Dul kadının adı yok, derdi çok!

Dul kadının adı yok, derdi çok!
Boğaziçi Üniversitesi, 6 ilde bin 220 dulla konuştu. Eşi ölenlerin yüzde 66'sı ayda 100 liradan az kazanıyor. Gezmeye çıkmıyor hatta topuklu bile giymiyorlar.Bilge...



Boğaziçi Üniversitesi, 6 ilde bin 220 dulla konuştu. Eşi ölenlerin yüzde 66'sı ayda 100 liradan az kazanıyor. Gezmeye çıkmıyor hatta topuklu bile giymiyorlar.

Bilge Eser'in haberi

Boğaziçi Üniversitesi'nin desteğiyle, Infacto şirketi tarafından 6 ilde belirlenen bin 220 dul kadınla gerçekleştirilen anket, Türkiye'de "dul" olmanın zorluklarını ortaya koydu. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şemsa Özar, "Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Bir Nakit Sosyal Yardım Programı Geliştirilmesine Yönelik Araştırma Projesi Final Raporu" başlıklı araştırmanın sonuçlarını kısa süre önce açıkladı. Buna göre; İstanbul, Van, Denizli, Trabzon, Malatya ve Bursa'da, adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle 48 bin dul ve boşanmış kadın saptandı. Bin 220'sine anket sunuldu. Gelir durumları, sigortalılık halleri, sahip oldukları çocuk sayısı gibi özellikleri belirlenen kadınların 837'si kentsel, 383'ü ise kırsal bölgelerde yaşıyordu. İşte ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar:

YÜZDE 63'Ü BAKKALA BORÇLU

Kadınların yüzde 25'i temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Sadece yüzde 2'si devletten düzenli yardım alıyor. Aile yardımları ise kadını kısıtlıyor. Yani yaşayacağı yerden görüşeceği kişilere kadar sınırlamalar getiriliyor. Kadınların yüzde 63'ü kasaba bakkala borçlu, elektrik faturaları ile kiralarını ödeyemiyor.

EĞİTİM DE FAYDA ETMİYOR

Eğitimli olmak da sonucu değiştirmiyor. Eşi ölenlerin yüzde 5.5'i, boşananların da yüzde 26.1'i gelir getiren işlerde çalışıyor. Buna karşın eşi ölen kadınların yüzde 66.6'sı, boşananların da yüzde 39.8'i ayda 100 liranın altında parayla geçinmeye çalışıyor

ÖNCELİK 'NAMUSLARINI KORUMAK'

Dul ve boşanmışların bir diğer büyük sorunu da "namuslarını" korumak. Bir çoğunun ortak görüşü "Allah kimseyi dul bırakmasın" şeklinde. Çoğunluğu ev kiralarken dul olduğunu söylemiyor. Akşam saat 22.00'den sonra dışarı çıkmıyor, makyaj yapmıyor, topuklu ayakkabıyı asla tercih etmiyorlar. Dul ve boşanmış kadınların çoğu, çocuklarını bırakacak yer bulamadıkları için apartmanlarda merdiven silmeye gidiyor.

Hükümete sunulan öneriler...

Raporun sonunda hükümete sunulan öneriler şöyle:

Nakit, yakacak gibi yardımların bir standardı ve kriteri olsun.

Sağlık hizmetlerine erişim kolaylığı sağlansın.

Şehit ve gazilere ev sahibi olmada sağlanan avantajlar dul ve boşanmış kadınlara da verilsin.

Çocukların yurt bulmalarında Kredi ve Yurtlar Kurumu pozitif ayrımcılık yapsın.

Elektrik ve su faturalarının belirli bir miktarı devlet tarafından karşılansın.

Barolar, dava açan kadınlardan avukat ücreti almasın.

İŞKUR,meslek kursu verdiği kadınlara öncelik tanısın ve işe yerleştirme garantisi versin.

SABAH

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.