Baba Sevgisi...
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
?Rabbin, yalnız kendisine ibâdet etmenizi ve ana-babaya iyilikte bulunmayı emretmiştir. Eğer ikisinden biri veya her ikisi, senin yanında iken ihtiyarlayacak olursa, onlara karşı «öf» bile deme, onları azarlama. İkisine de hep tatlı söz söyle. Onlara rahmet ve tevâzû kanatlarını ger ve; Rabbim! Onlar beni küçükken (merhametle) yetiştirdikleri gibi Sen de onlara merhamet eyle! diyerek duâ et!? (İsrâ, 23,24)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
?Babanın oğluna duâsı, peygamberin ümmetine duâsı gibidir.? (Süyûtî, II, 12/4199)
Kendisine sayılamayacak kadar çok iyilik yapmış olan anne-babanın hakkına riâyet etmeyen bir kimsenin, diğer insanların haklarını gözetmesi elbette düşünülemez. Dolayısıyla anne-babasına hayırlı bir evlât olamayan kişilerin, büyük bir ahlâkî zaaf taşıdıkları muhakkaktır.
Ana-babanın duâsı makbûldür. Onların hayır duâlarını almaya gayret edilmeli, bedduâlarından da sakınılmalıdır. Rasûlullah (sav) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
?Makbûl olduğunda şüphe bulunmayan üç duâ vardır:
Babanın çocuğuna duâsı; misâfirin duâsı; mazlumun duâsı.? (Ebû Dâvûd, Vitr 29/1536; Tirmizî, Birr 7/1905, Deavât 47; İbn-i Mâce, Duâ 11)(Osman Nûri Topbaş, Faziletler Medeniyeti, Erkam Yay.)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah?ın En Güzel İsimleri)
es-Sebûr: Çok sabırlı olan, günahkar kullarını cezalandırmakta acele etmeyen, onların kendisine dönüşü için zaman tanıyan demektir.
Kısa Günün Kârı
Kişi, anne-babasına nasıl muâmele ederse evlâtlarından da aynı muâmeleyi görür. Peygamber Efendimiz:
??Babalarınıza iyilik edin ki, çocuklarınız da size iyilik etsinler?? (Hâkim, IV, 170/7258) buyurarak bu hakîkate işâret etmiştir.
Lügatçe
riâyet: Uymak, tâbi olmak, hürmet etmek.
makbûl: Kabul olunmuş beğenilen.
muâmele: Birbiri ile iş görme, amel etme.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.