB ülkelerinin dört katından fazla büyüdü. Türkiye, G20 ülkeleri arasında büyüme performansıyla ilk iki sırada yer alan Çin ve Hindistan'ı da geride bıraktı.
Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte büyüme kaydetmemesi (yüzde 0) halinde bile, 2017 için Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen yüzde 5,5 büyüme hedefine, üçüncü çeyrek sonuçları itibarıyla yaklaşılmış oldu.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 66. Hükümet ile ekonomi yönetiminde değişiklikler oldu. Bazı bakanlıklara yeni isimler gelirken, bazı bakanlar ayrıldı. Mehmet Şimşek, ekonominin koordinasyonu ve kamu bankalarından sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.
Ekonomiye "nefes aldıran" düzenlemeler
Uluslararası konjonktür ile çevre ülkelerde yaşanan kargaşaların yarattığı olumsuz havayı dağıtmak ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla hem reel kesimi hem de vatandaşın cebini rahatlatan düzenlemeler hayata geçirildi.
KOBİ’lerin ve ihracatçıların finansmana erişimi kolaylaştırıldı. Bu amaçla Hazine destekli kredilerde Kredi Garanti Fonunca (KGF) sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarıldı. Kefalet sürecini hızlandıran portföy garanti sistemi (PGS) tesis edilirken, Hazine'nin kredinin duruma göre, KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ’ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olması sağlandı.
İnşaat sektörüne canlandırmak amacıyla KDV, damga vergisi ve tapu harçlarında düzenlemeye gidildi.
Bankalara borcu olan milyonlarca vatandaş ve şirketleri ilgilendiren sicil affı yürürlüğe girdi.
Bazı kamu alacaklarını yapılandırmayı amaçlayan 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu yürürlüğe girerken, bir önceki yeniden yapılandırmaya (6736 sayılı kanun) başvurmuş ancak ödemelerini süresinde yapamadıkları için haklarını kaybeden vatandaşlara da ikinci bir fırsat tanındı.
Beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfıra, mobilyaların KDV'si yüzde 8'e çekilerek, hem bu sektörlere hareketlilik sağlandı hem de vatandaşların bu eşyaları ucuza satın almalarının yolu açıldı.
Tasarrufların artırılması amacıyla 45 yaş altı çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil edilmesi uygulaması başlatıldı. Kademeli olarak hayata geçirilen uygulamayla 3,4 milyon çalışan sisteme dahil edildi.
Savunma sanayisinden gövde gösterisi
Türk savunma sanayisi bu yıl Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) heyecanı yaşadı. Yerli firmalar, özgün ve yenilikçi ürünleriyle fuara damga vurdu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin envanteri yerli ürünlerle güçlendirildi. Yıl boyunca yeni ihracat başarılarına imza atan savunma sanayisi şirketleri, uluslararası listelerdeki tırmanışını sürdürdü.
Savunma sanayisi ürünlerinde yurt dışı bağımlılığın azaltılmasında kritik önemde olan yerli motorların üretimi için çeşitli projeler başlatıldı. Roketsan tarafından geliştirilen KAAN Füzesi'nin Türk Silahlı Kuvvetlerine tesliminden önce Sinop'tan Karadeniz açıklarına 280 kilometre mesafeye yapılan son test atış başarıyla gerçekleştirildi.
Türkiye'nin otomobili için yola çıkıldı
Ekonomiye ilişkin yol haritası çizilen Orta Vadeli Program'da (OVP), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2020'de 4 trilyon doları aşacağı, enflasyonun kademeli şekilde yüzde 5'e ineceği, işsizliğin de tek haneye gerileyeceği öngörüldü.
Türkiye'nin otomobili için imzalar atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, otomobili üretecek şirketleri, “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı'nda açıkladı. Otomobili, Turkcell, BMC, Kıraça Holding, Zorlu Holding ve Anadolu Grubu üretecek.
İstanbul 3. havalimanının da aralarında bulunduğu mega projelerin yapımı sürerken, yeni projelere de başlandı. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü unvanına sahip olacak ''1915 Çanakkale Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.
2,5 ton altın yastık altından çıktı
Yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması için altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı başlatıldı. Ekimde 4 haftalık ilk talep toplama döneminde, 370 milyon lira değerinde yaklaşık 2,5 ton altın yastık altından çıkarıldı.
İç piyasada kırmızı et fiyatlarında yaşanabilecek artışların önüne geçilmesi amacıyla kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde uygulanan gümrük vergileri düşürüldü. Et ve Süt Kurumu (ESK) da iki zincir market üzerinden ucuz kırmızı et satışına başladı.
MTV'deki artış tartışıldı
Motorlu Taşıtlar Vergisine yapılan zam da 2017'nin gündem maddeleri arasında yer aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yüzde 40 artırılacağı açıklanan MTV, kamuoyunun tepkisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine "torba yasa"da yüzde 25 olarak belirlendi.
Muhabir: Zeynep Akyıl-Göksel Yıldırım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.