Dondurulmuş embriyo ile 5 yıl sonra tüp bebek şansı

Dondurulmuş embriyo ile 5 yıl sonra tüp bebek şansı
 Tüp bebek tedavisinde kullanılmayan iyi kalite embriyolarin sıfırın altında 196 derecede dondurulup en az 5 yıl süreyle saklanabildiği ve ileride...

 

Tüp bebek tedavisinde kullanılmayan iyi kalite embriyolarin sıfırın altında 196 derecede dondurulup en az 5 yıl süreyle saklanabildiği ve ileride çözülüp anne rahmine transfer edilerek yeni gebelik elde edilebildiği bildirildi.

 

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Semih Zeki Uludağ, yaptığı yazılı açıklamada, tüp bebek yönteminin 1978 yılından bu yana tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığını belirterek, Türkiye'nin de tüp bebek uygulamasında dünyada 7'nci sırada yer aldığına işaret etti.

 

Tüp bebek ünitelerinde 2004 yılından bugüne kadar yaklaşık 3 bin 500 tüp bebek uygulaması gerçekleştirdiklerini ve çok sayıda çiftin çocuk sahibi olmasına yardımcı olduklarını vurgulayan Uludağ, şu bilgileri verdi:

 

“Tüp bebek tedavi yöntemi, kadından elde edilen yumurta hücrelerinin eşinin spermleri ile laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenerek, yine laboratuvar ortamında beşinci güne kadar büyümesi izlenip, içlerinden en kaliteli olanların kadın rahmine transfer edilmesiyle gerçekleştirilen yöntemdir. Tüp bebekte kullanılmayan iyi kalite embriyolar, eğer aile isterse sıfırın altında 196 derecede dondurulup en az 5 yıl süreyle saklanabilmektedir. Dondurularak saklanan embriyolar ileride çözülüp anne rahmine transfer edilerek yine gebelik elde edilebilmektedir. Tüp bebek yöntemi ile gebelik şansı, tedavi denemesi başına ortalama yüzde 50’dir. Başarıyı etkileyen en önemli faktörler kadın yaşı, yumurtalık kapasitesi, erkekte sperm sayısı ve kalitesidir."

 

Maddi durumu iyi olmayan çiftlere tüp bebek

 

Uludağ, tüp bebek ünitelerinde, mikroenjeksiyon, mikro TESE (normal yollardan sperm bulunamayan erkek hastalarda operasyon ile sperm elde edilmesi), embriyonun dondurularak muhafaza edilmesi, sperm ve yumurtanın dondurularak saklanması, genetik hastalıkları olan çiftlerde, sağlıklı bebek elde edilmesi için preimplantasyon genetik tanı amacıyla embriyodan hücre alınması gibi işlemleri başarıyla uyguladıklarına işaret etti.

 

Uludağ, "Özellikle kanser hastası olan ve kemoterapi tedavisi alacak hastaların tedavi öncesi sperm ya da yumurtalarının saklanarak ileride çocuk sahibi olmak istediklerinde bu hücrelerin kullanılması olanağı sağlanmaktadır. Yine yumurtalık rezervi az olan ya da over kist ameliyatı sonrası yumurtalık rezervi azalacak olan hastalardan işlem öncesi yumurta hücresi dondurup saklama şansı bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.