"Ceza Muhakemesi Hukukunda İstinaf" Konulu Seminer

"Ceza Muhakemesi Hukukunda İstinaf" Konulu Seminer
 Adana Barosu Ev Sahipliğinde Düzenlenen "Ceza Muhakemesi Hukukunda İstinaf" Konulu SeminerDivan Oteli'nde YapıldıAdana Baro Başkanı Av. Çıtırık,...

 

Adana Barosu Ev Sahipliğinde Düzenlenen "Ceza Muhakemesi Hukukunda İstinaf" Konulu Seminer
Divan Oteli'nde Yapıldı

Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, “Siyasi iktidar eliyle Türkiye'de yargının rejimi dönüştürmenin bir aracı olarak görüldüğünü ve yargının kendisinin bir tehdit unsuru olduğunu” ileri sürdü.

 

Düzenlenen konferansın açılışında konuşan Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, ülkemizde, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygun olarak, evrensel hukukta kabul edilen temel ilke ve kurallar bağlamında toplumumuza hızlı, etkin ve güvenilir yargı hizmeti sunulması gerektiğini belirterek, " Yasanın 25.maddesine göre Bölge Adliye Mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumu ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak HSYK'nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulmuştur. Anayasanın 36/maddesi "Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz. " , 142/madde ise " Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir." der. Herkes bu yolları kullnmak suretiyle adil yargılanma hakkına ve mahkemelerin en az giderle hızlı bir şekilde yargı adına karar vermesi gerekir.
Bu yapılırken; bireylerin kişilikleri ve temel hakları korunmalıdır. Yargıya güvenin yüzde 30'larda olduğu bugünlerde konuya sahip çıkmak yargı camiası içinde yer alan herkesin görevidir" dedi.
Av. Çıtırık, 2015 yılında mahkemelerin kurulması ve başlaması yönünde alınan karar gereği 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle de Bölge Adliye Mahkemelerinin yargılama görevine başlayacağını söyledi. Av. Çıtırık, siyasi iktidar eliyle Türkiye'de yargının rejimi dönüştürmenin bir aracı olarak görüldüğünü ve yargının kendisinin bir tehdit unsuru olamaya başladığını ileri sürdü.

Daha sonra konuşmacılar Prof. Dr. Feridun Yenisey (Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi) , Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı) , Fahrettin Demirağ
(Askeri Yargıtay Onursal Başkanı) , Prof. Dr. M. Tevfik Odman
(Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) , Av. Rifat Çulha
(Edirne Barosu) ve Av. Dr. Salih Oktar (istanbul Barosu) söz aldı.
Seminere; Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Veli Küçük ve Av. Sabahattin Gümüş ile çok sayıda avukat, stajyer avukat, hukuk fakültesi öğrencileri de katıldı.
İSTİNAF MADDE MADDE ANLATILDI
Seminerde katılımcılara istinafın tanımı madde madde anlatıldı. Avukat gözüyle istinaf mahkemelerinde nasıl kararlar verileceği, sanal bir duruşma izletilmesi, savcıların tebliğname hazırlığı, istinaf mahkemelerinde müdafii ve vekil olarak ne tür işlemler yapılacağı aktarıldı.

Programın sonunda katılımcılara teşekkür plaketleri takdim edildi.

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.