Dünya Helal Günü ve Ümmet İftarı Üzerine Söyleşi…
Vakit Ümmetin Helal Tüketme Vakti
Dünya Helal Günü olan Bugünü 5. Yılında da gündem yapacağız. Gayrimüslim adetleri olarak içimize girmiş olan anneler günü, babalar günü, sevgililer günü gibi günleri yıllardır kutluyoruz. O günlerde özellikle pazarlara gidiyor o günün anısına hediyeler alıyor, alışverişler yapıyoruz.
Uzun yıllardır Müslüman ümmetin, gayrimüslim kültür propagandası altında, "Lezzet-Ucuzluk-Doyuruculuk" adıyla dillendirilen hipnoz üçgeninde sıkıştırılmış yaşantısında helali aramaya yer verilmemiş.
Geliniz hiç olmazsa bugün Helal ve temiz standardından geçerli not almış ürünlerden satın alarak ailecek evlerimizde huzur içinde tüketelim.
DÜNYA HELAL GÜNÜ, Dünyada ve ülkemizde haber olarak yayınlandığı günden itibaren yoğun ilgi ile karşılandı.
WHC/Dünya Helal Konseyi üyeleri, Ramazan ayının 17. gününü‘Dünya Helal Günü’ ilan etti.
İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, “Dünya Helal Gününün, 100 yıldır unutulmaya yüz tutmuş, helal lokma sorumluluğumuzu bize unutturmayacağını düşünerek, hep birlikte Allah’ın ipine sarılarak, lokmamızın helale doğru daha yakınlaşmasına ve hayatımızın helalleşmesine önemli katkı sağlayacağını ümit ediyoruz” denildi.
17 Ramazanda yani 12 Haziranda bir dizi etkinlik planlayan yetkililer, sosyal medya üzerinde de helal gıdanın nabzını tutmalıyız.
Neden 17 Ramazan?
Çünkü helal konusundaki ilk ayet olan Enfal Suresinin 69. ayetini hicri 624, Ramazanın 17. günü, İslam ve küfrün ilk savaşı olan Bedir Savaşında nazil oldu.
Peki, ayet-i kerimede Rabbimiz ne diyor?
“Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve tertemiz olarak yiyin ve Allah’tan korkun! Şüphesiz ki Allah, Gafurdur (çok bağışlayandır), Rahîmdir (çok merhamet edendir).”
Öncelikle Gönüllü Gıda Müfettişleri olarak bizler, gençleri bu duyarlılığa ve farkındalığa davet ediyoruz.
İnsan bedeni, altın ve zümrütten yapılmış bir saray da olabilir, çer çöpten teşekkül etmiş bir derme çatma yapı da olabilir. Bu beden binasının inşası ise, yiyip içtiklerimizle doğrudan ilgilidir.
Sağlıklı bir ruh hali ve olgun bir insan da, ancak helal gıdadan beslenen bir beden bütününde bulunabilir.
“Gıda terörü’ne maruz kalan bir insan, sonrasında her türlü teröre gıda olmaktadır.”Yani sağlıklı, olgun, hamiyetli, vatanperver, dindar bir nesil inşa etmek istiyorsak, işe yiyip içtiklerimizin helal mi haram mı olduğu konusundan başlamalıyız.
Tertemiz, yani güzel insanlar istiyorsak, tükettiğimiz gıdaların helal yoldan kazanılmış ve ALLAH’ın haram kılmadığı ürünlerden olmasına dikkat etmeliyiz.Yani bu iki kavramı dünyamıza, kafa ve kalb cebimize koymalıyız. Helal ve Tertemiz...Bu, kimseye tuhaf gelmesin. Her mesele de, din üzerinden siyasete evrilen bir konu gibi anlaşılıp yanlış yorumlar yapılmasın.Bu durum, İslam’ın her meselesinde olduğu gibi, fıtratla alakalıdır.
Dinin sadece Müslümanlara emrettiği bir konu olmaktan öte, bütün insanlığın selameti için Yaratanın yarattıklarına sunduğu yaşam reçetesidir.Sabah güneş doğmadan parklara, ormanlara çıkıp koşan insanları yadırgamadığımız gibi, seherde namaza kalkan insanları da yadırgamamak gerekir.
Hakeza, sağlık problemlerinden dolayı bazı yiyecek ve içecekleri kendisine yasaklayan insanlara kötü gözle bakamadığımız gibi, ALLAH’ın haram ettiklerini yemeyenlere de kötü gözle bakamayız.Aradaki önemli fark, birisi beden sağlığını, diğeri ise hem beden hem de ruh sağlığını korumakta ve geliştirmektedir.Bundan daha önemli bir fark ise, insan ya kendi Heva ve Hevesinin esiri olacaktır, ya da ALLAH’ın emrettiğini yapacak ve yasak ettiklerinden kaçacaktır.
Aklı yerinde olan insan, ikincisini seçecektir. Aksi takdirde karşıdakine değil, kendine kızacaktır ve kızmalıdır.İslamiyet’i yaşama gayreti içerisinde olan herkes, helal gıda konusunda bir farkındalık daha oluşturan bu çalışmaya destek olmalı ve daha önemlisi kendi hayatında bu meseleye dikkat etmelidir.
Kendinize şu soruyu sorun: “En son ne zaman, yediğim yemeğin bileşenlerinde haram madde var mı yok mu diye sordum?”Çünkü “Öyle devir geldi ki; insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez.” Çünkü ”Duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var?”Çünkü dünyanın, Müslümanların ve bütün insanlığın duasına ihtiyacı var.
Unutma!
12 Haziran 2017 Ulucami Önünde Dünya Helal Günü Etkinliği Çerçevesinde ASİM olarak “ÜMMET İFTARI” düzenliyoruz.
“Helal sana Tertemiz, Tertemiz sana Helal”
diyerek İftar etkinliğimize davet ediyoruz.
ALLAH KABUL BUYURSUN!...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.