Dünyada 40 yaş üstündeki 7 kişiden biri KOAH'lı
SÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süerdem, "KOAH, ülkeden ülkeye değişmekle beraber dünyada yüzde 10 ila 15 arasında görülüyor. 40 yaş üstü nüfusta, 7-8 kişiden biri KOAH hastası" dedi.
KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Süerdem, 40 yaş üstü nüfusta, 7-8 kişiden birinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olduğunu söyledi.
Süerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOAH'ın akciğerdeki nefes borularını tıkayan bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
Hastalığın temel nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu ifade eden Süerdem, odun, kömür ve tezek yakılmasından oluşan biyoyakıt dumanının solunmasının da hastalığa neden olduğunu dile getirdi.
Süerdem, KOAH'ın dünyada sık görülen bir hastalık olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"KOAH, ülkeden ülkeye değişmekle beraber dünyada yüzde 10 ila 15 arasında görülüyor. 40 yaş üstü nüfusta, 7-8 kişiden biri KOAH hastası. KOAH'ın, dünyada en sık üçüncü ölüm nedeni olduğunu biliyoruz. En önemli şikayet, nefes darlığı. Bu durum zaman içerisinde oldukça yavaş ilerliyor ve hastalar durumu fark etmiyor. İlk KOAH teşhisi konulduğu zaman ise akciğer fonksiyonlarının önemli bir kısmı kaybolmuş oluyor."
KOAH'ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu aktaran Süerdem, erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurguladı.
-"Yılda bir kez soluk testi yaptırılmalı" -
Süerdem, hastalığın erken teşhisi için risk faktörlerine sahip kişilerin soluk testi yaptırmaları gerektiğine işaret ederek, "Soluk testi basit bir testtir. Sigara bağımlılarının, hatta nefes darlığı şikayeti olan 40 yaş üstündeki tüm kişilerin yılda bir kez soluk testi yaptırması erken teşhis konulması için çok önemli" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.