Demek ki, Akif, Milletin malı olmuş...

Demek ki, Akif, Milletin malı olmuş...
“…Demek ki, Akif, Milletin malı olmuş, Millet ruhuna kök salmıştır... "

“…
Demek ki, Akif, Milletin malı olmuş, Millet ruhuna kök salmıştır. Akif’in ruhu dirilmiş ve genç nesle sinmiştir, görüyoruz ve Akif, toprağa verilirken henüz duvarlara tutuna tutuna gezen çocuklar olan bizler bugün, bu yeni Akif’ler ordusu içinde O’na sesleniyor ve diyoruz ki: ‘Boşuna yaşamadın, boşuna savaşmadın ve boşuna ölmedin.’

Cihan ve İstiklal savaşları bitip devrimler başlayınca Akif’in sustuğunu görüyoruz. Bu yıllara Akif’in “Boykot” yılları diyebiliriz. Akif gibi bir şairin cemiyette oluşan büyük bir değişiklik karşısında susması, denebilir ki en büyük tepkisi, en güçlü protestosudur. O güne kadar resmi tarihçi gibi şiirleriyle toplum değişikliklerini değerlendiren şair, berdenbire yazmaya ara veriyor. Bu, Yazma ortamını bile bulamadığı anlamına gelir.
Sonra bütün tereddütlerine son vererek Mısır’a geçer. Mısır’da yazdığı şiirler, denize yaklaşmış bir nehrin psikolojisini taşır. Ölümün gölgesi vurmuştur bu hayat şiirlerinin üstüne…..”
Sezai Karakoç / Mehmed Akif

(Not: 06 Ocak 2017 Cuma, saat 19:30'da Niğde Diriliş'te Üstad Sezai Karakoç'un "MEHMED AKİF" adlı eserinden okunacak ve üzerinde konuşulacaktır.)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.