Bizden Selam Götürün Mekke ile Medineye...
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
?Gitmeye gücü yetenlerin Beytullah?ı haccetmesi (ziyârette bulunması), Allah?ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır.? (Âl-i İmrân, 97)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
Bir kimse, yiyecek, içecek ve binecek masraflarına mâlik olup da Beytullâh?a gitmek mümkün iken haccetmezse, onun Yahudi veya Hıristiyan olarak ölmesine hiçbir mânî yoktur!? (Tirmizî, Hac, 3)
Rasûlullah (sav) başka bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuştur:
?Hacla umrenin arasını birleştirin. Zîrâ bunlar günâhı, tıpkı körüğün demirdeki pası temizlemesi gibi temizler.? (Nesâî, Menâsik, 6; İbn-i Mâce, Menâsik, 3)
İşte böyle bir mânevî arınmaya, yenilenmeye ve îman tâzelemeye vesîle olan ve hadîs-i şerîfte ?hac ile arasının birleştirilmesi? tavsiye edilen ?umre? ibâdeti de çok mühimdir.
Senede bir defâ olan ve muayyen günlerde îfâ edilen haccın dışında, yılın herhangi bir vaktinde ve istenildiği kadar yapılması mümkün olan ?umre?, yüksek fazîletine binâen ?küçük hac? olarak tâbir edilir. Bu ibâdetin fazîletini de iyi idrâk etmek lâzımdır. (Osman Nûri Topbaş, Hacc-ı Mebrûr ve Umre, Erkam Yay.)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah?ın En Güzel İsimleri)
el-Musavvir: Her mahlûku, ezelî hikmetinin gereği, çeşitli şekillerde yaratan, tasvir eden, her varlığa ayrı bir şekil ve özellik veren demektir.
Kısa Günün Kârı
Hac ibadetimizi yerine getirmek için niyetlenelim.
Lügatçe
ifâ: Yerine getirme.
beytullah: Kâbe.
mânî: Engel.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.