Doç. Dr. Menziletoğlu Öğrencilere Kan Bağışının Önemini Anlattı

Doç. Dr. Menziletoğlu Öğrencilere Kan Bağışının Önemini Anlattı
 Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Menziletoğlu Yıldız, Gündoğdu Koleji’nde öğrencilerle...

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Menziletoğlu Yıldız, Gündoğdu Koleji’nde öğrencilerle buluştu.

 

Gündoğdu Koleji Konferans Salonu’nda öğrencilere seminer veren Doç. Dr. Şule Menziletoğlu Yıldız, “Kan Bağışı” sunumu yaptı. Kan bağışı konusunda farkındalık yaratmak ve gençleri bu konuda bilgilendirmek için Çukurova Üniversitesi Kan Merkezi işbirliğiyle düzenlenen konferansa öğrenciler öğretmenler ve ÇÜ Kan Merkezi Laboratuvar Direktörü Sorumlu Biyolog Gülser Karaboğa katıldı.

 

Doç. Dr. Menziletoğlu; “Kan, Kaynağı İnsan Olan ve Elde Edilmesi İçin Başka Alternatifi Olmayan Bir Tedavi Aracıdır.”

Doç. Dr. Şule Menziletoğlu Yıldız, Ne Zaman Kana İhtiyaç Duyulur?, Kimler Kan Bağışı Yapabilir?, Bağışçı Nasıl Seçilir?, Kan Bağışı Süreci?, Kan Bağışı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?, Bağışlanan Kana Uygulanan Testler Nelerdir?, Bulaşıcı Hastalıklar İçin Riskli Davranışlar?, Bulaşıcı Hastalıklar İçin Güvenli Davranışlar? başlıkları altında öğrencileri bilgilendirdi. “Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır.” diyen Doç Dr. Menziletoğlu trafik kazalarında, kalça ameliyatlarında, omurga ameliyatlarında, yenidoğan kan uyuşmazlığında, böbrek naklinde, by-pass ameliyatlarında, mide kanamalarında, karaciğer naklinde, kana gereksinimin olduğuna dikkat çekti.

 

“Ağırlığı 55 Kg’ın Üzerinde, 18-65 Yaşları Arasındaki Sağlıklı Her Birey 3 Ay Ara İle Yılda 4 Kez Kan Bağışlayabilir.”

Düzenli kana ihtiyacı olan hastaların olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Menziletoğlu, kan hastalığında (akdeniz anemisi, lösemi vb.) her ay 1-5 ünite, diyaliz hastalarının her ay 1-2 ünite, kanser hastalarının her ay 1-3 ünite kana gereksiniminin olduğunu söyledi. Bu bakımdan kan bağışının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Menziletoğlu açıklamasına şöyle devam etti;

“Ülkemizin deprem kuşağındadır. Ayrıca terör olayları gibi olağanüstü durumlar nedeni ile ihtiyaç dışında depolarımızda herhangi bir felakette kullanılmak üzere belirli sayıda kan ve kan ürününü bulundurmalıyız. Ağırlığı 55 kg’ın üzerinde, 18-65 yaşları arasındaki sağlıklı her birey 3 ay ara ile yılda 4 kez kan bağışlayabilir. Kan vermeden önce yorgun, uykusuz ve aç olunmamalı. Son 24 saat içinde aşırı miktarda alkol alınmamış olunmalı. Kullanılan ilaçlar, aşılar bağış öncesi muayenede doktora bildirilmelidir. Bağışlanan 1 ünite tam kandan en az 3 hasta yararlanır. Amacımız, bağışladığınız kanın her damlasının hastalara en etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Gönüllü kan bağışçısı olun gönüllerde yaşayın.”

 

Sunum sonrası Doç. Dr. Menziletoğlu öğrencilerden gelen soruları yanıtlarken okul yönetimi Doç. Dr. Menziletoğlu ve Kan Merkezi Laboratuvar Direktörü Sorumlu Biyolog Gülser Karaboğa’ya teşekkür belgesi takdim etti. Seminer anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

 

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.