Bakanlık'tan Diyanet'e çok ilginç bir soru!
İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilginç bir başvuru yaparak ?yoga merkezlerinin? dinen uygunluğunu sordu.
Diyanet, resmi yanıt hazırlığını sürdürürken, fetva birimi, yoganın dini kurallar gözetilerek spor amaçlı yapılabileceğini, ancak dini misyon yüklenilmesi halinde sakıncalı olduğu yorumunu yaptı.
At, kanguru ve porsuk gibi hayvanların etlerinin helal olup olmadığı konusunda daha önce mütalaa hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu kez, ?eşek sütü?nü araştırdı. ?Eşek Sütü Kullanımının Dini Hükmü? başlıklı konuya ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri çalışma yürütürken, Diyanet'in fetva biriminin yorumu, eti yenmeyen hayvanların sütü gibi yan ürünlerinin de sağlık gibi mecburiyetler dışında yenilemeyeceği yönünde.
Diyanet İşleri Başkanlığı, TBMM'ye gönderdiği 2014 yılı Bütçe Tasarısı'nda ilginç çalışmalarına yer verdi. Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman tarafından, ?Eşek Sütü Kullanımının Dini Hükmü? başlıklı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Diyanet, ilk çalışmayı yetersiz bularak yeni bir düzenleme ile kaleme alma çalışması yapıldığını kaydetti. Milliyet'in ulaştığı Diyanet'in fetva birimi, eti yenmeyen hayvanlarının sütünün tüketilmesinin de sözkonusu olamayacağını belirtirken, eşek sütünün zaruret halinde sıkıntıyı giderinceye kadar tüketilmesinin caiz olduğu yorumunu yaptı.
Eşek sütüne ?sağlık' sınırı
Fetva birimi, sağlık sorunu gibi kritik konularda başka imkan bulunmaması halinde eşek sütünün sınırlı olarak kullanılabileceğini değerlendirdi.
İçişleri'nin ?yoga? merakı
Bütçe tasarısında, çalışma yürütülen çarpıcı bir başlığı ise İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine gerçekleştirildiği belirlendi.
İçişleri Bakanlığı, Diyanet'e, ?yoga merkezlerinin? dinen uygunluğunu sordu. Diyanet İşleri Başkanlığı ise, Din Hizmetleri ve Eğitim Komisyonu'nun bu konuda görevlendirerek yapılan müzakereler çerçevesinde bir metin hazırlaması talimatı verdi. Diyanet, resmi yanıt hazırlığını sürdürürken, kurumun fetva birimi, yoganın dini kurallar gözetilerek spor amaçlı yapılabileceğini, ancak dini misyon yüklenilmesi halinde sakıncalı olduğu yorumunu yaptı.
Bütçe tasarısında Dini Konuları İnceleme ve Soruları Cevaplandırma Komisyonu'nun günlük ortalama telefonla 150-200, e-maille 300-450 ve mektupla 10-15 soruya yanıt verdiği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.