Defne bitkisi köylülerin en büyük geçim kaynağı oldu
MERSİN (AA) - Toros Dağları'nda yetişen ve yağ, sabun, kozmetik ürünleri yapımının yanı sıra yemeklerde de kullanılan defne yaprağı, Mersin'in Silifke ilçesindeki köylülerin geçim kaynağı oldu.
Silifke ilçesindeki köylülerin toplayıp işleme fabrikalarına dalıyla birlikte yaş olarak 80 kuruş ile 1 TL'ye sattığı defne, kurutma, dalından ayırma ve paketleme işlemlerinin ardından ihracata hazır hale getiriliyor.
Defne yaprağı işleme tesisi sahibi Yalçın Gözlükaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, işlemden geçen defnenin, İngiltere, Fransa, Çin, Tayvan ve Amerika başta olmak üzere gelen talebe göre Avrupa ülkelerine de ihraç edildiğini bildirdi.
Dünyada tüketilen defnenin yüzde 90’ının Türkiye tarafından karşıladığını belirten Gözlükaya, şunları söyledi:
"Bu rakam kalitenin arttırılmasıyla daha da yukarıya çıkacak. Defne yaprağı, et ve balık yemeklerinde, kozmetik sanayinde kullanılıyor. Defne yaprağı kırsal kesimlerde yaşayan insanlar için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ülke genelinde en kaliteli defne üretimi Silifke’de yapılıyor. İlçemizde defne üretilen alanlardaki düşük nem ve kıraç şartlardan dolayı defnelerimiz diğer üretim alanlarına göre daha kaliteli olmakta. Bu yüzden Silifke defnesi daha çok rağbet görmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.