'Çukurova 5. Kitap Fuarı' açıldı

'Çukurova 5. Kitap Fuarı' açıldı
 Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, ''Halihazırda 100 yazar, gazeteci, bilim insanı Terörle Mücadele Yasası nedeniyle hapiste. Yasanın...


 

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, ''Halihazırda 100 yazar, gazeteci, bilim insanı Terörle Mücadele Yasası nedeniyle hapiste. Yasanın 6 ve 7. maddeleri kaldırılmalı'' dedi.

Celal, Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ''Çukurova 5. Kitap Fuarı''nın açılış töreninde, geçen yıl 43 bin 201 çeşit kitabın yayımlandığını, toplam 493 milyon 469 bin 593 adet kitabın üretildiğini belirtti.

Türkiye'de 2011'de kişi başına düşen kitap adedinin 6,8 olduğunu vurgulayan Celal, geçen yıl bu sayının 5,6 olduğunu dile getirdi.

Celal, özellikle korsan yayınla mücadelede alınan yol, atılan adımlar, Emniyet Genel Müdürlüğünün yurt çapında yaptığı yoğun çalışmalar sonucunda korsan yayın üretiminde azalma yaşandığını, yasal kitap üretiminde artış olduğunu söyledi.

Halihazırda 100 yazar, gazeteci ve bilim insanının hapiste olduğunu anlatan Celal, şöyle devam etti:

''Terörle Mücadele Yasası (TMY) nedeniyle hapisteler. TMY'nin 6 ve 7. maddeleri basın yayınla ilgilidir. Bu tutuklanan yazar ve gazetecilerin hepsi bu maddeler nedeniyle hapiste bulunuyor. TMY'deki 6 ve 7. maddeler kaldırılmalı. Temennimiz adil yargılanma, kısa sürede yargılanma, suçluysa suçunu kısa sürede öğrenme, değilse kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasıdır. Dileğim bu yargılanmaların hızlanması yasalardaki gerekli değişikliklerin yapılması ve bu yazar yayıncı gazeteci dostlarımızla diğer fuarlarda bir arada olmamızdır.''

-''İzmir'in 11 yılda eriştiği sayıya Adana 4. yılda erişti''-

Tüyap Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu da TÜYAP olarak, Yayıncılar Birliği ile kitap fuarlarını İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Adana'da düzenlediklerini, şubat ayında da Antalya'da da ilk kitap fuarını gerçekleştireceklerini belirtti.

Böylece Anadolu'ya yayılma faaliyetlerini bir adım daha ilerleteceklerini belirten Kavukçuoğlu, 2013 yılında birinci Kayseri kitap fuarının kapılarını kitapseverlere açacağını belirtti.

Kavukçuoğlu, geçen yıl Adana'daki bu fuara 190 bin ziyaretçi geldiğini belirterek, ''Bu sayıya İzmir kitap fuarı ancak 11. yılında erişebilmişti. Nüfusu daha fazla olan İzmir'in 11. yılda eriştiği sayıya Adana 4. yılında erişti. Aynı zamanda bu ziyaretçiler en az bir kitap almıştır'' dedi.

Türkiye'de kitap okuyanların sayısının da az olmadığını vurgulayan Kavukçuoğlu, ''Çok söylendiği gibi Türk toplumu, az okuyan, kitaba küskün bir topluluk değil. Yılda Türkiye'de kişi başına 6,8 kitap düşmektedir. Hızla gelişmekte olan bir ülke için oldukça iyi bir oran'' diye konuştu.

Kavukçuoğlu, geçen yıl 170 yayınevinin fuara katıldığını, yüzde 30 artış göstererek bu sayının şimdi 200'e ulaştığını belirtti.

Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da fuarların okurlar için büyük önem taşıdığını, özellikle okurların kitap seçimi ve merak ettiği yazarlar hakkında bilgi almaları bakımından fuarların önemli olduğunu vurguladı.

Bir okurun kitabın kapağını görmeden, iç sayfalarına gözatmadan o kitap hakkında bir yargıya varamadığını anlatan Hızlan, şöyle konuştu:

''Kitap fuarının birinci özelliği de bu. Bundan ötesi de tanıdığınız yazarların, şairlerin, romancıların kitaplarını okuyorsunuz. Kendisini tanımak istiyorsunuz. Ayrıca, kitabın ötesinde ve arkasında olan bir dünyanın ayrıntılarını da merak ediyorsunuz. Kitap fuarları bu yüzyüze karşılaşmayı sağlıyor. Kitap fuarlarının başka bir özelliği var. Bugünün kitap evlerinde yoğun yayın yüzünden hepsini bir arada bulma imkanı yok. Siz belki daha önce ne yazmış diye bir araştırmaya giremiyorsunuz. Ama bu fuarlarda bir yazarı bütünüyle gördüğünüzde o zaman daha iyi bir edebi portre çizebilmeniz mümkün.''

-''Türkiye'nin edebiyat haritasını çıkartıyoruz''-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula, Türkiye'nin bir edebiyat ülkesi olarak tanıtımının son derece önemli olduğunu, Tüyap gibi kuruluşların bu alandaki çalışmalarına çok önemli katkılar sağladığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak geçen yıl bu fuarda, kente edebiyat müze kütüphanesi kazandıracaklarını söylediklerini anımsatan Kula, şunları kaydetti:

''Yaşar Kemal adına açmayı düşünmüştük, Yaşar Kemal kendisini var eden birikimin Karacaoğlan'dan kaynaklandığını söyledi ve orasının ismini Karacaoğlan koymamızı istedi. Biz de kendisinin bu isteğini kabul ettik. Şu anda Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi hizmet veriyor. Ayrıca bizim kütüphane çalışmalarımızın daha da çekici hale gelebilmesi için bir çocuk ve gençlik kütüphanesi açma düşüncemiz var. Sayın valimiz ve belediye başkanımız buna uygun bir mekan bulabildikleri takdirde son derece çağdaş şekilde çocuk ve gençlik kütüphanesi açmak için içtenlikle çalışma yapacağımızı söylüyorum.''

Kula, geçen yıl Türkiye tarihinde ilk defa okuma kültürü haritası çıkarttıklarını vurgulayarak, ''Çok geniş bir alan araştırması sonucu bunu yaptık. O araştırmaya göre Türkiye'de her insan 7.2 kitap okuyor. Kimi yerlerde 2, kimi yerlerde 20 kitap okuyorlar. Ortalaması budur. Ders kitapları bunun dışında. Şimdi ise Türkiye'nin edebiyat haritasını çıkarıyoruz. İl il Türkiye'de nerede hangi yazarlar hangi yapıtlar, hangi edebiyat etkinlikleri, hangi edebiyat kuruluşları var toplu bir kitap içinde artık herkesin hizmetine sunabileceğiz'' dedi.

TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise yılın ilk fuarı olması sebebiyle ayrı bir heyecan içerisinde olduklarını belirterek 2006 yılından beri Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yaklaşık 2,5 milyon ziyaretçiyi 74 fuarda ağırladıklarını söyledi.

Adana'nın artık en önemli ilk 5 fuar şehrinden biri haline geldiğini kaydeden Ersözlü, ''Bu yıl 14 fuarla bölgenin ticaretini hareketlendirecek, katkıda bulunacağız. Artık fuarlar bölgesel değil, ulusal ve uluslararası anlamda önem kazanmaya başladı. Birçok fuarımız aranılan, takip edilen markalar oldu. Tarım, inşaat, kitap, mobilya fuarlarımız artık uluslararası arenada marka haline geldi'' dedi.

Ersözlü, fuarın 10-15 Ocak 2012 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşeceğini kaydetti.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise fuara 200 bin kişilik katılımın yeterli olmadığını belirtti. Milli Eğitim Müdürü ile görüştüğünü vurgulayan Coş, ilk ve ortaöğretim okullarından katılım sağlayacaklarını, gelecek yıl katılım sayısını 500 bine çıkaracaklarını söyledi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, fuara 200 bin kişilik katılımın yeterli olmadığını belirtti. Milli Eğitim Müdürü ile görüştüğünü vurgulayan Coş, ilk ve ortaöğretim okullarından katılım sağlayacaklarını, öbür yıl katılım sayısını 500 bine çıkaracaklarını bildirdi.

15 Ocak'a kadar açık kalacak fuarda toplam 50 ayrı kültürel etkinliğin düzenleneceği belirtildi. Panel, söyleşi, sergi ve şiir dinletisi gibi etkinliklerin yapılacağı fuara, Can Dündar, Zeynep Oral, Nasuh Mahruki, Behçet Çelik, Mine Kırıkkanat, Enver Aysever, Pakize Özcan, Şükrü Erbaş, Nilüfer Kuyaş, Nazlı Eray ve Nermin Bezmen gibi edebiyatçıların da aralarında bulunduğu 300 yazar, şair ve çizer katılacağı bildirildi.

Konuşmaların ardından Vali Coş ve beraberindekiler, açılış kurdelesini kesip, fuarı gezdi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.