Bakan Şimşek İslami Muhasebe Ve Finans Konferansına Katıldı

Bakan Şimşek İslami Muhasebe Ve Finans Konferansına Katıldı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımlarıyla,Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) İslami Muhasebe ve Finans Konferansı resmi açılışı düzenlendi.

HKÜ’de düzenlenen İslami Muhasebe ve Finans Konferansına; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milletvekili Ahmet Uzer, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür,HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, önemli protokol üyeleri, Türkiye’nin ve Dünya’nın etkili muhasebe ve finansman akademisyenlerini, muhasebe ve denetim şirketlerini, bürokratları, muhasebecileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansta;İslam Muhasebesi, İslami Denetim, iş etiği ve finansal raporlama konuları, konuşmalar, paralel oturumlar, çalıştaylar düzenlendi.“Dünya Genelinde İslam Muhasebe Standartlarını Teşvik Etmek” konferansın genel teması olduğu belirtildi.

Dünya’da ve Türkiye’de katılım bankacılığının hızla yaygınlaşması nedeniyle, muhasebe tekniği ve standartları konusunda da önemli bir bilgi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, Türkiye’de ilk defa HKÜ ev sahipliğindeki konferansta ele alınan İslam Muhasebesi ile önemli bir bilgi açığının akademik ve uygulama anlamında kapatılması hedefleniyor.

Katılımcıların çok uluslu olması nedeniyle uluslararası platformda tanıtım çalışmaları devam eden konferansın kalıcı hale gelmesi ve İslam Muhasebesi üzerine uygulama - araştırma anlamında kurumsallaştırılması amaçlanmakta.

“İslami Finansal Hizmetler Sektörü Her Geçen Gün Kararlı Adımlarla Büyümektedir”

İslami Muhasebe ve Finans Konferansında Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan’ın konuşmasının ardından HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz açılış konuşmasını yaptı. Yılmaz:“Batı ekonomilerinde 2007 yılından itibaren konut piyasasında başlayan ve finansal piyasalarda likidite krizine dönüşerek dalga dalga bütün dünyaya yayılan küresel finansal kriz, faize dayalı geleneksel ekonomik sistemin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermiştir.

Kapitalizmin küresel anlamda etkili olmaya başladığı XX. Yüzyılın başında yaşanan 1929 Dünya Ekonomik krizinden bu yana faiz tabanlı finansal sistemin sorunlarının çözülmesi ve alternatiflerinin bulunması için hükümetler, sektör paydaşları ve bilim camiası tarafından büyük bir çaba sarf edilmiş ancak geleneksel ekonomik aklın kısır döngüsü içindeki bu çabalar sonuçsuz kalmıştır. Saygıdeğer katılımcılar; günümüzde küresel finansal sistem yeniden şekillenmekte ve çok hızlı bir şekilde faizden bağımsız ekonomik modeller ulusal ve uluslararası düzenleyiciler tarafından hayata geçirilmeye çalışılmaktadır.

Son yıllarda alternatifler arasında küresel yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği enstrüman ise İslami Finansal varlıklar olmuştur. İslami bankacılık ve sigortacılığın toplam finansal sistem içindeki payı hızla yükselmekte, İstanbul ve Dubai gibi finans merkezlerinin görünümleri güçlenmekte, İslami finansal hizmetler sektörü her geçen gün kararlı adımlarla büyümektedir. Piyasa beklentileri 2020 yılına kadar küresel İslami bankacılık varlıklarının 3,4 trilyon doları aşacağı, küresel İslami reasürans pazarının ise 20 milyar dolara çıkacağı yönündedir” dedi.

"Türkiye gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerde reel ekonominin hareketliliği kritik önem taşımaktadır"

HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise; “Üniversite olarak, tüm öğrencilerimize her zaman teorinin yanında pratiğide öğretmenin ve bilgiyi hayatın içerisinde uygulayabilmelerini eğitim anlayışımızın en temel özelliği olarak görüyoruz. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz 2.ve 3. sınıftan itibaren her bölümde zorunlu stajlar, kuluçka merkezleri oluşumu, proje yarışmaları, ulusal ve uluslararası projelere katılım desteği, teknik geziler, saha çalışmaları,  kariyer günleri, yabancı dil eğitimi, erasmus anlaşmaları ve birçok sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlik düzenlemekteyiz.

Bugün yine önemli bir konuda farkındalık oluşturmak amacı ile Rektörlüğümüz ve Ziraat Katılım tarafından tertip edilmiş olan 2 günlük çalışma programıyla birlikte kapanışını gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Türkiye gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerde reel ekonominin hareketliliği kritik önem taşımaktadır. Eski dönemlerde aşırı yüksek faiz oranlarına karşı mücadele edemeyen reel sektör, ihtiyaç hissedilen yatırımları da gerçekleştirmekte kabiliyet gösterememekteydi.  İslami muhasebe sisteminde faizden para kazanılması yasak olması ve katılım bankacılığın yatırımcıyı doğrudan bir paydaş olarak destekleyen bir model olarak tanımlandığı için bu yeni yaygınlaşmaya gebe bankacılık sistemini irdelemeye ve çalışmaya değer görmekteyiz.

Bu vesile ile dün üniversitemizde başlayan ve devam eden oturumlarda; İslami muhasebe sisteminin nasıl çalıştığına, uygulanabilir olduğu ve olmadığı durumlara, katılım bankaları mevduat bankaları ile rekabet etmeli mi veya rekabet edebilir mi? Kar payının faizden farkı nedir? Murabaha sistemini mevduat bankalarının da uygulamaya başlamış olması gibi soruların ve konuya eleştirel yaklaşımlarında hocalarımız tarafından ele alındığı nadir sayıda düzenlenen çalışmalardan bir tanesini gerçekleştirdiğimize inanıyoruz” dedi.

“İslami Finans Yeni Bir Alan”

HKÜ tarafından düzenlenen İslami Muhasebe ve Finans Konferansına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “İslami finans yeni bir alan, geçen sene G20 dönem başkanlığını yaptık. O dönem bu konuyu dünya gündemine taşıdık. Bu konu artık uluslararası toplantılarda temel ana konulardan birisi haline geldi. Bu alanda yapılacak çok çalışma var. Bu alanın gelişebilmesi için önce İslami finansın büyümesi lazım. Biz hükümet olarak bu alanda büyük hedefleri olan bir ülkeyiz. Güçlü destek veriyoruz o nedenle iddialı hedeflerimiz var. Katılım bankacılığı sistemin % 2’sini oluşturuyor. Şimdi % 5, hedef 2023’te %15’e ulaşmak. Türkiye’yi İslami finans anlamında önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz akademik düzeyde yapılan çalışmalar bu sektöründe gelişmesi için önemli çalışmalardır.

Dünya ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Küresel büyüme uzun vadeli ortalamaların altında. Şu anda dünya ekonomisi % 3 civarında yıllık büyüyor. Küresel ekonominin bu kadar yavaşlamasının ve dünya ticaretinde ciddi bir yavaşlama var. 1960 ile 2015 yılı arasında dünya ekonomisi % 6’nın üzerinde arttı. Küreselleşmeye karşı bir başkaldırı var. İngiltere’nin Avrupa’dan çıkışı bunu ima ediyordu. Küresel boyutta müzakeresi yapılan serbest ticaret anlaşması şimdilik rafa kaldırılmış bir durumda. Son dönemlerde küreselleşmeye yönelik kaygılar var. Küreselleşme ile göç önemli bir sorun. 2008’den bu yana dünyada 1400 tane ticarette korumacı tedbir alınmış ve bu küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Dünya ekonomisi olağanüstü bir dönemden geçiyor. Böyle bir dönemde dünya olağanüstü düşük bir faiz dönemi yaşıyor. Genel anlamda dünya jeopolitik gerginlikler, terör ve birçok sebeplerden dolayı dünya apayrı bir konjektördengeçiyor. Küresel ekonomi ilginç bir dönemden geçiyor.  Dünyada siyasi bir belirsizlik var. Amerika’da seçimler var. Yakın zamanda İtalya, Almanya Fransa’da seçimler var. Aşırı sağ zemin kazanıyor. Merkez zemin kaybediyor. Dünya nüfusu yaşlanıyor.

Böyle bir dünyanın İslami finansa hoşgörüye ve birlikte yaşama kültürüne ihtiyacı var. Aslında İslam’ın temellerinden bir tanesi adalettir, paylaşımdır. Mal mülke bakış açısının değişmesi sorunları yönetilebilir hale getirebilir. Bu büyük resimde İslam dünyası en perişan tabloyu oluşturuyor. Bu bölgelerin daha çok demokrasiye ve hak ve özgürlüğe ihtiyacı var. Bizim ülke olarak yakın coğrafyadaki olaylara yaklaşımımız bu çerçevede. Etnik mezhep eksenli yeni yeni küçük devletler yerine bir refah bir barış havzası oluşturulmalıdır” dedi.

İslami Muhasebe ve Finans konferansıplaket takdimi ile sona erdi.

adanapost.com

Kaynak:adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.