''Dünya Tütünsüz Günü''

''Dünya Tütünsüz Günü''
  Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeblerinden birisidir. Dünya çapında...

 

 

Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeblerinden birisidir. Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1’inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu, trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır.

Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir.12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır. Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara içicisininkinin yarısına düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek, ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır.

Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbetteki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz.  Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300.000 kişiye yetecek kadar Bakanlığımız bütçesinden satın alınmış ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sigara bırakma ilaçlarının dağıtımına 23.02.2015 itibariyle başlanmıştır.Yetkilendirilmiş tüm sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelenmesi ile devam etmektedir. 23 Şubat’tan itibaren ilimizde 3026 sigara bırakma ilacı ücretsiz dağıtılarak, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek verilmiştir. İlimizde de aktif olarak 7 Sigara Bırakma Polikliniğimiz hizmet vermekte olup, (KETEM, Çukurova Dr.Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr.Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Adana Devlet Hastanesi, Ceyhan Devlet Hastanesi, Başkent Üniversitesi Hastanesi) vatandaşlarımız 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak da poliklinik bilgilerine ulaşabilirler.

Sigara Bırakma Polikliniklerimize 2013 yılında 5436, 2014’te 5411 başvuru olmuş, 2013’te bunlardan 1270’i, 2014’te 1030’u sigarayı bırakmıştır.

 

Adana Hekimevinde Vali Yardımcısı Ali Bezirgan, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ve tüm kurum amirlerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen ‘Dünya Tütünsüz Günü’ kutlama ve ödül töreninde; hiçbir çalışanının tütün ürünü kullanmadığı iki şube, 29 Aile Sağlığı Merkezi ve 6 okula plaket verilmiş ayrıca ilmizde bulunan sigara bırakma poliklinikleri hekim ve personellerine başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi takdim edilmiştir.

  

Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım. Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek çalışmalarımız devam edecek olup, bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

 

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.