Dünyada ilk olan hastalığını bulan doktoruyla buluştu

Dünyada ilk olan hastalığını bulan doktoruyla buluştu
 - Dünyada "Nik eksikliği" tanısı konulan ilk hasta 12 yaşındaki Emine Gümüş, 8 yıl boyunca mücadele ettiği rahatsızlığının teşhisine ve iyileşmesine...

 

- Dünyada "Nik eksikliği" tanısı konulan ilk hasta 12 yaşındaki Emine Gümüş, 8 yıl boyunca mücadele ettiği rahatsızlığının teşhisine ve iyileşmesine katkısı olan Avusturya Bilim Akademisinde görevli Prof Dr. Kaan Boztuğ ile bir araya geldi

- Prof. Dr. Boztuğ:

- "Tanı konulduktan sonra kök hücre nakli gerçekleştirildi. Emine şu anda eskisine göre çok daha iyi durumda"

- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji-Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu:

- "Kaan hoca olmasaydı hastalığın ne olduğunu anlayamayacaktık"

ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - Avusturya Bilim Akademisinde görevli Prof Dr. Kaan Boztuğ, dünyada ilk kez "Nik hastalığı" tanısı koyduğu ve sağlığına kavuşmasını sağladığı 12 yaşındaki Emine Gümüş ile Antalya'daki bir kongrede bir araya geldi.

İlk çocuklarını akraba evliliğinden kaynaklanan rahatsızlık sonucu kaybeden Hatay'da yaşayan Gümüş çifti, ikinci çocukları Emine'nin de hasta olduğunu öğrenince büyük üzüntü yaşadı. Çift, kızlarını da kaybetmemek için büyük bir mücadeleye girişti. Doktorları "immün (bağışıklık sistemi) yetmezliği" bulunan çocuktaki sorunun hangi gruba girdiğini belirleyemediği için tedavide başarı sağlanamadı.

Küçük kızın doktorları, bu konuda genetik araştırmalar yapan, Avusturya Bilim Akademisi CEMM Modüler Tıp Araştırma Merkezinde görev yapan Prof. Dr. Kaan Boztuğ ile bağlantıya geçti. Boztuğ, yaptığı araştırmalar sonucu, Emine'de "nik eksikliği" olduğunu belirledi. Bunun üzerine küçük kız, yaklaşık 3,5 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kök hücre nakli oldu.

- Kurtarıcısıyla buluştu

Emine Gümüş, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "2. Klinik İmmünoloji Kongresi"nde, hastalığına 2 bin kilometre uzaktaki Viyana'da tanı koyarak sağlığına  kavuşmasına vesile olan Prof. Dr. Boztuğ ve tedavisiyle ilgilenen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji-Alerji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Doğu ile bir araya geldi.

 Boztuğ,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emine'nin çok nadir bir hastalığı olduğuna dikkati çekti.

Gümüş'e, Viyana'da genetik yöntemle "Nik eksikliği" tanısı koyduklarını belirten Boztuğ, "Emine, dünyadaki 'nik eksikliği' tanısı konulan ilk hasta. Bu genetik tanı konulduktan sonra kök hücre nakli gerçekleştirildi. Emine şu anda eskisine göre çok daha iyi durumda." dedi.

Yaptığı çalışmanın çocuğun sağlığına kavuşmasında etkisi olduğunu ifade eden Boztuğ, asıl teşekkür edilmesi gerekenlerin, hastanın takibini yapan klinisyenler olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Doğu da Emine'nin dünyada bu tanının konulduğu ilk hasta olduğunu anımsatarak, Boztuğ'un tedaviye önemli katkı sağladığına işaret etti. Doğu, "Kaan hoca olmasaydı, biz hastalığın ne olduğunu anlayamayacaktık. Emine'nin iyileşmesinde onun emeği gerçekten çok fazla." diye konuştu.

- "Sağlık durumu iyi, kontroller sürüyor"

Emine'nin babası Nasır Gümüş de kızının "immün yetmezliğinin" yeni bir grubu olan rahatsızlığı taşıdığının tespit edilmesinin tedaviyi hızlandırdığını söyledi.

Nakilden sonra Emine'nin sağlığının düzeldiğini dile getiren Gümüş, kontrollerinin devam ettiğini kaydetti.

İmmün yetmezliğinin toplumda çok sık görülmediğini vurgulayan Gümüş, "Doktorlarımızın ve hasta yakınlarının bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum çünkü tedaviyi yapan hocalarımız sürekli bu hastalığın tedavisinde erken tanının önemine dikkati çekiyorlar. Toplumun da bu konuda duyarlı olması gerekiyor, herkesi ilik bağışı yapmaya davet ediyoruz." dedi.

Gümüş, uygun ilik bulmada zorluk yaşadıklarını belirterek, "Bütün çabalarımıza rağmen Türkiye'de uygun iliği bulamadık. Hastanemizin yardımıyla Almanya'da uygun ilik bulundu ve nakil gerçekleştirildi." diye konuştu.

- Bir araya gelmenin mutluluğu

Kızının Prof. Dr. Boztuğ ile bir araya gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Gümüş, "Kaan hocamızın bizim üzerimizde çok büyük bir emeği var. Yaklaşık 6 yıldır kızımın rahatsızlığıyla ilgili çalışma yapıyor. Kendisiyle birebir sohbet edememiştik. Emine'nin hastalığının bulunması konusunda çok büyük faydası oldu. Kendisine minnettarız ve çok şey borçluyuz. Kızımın tedavisinde emeği geçen bütün hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.

Emine Gümüş de iyileştiği için çok mutlu olduğunu ve bütün hastaların sağlığına kavuşmasını istediğini söyledi.

- "Nedeni akraba evliliği"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İmmünoloji-Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Aydan İkincioğulları da çocuğun rahatsızlığının akraba evliliğinden kaynaklandığını bildirdi.

İmmün yetmezliği rahatsızlığının genelde akraba evlilikleri sonucu ortaya çıktığına dikkati çeken İkincioğulları, bunun gizli kalmış bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.