Bosna Hersek'teki yazma eserler restore edilecek
MOSTAR
Yunus Emre Enstitüsünün, Kalkınma Bakanlığı ve Merkez Bankası ile ortaklaşa sürdürdüğü "Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında, Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinde kurulacak yazma eser restorasyon atölyesine teknik donanım yardımı yapıldı.
Aralarından Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya ve Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Aydemir'in de bulunduğu uzmanlar heyeti, Mostar'daki Hersek-Neretva Arşivi'ni ziyaret etti.
Proje kapsamında Bosna Hersek'te kurulacak 3 yazma eser restorasyon atölyesi için teknik donanım yardımında bulunuldu.
Hersek-Neretva Arşivi Müdürü Mumin İsic, Bosna Hersek'teki yazma eser restorasyon çalışmaları için sağladığı donanım desteği için Türkiye'ye teşekkür etti. İsic, arşiv bünyesinde Osmanlı dönemine ait bin 116 belge bulunduğunu kaydetti.
Nevzat Kaya da atölyelerin yönetimini üstleneceğini belirtti. Fiziksel anlamda hasar görmüş belgelerin düzenlenmesi ve ömürlerinin uzatılmasının projenin amacı olduğunu dile getiren Kaya, "Restorasyon kapsamında kullanılacak çok sayıda teknik donanımla birlikte buradaki insanları eğitmeyi de amaçlıyoruz." dedi.
Aydemir Bosna Hersek'te yaşanan savaşta çok sayıda arşivin hasar gördüğü, bu belgelerin Bosna Hersek ile Türkiye arasında ortak kültür miras sayıldığını vurguladı.
Mostar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yunus Dilber ise projenin farklı Balkan ülkelerinde 3 yıldır devam ettirildiğine dikkati çekti. Dilber, "Daha önce Makedonya, Kosova, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te yaklaşık 30 bin arşiv belgesini dijital hale getirdik. Proje sayesinde iki ülke arasındaki ortak kültürel mirası korumayı hedefliyoruz." ifadelerin kullandı.
"Balkanlarda Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında, Bosna Hersek Arşivi, Saraybosna Tarih Arşivi ve Hersek-Neretva Arşivinde kurulacak tamir atölyelerinde, başta Osmanlı döneminden kalanlar olmak üzere hasar görmüş yazma eserler ve tarihi belgelerin tamir edilmesi hedefleniyor.
Muhabir: Lejla Bıogradlıja
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.