Camilerimiz hayatın kıyısında kaldı
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Diyanet İşleri Başkanı olarak bütün gençlere çağrıda bulunuyorum. Camiye gelin ve birlikte dünya kelamı konuşalım" dedi.
ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Diyanet İşleri Başkanı olarak bütün gençlere çağrıda bulunuyorum. Camiye gelin ve birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki kelamımız güzel olsun, yeter ki kelamımız hoş olsun, yeter ki kelamımız anlamlı ve faydalı olsun" dedi.
Bu yıl "Cami ve Gençlik" teması işlenecek olan "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" açılışı, Kocatepe Camisi'nin avlusunda gerçekleştirildi.
Açılışa, Görmez'in yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanları, gençler ve vatandaşlar katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Müziği Korosu tarafından konser verildi ve kaside okundu.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışta yaptığı konuşmada, 2011'de "Cami ve Çocuk Buluşması", 2012'de "Cami ve Engelliler" ve 2013'te ise "Cami ve Kadın" temasıyla gerçekleştirilen "Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nda, bu yıl ise "Cami ve Gençlik" temasının işleneceğini dile getirdi.
Görmez, bu kapsamda, "Geç Kalma Genç Gel", " Cami Gençlerle Daha Güzel", "Gençler Mihrap Sizi Özledi", "Gençler Kubbeler Sizi Özledi" ve "Gençler SizsizCami Çok Issız" gibi başlıklarla cami ve gençlik arasında yeniden bir köprü kurmaya çalışacaklarını aktardı.
Mehmet Görmez, "Asıl amacımız, niceliksel olarak sadece cami cemaatini çoğaltmak, sadece gençleri fiziksel olarak camiye davet etmek değildir. Biz bu hafta vesilesiyle yine üç büyük hizmet kusurumuzu gidermeye çalışacağız" ifadesini kullandı.
-Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle devam etti:
"Bunlardan birincisi camilerimizi gençliğin anlam arayışına cevap verebilen bir mekan olarak yeniden tasarlamaya çalışacağız. Öncelikle camilerimizi size hazır hale getirmek için bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Bu hafta ile asıl amacımız, birinci amacımız, camileri, gençlerin daha rahat ulaşımını, camilere gelmesini sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirmek. İkinci amacımız camide görev yapan arkadaşlarımızı, cami görevlilerimizi, din gönüllülerimizi gençlerle doğru ilişki kurabilecek yeni bir dil inşa etmelerine yardımcı olmak. Bunu da çok önemsiyoruz ve bunu da hizmet kusurumuz olarak değerlendiriyoruz. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak aslında genç bir kadroya sahibiz. Ama üzülerek belirteyim, kullandığımız dil genç değil. Gençler bugün farklı bir dil kullanıyorlar. İstiyoruz ki mihrapta, minberde, kürsüde görev yapan arkadaşlarımız da gençlerin gönül dünyasına hitap edebilecek yeni bir dil inşa edebilsinler. İkinci amacımız da budur."
-"Yeni bir iletişim dilini camide inşa etmeyi hedefliyoruz"
Gençlik döneminin sorgulama çağı olduğunu belirten Görmez, "Gençlik dönemi aynı zamanda soruların ve sorgulamaların yaşandığı dönemdir. Fakat biz camide ne sorulara cevap veriyoruz ne de sorgulamalara muhatap oluyoruz. Onun için yeni bir dil, yeni bir diyalog, yeni bir iletişim dilini camide inşa etmek bu hafta ile hedeflediğimiz ikinci önemli gayedir" değerlendirmesinde bulundu.
Üçüncü olarak da cami cemaatinin, gençlerle doğru iletişim kurabilecek bir bilgi ve donanıma sahip olmalarını amaçladıklarını dile getiren Görmez, "Her şeyden önce bugün camilerimizin daha çok orta yaş üzeri büyüklerimize hitap eden bir mekan haline gelmesi üzüntü vericidir. Onların kendisini caminin sahibi gibi görmesi, gelen gençleri ve kadınları misafir gibi görmesi doğru değil. Bu durumu değiştirmemiz lazım" diye konuştu.
Her şeyden önce camilerin Allah'ın evleri olduğunu vurgulayan Görmez, buraların hep beraber maziyi ve istikbali birleştiren, gençleri ve yaşlıları aynı safta buluşturan bir mekan olarak yeniden düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.
-Mehmet Görmez, şunları kaydetti:
" Cami cemaatimizin gençlerle ilgili sık sık kullandıkları bir yanlış cümleyi buradan düzeltmek istiyorum. Camiye gelen gençler birbirlerine dönüp bir iki kelam etmeye başladığı zaman hemen bir büyüklerinden şöyle bir ikaz alırlar. 'Evlat camide dünya kelamı konuşulmaz'. Diyanet İşleri Başkanı olarak bütün gençlere çağrıda bulunuyorum. Camiye gelin ve birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki kelamımız güzel olsun, yeter ki kelamımız hoş olsun, yeter ki kelamımız anlamlı ve faydalı olsun. Onun içincami sadece ahiret kelamının konuşulduğu yer değil. Peygamber efendimiz camiyi aynı zamanda dünya kelamının da konuşulduğu mekan haline getirmiş. Hoş, güzel, doğru ve anlamlı olmak kaydıyla her türlü kelamın konuşulduğu bir mekandır camiler."
-"Camilerimiz hayatın kıyısında kaldı"
Ömür ve hayat içerisinde şüphesiz en önemli dönemin gençlik dönemi olduğunu ifade eden Görmez, "Gençlik dönemi önemli olduğu kadar zor bir dönemdir. Bunalımlar, çatışmalar, yanılgılar, çelişkiler, kararsızlıklar, buhranlar, tutkular, idealizm, hız ve haz, hayaller, sürekli arayış, değişim, benlik, kişilik, kimlik bütün bunlar aynı zamanda gençliği ifade eden kelimeler ve kavramlar" ifadesini kullandı.
Görmez, "Kadim zamanlardan bu yana gençlerin bunların üstesinden gelmesini sağlayacak 3 büyük müessese vardı. Birisi ev, aile, birisi okul, medrese, üniversite, birisi de cami, mabet. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki modern zamanlarda bu her 3 müessese de gücünü kaybetmeye başladı" dedi.
Sanal ortamların ve kitle iletişim araçlarının ailenin, popüler kültürün ise okul ve üniversitenin önüne geçmeye başladığını belirten Görmez, "Camilerimiz de hayatın kıyısında kaldı, kenarında kaldı, gençlerin anlam arayışına cevap verecek konumdan birazcık uzaklaştı" değerlendirmesinde bulundu.
Bütün bunlardan dolayı bugün başlattıkları kampanya ile camiyi yeniden gençliğin gündemine, hayatın merkezine ve şehrin kalbine taşımayı amaçladıklarını kaydeden Görmez, gençlere, bu çabalara öncülük etmeleri ve camilerin yeni konseptini birlikte oluşturma çağrısında bulundu.
Mehmet Görmez, "Amacımız, büyüklerin gölgesinde metazori bir ibadet değildir. Amacımız, gönüllü ve iradi bir ibadet hayatı. Peygamberimizin ifadesiyle neşeyi ve huzuru Rabbine ibadette bulan bir gençlik olmasıdır" diye konuştu.
-"Gençler için en büyük tehlike anlam kaybıdır"
Görmez, "Gençler için en büyük tehlike anlam kaybıdır. Gençler için en büyük tehlike anlamsızlık girdabıdır. Gençler için en büyük tehlike hayatın anlamını, var oluşun gayesini kaybetmesidir. Oysa caminin varlık sebebi hayatın anlamını, var oluşun gayesini kazandırmaktır. Modern dünyanın, gençliği hiçliğe itmesi çağdaş dünyanın en büyük sorunudur" değerlendirmesinde bulundu.
Mehmet Görmez, cami ve gençlik ilişkisiyle ilgili olarak şunları kaydetti:
"Gençlik telaş ve tedirginlik demektir. Cami gençlere huzur ve dinginlik vadeder. Gençlik kendini beğenme, varlığıyla gurur duyma dönemidir. Cami ona alnını secdeye koyarak, tevazuyu öğrenme imkanı sunar. Gençlik nefsani isteklerin coştuğu dönemdir. Cami ona süfli iştahlardan, ulvi gayelere yükselme fırsatı verir. Gençlik kararsızlık ve gelgitler dönemidir. Cami ona ilim, irfan yolunda rehberlik ederek istikrar sağlar. Gençlik bedenine düşkünlük zamanıdır. Oysa cami onun ruhunu da keşfetmesini sağlar. Gençlik tüketim hırsının ve maddiyat düşkünlüğünün arttığı dönemdir. Cami ona maneviyatı, varlığıyla hayır üretmenin tadını yaşatır. Gençlik çalkantı ve fırtına dönemidir. Cami ona açılan ilahi bir kucak, bir sığınaktır. Gençlik dağınıklık ve taşkınlık demektir. Cami onu sağlıklı bir mecraya sokar, ona aynı zamanda merhamet odaklı bir hedef ve ülkü sunar. Gençlik, akran ihtiyacının ve arkadaş tesirinin zirvede olduğu dönemdir. Cami ona iyi arkadaşlıklar, sıcak ve samimi etkileşimler kurar. Gençlik hayatın kalbidir. Cami de şehirlerin kalbidir. Gençlik kendini tanıma dönemidir. Cami kendini bulma mekanıdır. Gençlik sosyal hayatın en yoğun yaşandığı yıllardır. Cami sosyal bütünleşmenin, kardeşliğin yaşandığı mekanlardır. Gençlik özgürlük zamanıdır. Cami yaratıcımıza kul olmakla yaşanın gerçek özgürlüğün tadına vardırır, erdirir. Gençlik hayatta gaye edinme dönemidir. Cami hedef veren, aynı gaye etrafında bizleri toplayan mekanımızdır. Gençlik grup, topluluk, birlikte coşku demektir. Cami hep birlikte miraca yükselmenin eşiğidir."
Görmez, daha sonra "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telgrafının da okunduğu program, dua okunmasıyla sona erdi.
Mehmet Görmez, programın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarınca yapılan eserlerin bulunduğu sergiyi açtı.
-Çağatay Kılıç
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'da, camilerin herkes için olduğunu belirterek, "Çocukluktan itibaren buluşmamız gereken bir yapıdan bahsediyoruz. O birlikteliğin, kardeşliğin ortak bir değerin içerisinde yer almanın tohumları, küçük yaşta atılıyor" dedi.
Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Kocatepe Camisi avlusunda düzenlenen Cami ve Gençlik programında konuşan Bakan Kılıç, gençlerin olmaması halinde bu programın eksik bir çalışma olacağına değinerek, "Mabetlerin gençlerle güzelleşmesi herkesin arzusu. Mescitlere gelirken ziynetlerini takınız. Camilerimizin sahibi olan Rabbimize en iyi, temiz şekilde gelelim çünkü unutmayalım ki bize bahşedilmiş özelliklerin başında gelen aklı kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız" diye konuştu.
Camilerin kişiselleştirilmesiyle ilgili bir hikaye anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
"Babasıyla gezen bir çocuk okulun yanından geçerken 'ablamın okulu', mağazanın yanından geçerken 'annemin mağazası', kahvehanenin yanından geçerken 'babamın kahvehanesi', caminin yanından geçerken de 'dedemin camisi' demiş. Bu üzücü bir gerçeği barındırıyor. Camilerimiz, mabetlerimiz hepimizindir. Çocukluktan itibaren buluşmamız gereken bir yapıdan bahsediyoruz. O birlikteliğin, kardeşliğin ortak bir değerin içerisinde yer almanın tohumları, küçük yaşta atılıyor."
Bakan Kılıç, Hz. Muhammed'in hayatının çok iyi öğrenilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Hz. Muhammed'in, hayatının, Rabbinin emirlerini yerine getirmek için gösterdiği çabanın, tövbesinin, ailesine ve ümmetine gösterdiği sevginin öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.
- "İlettiklerinize, modern tabirle retweet ettiklerinize dikkat edin"
Kitle iletişim araçları olan sosyal medya ve internet sayesinde daha fazla insana ve bilgiye ulaşılacağını belirten Kılıç, şunları kaydetti:
"Kitle iletişim araçları ve sosyal medya ancak bir araçtır. Bu aracı iyilik için de kullanabilirsiniz, hayır için de, fitne ve şer için de... Gönderdiğiniz mesaj karşısında, karşılık bulan gönül var. Siz o mesajı, makineye göndermiyorsunuz, o sizin için bir vasıta oluyor. Onun için, ilettiklerinize, modern tabirle retweet ettiklerinize dikkat edin. Birilerinin yüreğini, gönlünü yaralayabilirsiniz, birilerini yanlış yerlere sevk edebilirsiniz."
Yakın zamanda çıkan olaylarda, yüzleri kapalı şahısların şiddete başvurduklarını dile getiren Kılıç, "Gençlerimize, çocuklarımıza, mabetlerimize ihtiyacımız var. Geleneksel kültürümüzü, medeniyetimizi gençlerimizin anlayacağı dilde sunma imkanı yaratmalıyız. Bunun için de kitle iletişim araçlarını kullanmalıyız" dedi.
- "Gelecek bugünden inşa edilmeli"
Eserlerde mimarinin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, Türk milletinin, Mimar Sinan ve ecdadının eserleriyle gurur duyduğunu hatırlatarak, "Mimar Sinan'ın geçmişte verdiği örnekler, bugün bizim övünme aracımız ise bundan 500 yıl sonra da bize ecdat olarak bakanlar, nelerle övünecek, bunların çalışmasını yapmalıyız. Gelecek gençlerimizindir ama o gelecek bugünden inşa edilir. Gençlerimizin bugün öğrendikleri, geleceği şekillendirecektir. Gençler üzerinde çok büyük yatırımlar yapmamız lazım" diye konuştu.
"Camilerde sadece bir tek amaç için değil, birçok amaç için buluşalım" diyen Bakan Kılıç, yapılan çalışmalara sporun da entegre edilmesi gerektiğini söyledi.
- Cami avlularında sigara yasağı
Programın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Kılıç, sigara içilmeyecek alanlara cami avlularının da dahil edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Cami avlularında sigara içilmemesi bizim de tercihimizdir. Böyle bir uygulamanın getirilmiş olması ancak ve ancak daha sağlıklı yaşama ve dumansız hava sahasının genişlemesine yardımcı olur."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.