'Antibiyotiklerimiz kifayetsiz kalacak'

'Antibiyotiklerimiz kifayetsiz kalacak'
  TÜBA Başkanı Acar, "Bizim şu anda gramlarla ifade ettiğimiz antibiyotiklerimiz kifayetsiz kalacak gibi görünüyor." ifadesini kullandı. ANKARA...

 

 

TÜBA Başkanı Acar, "Bizim şu anda gramlarla ifade ettiğimiz antibiyotiklerimiz kifayetsiz kalacak gibi görünüyor." ifadesini kullandı.

 

ANKARA (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, "(Yeni önlemler alınmazsa çok basit enfeksiyonlar bile ölümle sonuçlanabilir) şeklindeki haberler giderek artıyor. Bizim şu anda gramlarla ifade ettiğimiz antibiyotiklerimiz kifayetsiz kalacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

TÜBA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, "TÜBA-İnsan ve Hayvan Sağlığında Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotik Dirençlilik Sempozyumu", Green Park Hotel'de başladı.

 

TÜBA Başkanı Acar, buradaki konuşmasında, "yeni önlemler alınmazsa çok basit enfeksiyonlar bile ölümle sonuçlanabilir" şeklindeki haberlerin giderek arttığını belirterek, "Bizim şu anda gramlarla ifade ettiğimiz antibiyotiklerimiz kifayetsiz kalacak gibi görünüyor." ifadesini kullandı.

 

TÜBA Konsey Üyesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da aşı plazma ürünlerin ve Türkiye'nin acil ihtiyacı olan ilaçların uzun vadede yerli üretiminin yapılması için altyapının geliştirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Keleştemur, şunları kaydetti:

 

"Antibiyotikleri de ilgilendiren bir alan GENOM Projesi 2003’te tamamlandı. TÜSEB olarak da 100 bin kişiyi kapsayan bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu da bizim toplumsal olarak genetik yapımızı ortaya koyacak ve ilaç geliştirmeye dair bilginin ortaya çıkartılmasına yardımcı olacak. Çünkü muhtemelen Sağlık Bakanlığı kişiye yönelik tedaviyi, önümüzdeki yıllarda uygulayacak. Kimya alanında ödül alan Aziz Sancar grubunun keşfinden sonra ilaçların en etkili olduğu saatleri bilebileceğiz. Bütün bu gelişmeler TÜSEB’in çalışma alanları içinde olacak."

 

Türkiye Halk Sağlığı Başkanı İrfan Şencan "Antibiyotiklerin dünyada ömrü çok kısa oldu; bir yüzyıl içinde hem keşfettik hem de bitirdik; şimdi de kurtarmaya çalışıyoruz, ne kadar başarılı olacağımızı göreceğiz. Bu yüzden TÜBA’nın bu girişimi elbette çok önemli. Bunu biz Sağlık Bakanlığı olarak da gündemimizde tutuyoruz, ama daha çok ve daha üst düzeyde sahiplenmeliyiz ki bitirme sürecini yavaşlatalım ve yeni keşiflere fırsat tanıyalım." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.