Dünya Miras Komitesi başkanlığı Türkiye'ye geçti

Dünya Miras Komitesi başkanlığı Türkiye'ye geçti
  UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 2016 yılında gerçekleştirilecek 40. toplantısına Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı ve bu kapsamda komitenin...

 

 

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 2016 yılında gerçekleştirilecek 40. toplantısına Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı ve bu kapsamda komitenin başkanlığının bugün alınan kararla Türkiye’ye geçtiği bildirildi.

 

ANKARA (AA) - UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 2016 yılında gerçekleştirilecek 40. toplantısına Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı ve bu kapsamda komitenin başkanlığının bugün alınan kararla Türkiye’ye geçtiği bildirildi.

 

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin üyesi olduğu Dünya Miras Komitesi'nin Bonn'da 28 Haziran'da başlayan ve bugün sona eren 39. toplantısında, Türkiye'nin komitenin 2016 yılında gerçekleştirilecek 40. toplantısına ev sahipliği yapmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

 

Komite başkanlığının bugün alınan kararla Türkiye’ye geçtiği ve 40. Dünya Miras Komitesi Başkanı olarak Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nun belirlendiği ifade edilen açıklamada, UNESCO’nun kültür alanındaki temel sözleşmelerinden olan 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumlu Dünya Miras Komitesi'nin, tüm insanlığın ortak mirası kabul edilen, üstün evrensel değere sahip kültürel ve doğal varlıkları tanıtmak, toplumlarda söz konusu mirasa sahip çıkma bilincini oluşturmak ve çeşitli nedenlerle tahrip olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gereken önlemleri almakla görevli olduğu vurgulandı. 

 

Dünya Miras Komitesi'nin bu çerçevede, UNESCO’yu ve 1972 tarihli sözleşmeyi uluslararası kamuoyu nezdinde görünür kılan, Türkiye'den de 15 alanın kayıtlı olduğu Dünya Miras Listesi’ne ilişkin çalışmaları da yönettiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"Komite’nin 40. toplantısının 10-20 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenmesi öngörülmektedir.

 

Yüzyıllara yayılan tarihi birikimi ve çok kültürlü yapısıyla özel bir kimliğe sahip İstanbul şehri, dünya mirasını gelecek nesillere aktaran ve kültürler arası diyaloğu teşvik eden UNESCO’nun savunduğu insanlık değerleri açısından ideal bir ev sahibi olacaktır."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.