Çiftçi Anız Yakıyor Vatandaş Nefes Alamıyor

Çiftçi Anız Yakıyor Vatandaş Nefes Alamıyor
 Çukurova’da, mısır hasadının ardından tarladaki anızları yakılması sonucu Adana’da gökyüzünü gün boyunca sis ve duman kapladı, evlere anız...

 

Çukurova’da, mısır hasadının ardından tarladaki anızları yakılması sonucu Adana’da gökyüzünü gün boyunca sis ve duman kapladı, evlere anız külü yağarken vatandaşlar nefes alamaz oldu.


Çukurova’nın bereketli topraklarında mısır hasadından sonra 2. ve 3. ürün ekmek isteyen çiftçilerin yaktığı anızlar nedeniyle tarım alanları tehdit altına girerken şehir merkezinde de vatandaşlar nefes almakta zorluk çekiyor. Anız yangını nedeniyle gün boyu kül yağarken havayı bir sis ve duman bulutu kaplıyor. Bu durumun, toprak veriminin azalması ve ekolojik dengenin bozulmasının yanı sıra, kentte yaşayan vatandaşların sağlığını da tehdit ediyor. Yaz aylarının sonlarına gelinmesiyle birlikte Çukurovalı çiftçiler topraklarına ikinci ve ürüncü ürünlerin ekiminin hazırlığına başladı. Masraf ve iş gücü tasarrufu yapmak isteyen çiftçiler, yıllardır topraklarında kalan atık anızları yakıyor, kısa süre içerisinde ikinci ve üçüncü ürünlerinin ekimini yapıyor. Uygulama, yasa dışı olmasına rağmen bilinçsiz birçok çiftçi tarafından yapılırken, çiftçi tasarruf ettiğini zannediyor ancak yangın toprağın verimini düşürüyor, ekolojik dengeyi bozuyor. Toprağı ve çiftçiyi ilgilendiren bu zararların yanı sıra tarladaki küller ve yoğun duman, kentin dört bir yanına dağılarak vatandaşların ciğerine doluyor. Mısır ekiminin tamamlanıp, anızların yakıldığı şu günlerde kentin birçok bölgesindeki evlerin en ince köşelerinde bile küllere rastlamak mümkün.
Adanalı vatandaşlarda her yıl aynı çileyi çektiklerini nefes almakta zorlandıklarını kapıyı pencereyi açamadıklarını sokağa çıkmaya korktuklarını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 29 Ocak 2014 tarih ve 28897 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2014/1 nolu Tebliğ’inin, l bendinde “anız yakanlara her dekar için 35,16 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır” hükmü yer alıyor.
"MİLYARLARCA ZARARA NEDEN OLUYOR"
Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de anız yangınlarıyla hasat edilmeye başlanan hububatlardan sonra ortaya çıkan anızların yakılmaması için çiftçilere uyarı mektubu göndererek, anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerin derhal idari ve adli mercilere veya Tarım İl ya da İlçe Müdürlüklerine haber verecekleri ve anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre emre aykırı davranıştan işlem yapılacağı duyuruldu ancak buna rağmen çiftçiler anız yakmaya devam ediyor.
Yetkililer çiftçilere şu uyarıları yeniledi:
"Bölgemizde, hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkartiyor. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır: Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur. Anız yakılmayıp toprağa karıştırılması ile toprağın organik madde içeriği arttıyor. Toprakta bitkiye yarayışlı besin maddeleri artar, erozyona karşı toprak direnci artar, toprakta tutulan su miktarı artar böylece bitkiler kuraklıktan daha az etkilenirler. Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması yasaktır."

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.