Aytaç Durak tutuksuz yargılanacak?
İçişleri Bakanlığı tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile 3 kişinin ''ihaleye fesat karıştırma'' suçlamasıyla yargılandıkları davada tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.
Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu Aytaç Durak, damadı Bekir Cavcav, Adana Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen ve Durak İnşaat Ltd. Şti. çalışanı Atilla Kuzucu ile tutuksuz yargılanan Halit Demir hazır bulundu.
Mahkeme başkanı duruşma öncesi sanıklara ve avukatlarına sadece suçlama ile ilgili savunma yapmaları konusunda uyarıda bulundu.
Aytaç Durak, savunmasında, bazı belediye meclisi üyelerinin isimlerinin karıştığı rüşvet pazarlığıyla ilgili kaseti savcılığa verip, bunun bir bölümünü mecliste dinletmesiyle birlikte olayların başladığını söyledi. Bu olayın basında geniş yer aldığını anlatan Durak, ardından Meclis Üyesi Mustafa Tuncel'in açıklamalarının birçok medya kurumunda yer bulduğunu hatırlattı.
Açtığı 16 davada Tuncel'in 8'inde mahkum olduğunu anlatan Durak, bu gelişmeler sonrası İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma için belediyeye müfettiş gönderdiğini anlattı.
Konuyla ilgili görevlendirilen 3 bilirkişinin ''ihaleye fesat karıştırılmadığını'' bildiği halde 7 klasör ve bin 600 sayfalık dosya oluşturduğunu ileri süren Durak ''Amaçları fezlekeyi hazırlayan emniyet yetkililerinin kafasını karıştırmaktı. Fezleke için 16 yıl geriye gidilerek her şey yazıldı. Amaç hakim ve savcıların kafasını karıştırıp beni mağdur etmekti bunu da başardılar'' dedi.
Durak, olayın 6 yıl önce olmuş, açık ihale ile yapılan bir iş olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
''Yani deyim yerindeyse parasını veren düdüğü çalar. Sokaktan geçen herhangi birisi bu ihaleye girebilir. Herkese açık bir ihaleydi. Yargıtay icraatlarında da bellidir. Böyle bir dava olamaz kanaatindeyim. Ben Belediyeler Birliği Başkanlığı da yaptım 5 dönem belediye başkanlığı yaptım Adana'da. Büyükşehir Belediyesi bin 113 tane sadece Yüreğir'de gayrimenkul satışı yapmıştır. Benim bu tür satışlarla hiçbir imzam yoktur. 16 yıldır yetkilerimin tamamını devrettim hiçbir komisyonda yer almıyorum. Bürokrasiyi bilirim, 74 yaşındayım. Ben Adana'da ilk 100'e giren vergi mükellefiyim. Ben, belediyeden ayrıldıktan sonra belediye alt üst oldu.''
Mahkeme başkanının Durak'a ''Bekir Cavcav'ın bu ihaleye girdiğini biliyor muydunuz?'' sorusuna ise ''Bu işler yapıldıktan sonra haberim oldu'' dedi.
''Bilirkişi adeta tetikçilik yapıştır'' diyen Durak, ''Belediyede o kadar çok yoğun oluyordum ki. Haberim olsa damadıma ihaleye girme derdim'' diye konuştu.
Atilla Kuzucu ise suçlamaları kabul etmeyerek, gazetede satış ilanını gördüğünü ve kardeşlerinin de desteği ile ihaleye girdiğini ve Aytaç Durak'ın damadı Bekir Cavcav'ı tanımadığını söyledi.
Tutuksuz yargılanan Halit Demir ise Bekir Cavcav'ın şirketinde çalıştığını ve ihaleye Cavcav'ın vekaleti ile katıldığını ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen de 2006 yılına 16 parsel satışının yapıldığını belirterek, 16'ncı parselin dava konusu olan Menekşe Köyü'ndeki parsel olduğunu belirtti.
Gülşen, açık teklif usulü ile gerçekleşen arsa ihalesinde hileli bir davranışının olmadığını savunarak, Aytaç Durak'ın damadı Bekir Cavcav'ı da tanımadığını söyledi.
Gülşen, ''Yasalara aykırı bir durumum olmadı. Arsanın satışından sonra o mevkide imar değişikliği değil, bölgesel imar uygulaması yapılmıştır'' dedi.
Mahkeme başkanının ''Arsada imar uygulamasına neden ihtiyaç duyuldu?'' sorusuna ise ''İmar işleri konusunda yetkili ben değil, belediyenin imar dairesidir'' diye konuştu.
Aytaç Durak'ın damadı Bekir Cavcav ise kendisinin kanunlar konusunda bilgi sahibi olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Tutuklu kaldığım 42 gün içerisinde kanunları az çok öğrendim. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Art niyetli olsam ihaleye hiç girmez, bir başka kişinin adına o arsayı aldırırdım. Ben zarar edeceğim bir işe neden fesat karıştırayım. Ben kimsenin ihaleye girmesini de engellemedim. Yoğun çalışan birisiyim bu nedenle işlerim aksadı, çok mağdur oldum. Benim şirketimin bu yılki cirosu 50 milyon TL'dir. Arsayı kendi paramla aldım. O yıllarda hisse senedi alışverişinden dolayı Adana'da beni herkes tanır.''
Mahkeme heyeti daha sonra 1 üyenin karşı oyuyla delillerin toplanmış olmasını gerekçe göstererek, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verip, duruşmayı erteledi.
Durak'ın avukatı
Aytaç Durak'ın Avukatı Nejat Özkuyumcu duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, delillerin büyük ölçüde toplandığından ve tutuklamanın da zaten tedbir niteliğinde olduğundan mahkemenin tahliyeye kararı verdiğini söyledi.
Özkuyumcu, ''İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 33 ihaleye fesat karıştırmadan 397 seneyle yargılanıyordu ama tutuksuzdu. Bu da 5 sene taban cezasına tabii bir ihaleye fesat karıştırma suçudur. Suç vasfının ilerde değişebilir oluşu da söz konusu olabilir. Bu nedenle mahkeme sanıkların tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Davaya Haziran ayında devam edilecek. Yıllarca Adana'ya hizmet etmiş bir kişinin daha fazla tutuklu kalması da vicdanları sızlatırdı. Mahkeme karar verdi, teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.
Durak ve 3 kişi ''kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak'' suçlamasıyla 5 ile 12'şer yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Aytaç Durak, damadı Bekir Cavcav, Adana Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen ve Durak İnşaat Ltd. Şti. çalışanı Atilla Kuzucu, 27 Aralık 2011 tarihinde nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.