Çanakkale’de Kulaçlar ‘Dostluk Ve Barış’ İçin Atıldı
Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın destekleriyle Anzak Koyu’nda geçen hafta sonunda ‘Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği’ gerçekleştirildi.
Dünya tarihinin en kanlı çarpışmalarından birinin yaşandığı Çanakkale, Büyük Zafer’in 100. yılında dünyaya barış mesajı sunan bir uluslararası yüzme etkinliğine ev sahipliği yaptı. Çanakkale Anzak Koyu'ndaki kitabelerde olduğu gibi, Yeni Zelanda ve Avustralya'da bulunan savaş anıtlarında da yer alan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında söylediği evrensel barışa örnek sözlerinden yola çıkarak, ‘Dostluk ve Barış’ temasıyla bir anma etkinliği olan ‘Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği’ büyük ilgi gördü. NTV Spor’un canlı olarak yayınladığı anı yüzüşü başarıyla tamamlandı.
-Anzak Koyuna 100 Adet Barış Çelengi Bırakıldı-
Yerli ve yabancı 768 yüzücünün katılımıyla, 1 Ağustos 2015 Cumartesi günü saat 11:00’de ‘Kulaçlar Barışa’ temasıyla düzenlenen yüzme etkinliği; Çanakkale Savaşı sırasında Anzakların Gelibolu Yarımadası'nda çıkarma yaptıkları, uluslararası öneme sahip ve her yıl binlerce yerli-yabancı insan tarafından ziyaret edilen tarihi Anzak Koyu’nda düzenlendi. Etkinlik, yüzücülerin kıyıdan 1915 metre açıkta bir gemiden atlamasıyla başladı ve parkuru bitirenlere derecelendirme yapılmaksızın seri numaralı özel anı madalyası verildi. Starttan hemen önce ise suya 100 adet barış çelengi bırakıldı. Avustralyalı Olimpiyat şampiyonu eski ünlü yüzücü Chris Fydler de kulaç atanlar arasında yer aldı.
“Kulaçlarla barışa”
TMOK Başkan Yardımcısı ve Gelibolu 1915 Organizasyon Komitesi Başkanı Nihat Usta, “Bu özel anı etkinliği ile Türkiye’de, Olimpik değerleri (mükemmellik, dostluk, saygı) ve temel Olimpik ilkeleri (ayrımcılığa karşı olmak, sürdürülebilirlik, insana odaklanmak, evrensellik, dayanışma, spor, eğitim ve kültür ittifakı) benimsemiş, Olimpik Hareket’e inanan Olimpik insanların varlığını dünyaya göstermek istedik. İnsanlık tarihinin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü nedeniyle, Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği barışçıl bakış açısıyla bu olayı anmaya, orada savaşanların torunlarını sporla kaynaştırmaya davet ettik. ‘Dostluk ve Barış’ ile ‘Herkes İçin Spor’ diyoruz” dedi.
Bin 915 metre yüzmeyi tamamlayan Türk ve yabancı sporcuları kendi bayraklarını açtılar, ayrıca savaşa hayır ve Galatasaray flaması açıldı. Herkesi duygulandıran ve en anlamlısı ise Çanakkale İzcileri tarafından açılan “Dedeceğim ben geldim” pankartı dikkati çekti.
Aynı gün gece, Nobel’e aday gösterilen, aralarında farkı meslek gruplarından kişilerin bulunduğu Antakya Medeniyetler korosu 3 saat süren etkinlikte seslendirdikleri ilahilerle herkesin beğenesini kazandılar. Özgürlük Parkı’nda ki konseri TMOK yöneticileri ve 3 bin kişi izledi
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.