Diyanet, Türkiye genelinde hadis dersleri başlatıyor?
Diyanet, camilerde hadislerin işleneceği ders halkaları oluşturulması için proje hazırladı.
Ankara'daki ilk hadis dersini ise dün ikindi namazının ardından, kısa süre önce restore edilerek ibadete açılan Hacı Bayram Camii'nde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez verdi. Camilerin sadece ibadet yeni değil, aynı zamanda bilgi ve aydınlanma mekânları olduğunu hatırlatan Görmez, projede yer verilen hadislerin ders halkalarına dönüştürülerek halka anlatılmasını istedi. Görmez, "Bu geleneği Türkiye'nin her ilinde ve ilçesinde başlatmayı düşünüyoruz." dedi.
Başkanlığın bir süredir yürütmekte olduğu hadis projesinin bitmek üzere olduğunu belirten Görmez, bu projede yer verilen hadisler ve bu hadislere yönelik yazılan yorumların aynı zamanda ders halkalarına dönüşerek halka anlatılmasını istediklerini dile getirdi. Görmez, ilk hadis dersinde de bu kitabın ilk 20 sayfasında yer alan 10 hadisi anlattı. Görmez, "Caminin hıncahınç gençlerle dolu olması beni çok memnun etti. Halkımızın gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duydum. İnşallah bundan sonra da, şahsen zaman buldukça bu geleneği devam ettirmek konusunda üstüme düşen her türlü vazifeyi yerine getirmek istiyorum." dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camilerin sadece ibadet yeri değil aynı zamanda bilgi ve aydınlanma mekanları olduğunu söyledi. Tarih boyunca camilerde ders halkaları oluştuğunu aktaran Görmez, bunların içinde en önemlisinin de hadis dersleri olduğunu belirtti. Görmez, hadis derslerinin, Peygamberimiz'in (sas) hikmetli sözleri etrafında insanlar arasında birliktelik, bilgi ve davranış birliği oluşturmak, asr-ı saadeti sürekli diri tutarak bu asra ve geleceğe taşımak açısından önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bunun için bütün dünyada özellikle ulu camilerde tarih boyunca bazen günlük, bazen haftalık hep hadis dersleri yapılmış. Anadolu'da da Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bakılırsa, hemen hemen Anadolu'nun her köyünde, şehrinde, kasabasında tarihte hadis halkaları oluştuğu, insanların bir araya gelerek Sevgili Peygamberimiz'in özellikle davranışlarına rehberlik edecek sözlerini öğrenerek, kendi hayatlarına tatbik ettikleri ifade edilir." diye konuştu. Görmez, Evliya Çelebi'nin Ankara'da Hacı Bayram ve civarında 25, Beypazarı'nda da 9 kadar hadis halkasından söz ettiğini aktardı.
İlk ders: Şeytandan sığınmak ve besmelenin önemi
Prof. Dr. Mehmet Görmez, ilk hadis dersinde takip edilecek kitabın ilk iki maddesini anlattı ve istiaze konusunu ele aldı. Bizim yegane sığınağımızın Allah olduğunu ifade eden 'euzübillahimineşşeytanirracim' demenin ne anlama geldiğini Hz. Peygamber'in hadisleri ile izah eden Görmez daha sonra şu açıklamalarda bulundu: "Müslüman'ın sözlerine ve işlerine başlarken neden besmele çektiğini, Peygamberimiz'in bu konuda neler buyurduğunu, sözlerimizde ve işlerimizde hem Allah'ı anarak başlamanın hem de Allah'ın rahman ve rahim sıfatlarını zikrederek rahmeti kendimize prensip olarak kabul ettiğimizi ilan etmek anlamına geldiğini ifade eden 10 kadar hadisi anlatmış oldum."
Hadis dersleri nasıl olacak?
Prof. Dr. Mehmet Görmez'in verdiği bilgiye göre proje şu şekilde hayata geçirilecek:
Dersler her ilin ve ilçenin merkez camisinde yapılacak ve müftü, ilahiyat görevlileri veya emekli hocalar görev alacak.
Derslerin herkesin gelebileceği günlerde olmasına dikkat edilecek. Muhtemelen pazar günleri olabilir.
Kadın, erkek ve gençlerin katılımı sağlanarak kalem, defter getirilerek not tutulacak bir ders halkası oluşturulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.