Bu ayakkabılar giymek için değil

Bu ayakkabılar giymek için değil
  Lif sanatçısı Demirkan'ın kağıt malzeme kullandıkları başta, Anadolu'nun tekstil geleneğini yorumladığı ve "sanat eseri" olarak tasarladığı...


 

 

Lif sanatçısı Demirkan'ın kağıt malzeme kullandıkları başta, Anadolu'nun tekstil geleneğini yorumladığı ve "sanat eseri" olarak tasarladığı ayakkabılar, büyük ilgi görüyor.

İZMİR (AA) - Lif sanatçısı Suhandan Özay Demirkan'ın, kağıt malzeme kullandıkları başta, Anadolu'nun tekstil geleneğini yorumladığı ve "sanat eseri" olarak tasarladığı ayakkabılar, büyük ilgi görüyor.

Suhandan Özay Demirkan, AA muhabirine, her tür lif, kağıt, keçe, yün, deri, tel ve ipliğin kullanıldığı lif sanatı terimiyle Viyana Güzel Sanatlar Akademisindeki eğitimi sırasında tanıştığını söyledi.

Lifin içine her tür tekstil teknikleri, kağıt heykel ve metal çalışmaların girdiğini belirten Demirkan, Anadolu'nun en eski tekstil tekniklerini alıp, geleneğin dışında modern yorumlarla tanıştırdığı eserler oluşturduğunu kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyeliği yaptığı dönemde, ayakkabı tarihine ilişkin ders de verdiğini dile getiren Demirkan, şunları anlattı:

"İlk olarak çarık koleksiyonu yaptım. Çarık, Hitit kültüründen geliyor. Bunun, İslam kültürü konseptinde de yeri var. Ayakkabının dairesel ön formu, gökyüzüyle olan ilişkiye işaret ediyor. Deriden oluşturduğum bu koleksiyonun ardından Anadolu çarıklarının saray versiyonunu kadife kullanarak oluşturdum."

-"Leyla'nın kocaya kaçtığı pabuç"

Demirkan, tasarladıkları arasında en çok sevdiği koleksiyonun, kağıt formundan oluşturduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çeyiz sandığı gelin ayakkabıları olarak hazırladığım koleksiyonun hepsi el yapımı ve içlerinde Osmanlıca gelin kaynana muhabbetinin dokunuşları var. Mesela içinde Leyla'nın kocaya kaçtığı pabuç yazıyor. Kullandığım kağıtlar, çok özel el yapımı ya da topladıklarımdan oluşuyor. Mesela Myanmar'dan peçeteler getirtiyorum. Peçetelerle dantel ve tül karışımı kağıttan ayakkabı oluşturuyorum."

-"Ayakkabı, heykele, giyilebilir sanata döndü"

Ayakkabı formundaki eserlerin, 38 uluslararası sergide sanatseverlerle buluştuğuna işaret eden Demirkan, eserlerine pozitif tepkiler aldığını dile getirdi.

Demirkan, birçok sergiye davet aldığına değinerek, "Eserlerim, sanatsal tarafta sergileniyor. Ayakkabı, artık heykele, giyilebilir sanata döndü" ifadesini kullandı.

Eserlerinin giyilebilir nitelikte olmadığına değinen Demirkan, yoğun istek üzerine, giyilebilir nitelikte üretimde bulunmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

Demirkan'ın bazı eserleri, Fransa'da Musee des Tissus et des Arts Decoratif te Lyon'da, Polonya'da Central Museum of Textile Lodz'da, Angewandte Kunst Museum, Hollanda'da Virtual Shoe Museum ve İzmir’de Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi'nin koleksiyonlarında da yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.