"Anadolu Jinekoloji Sohbetleri"

"Anadolu Jinekoloji Sohbetleri"
  - Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Gültekin:- "Rahim ağzı kanseri dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden...

 

 

- Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Gültekin:

- "Rahim ağzı kanseri dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden oluyor"

 

 

ADANA (AA) - Kanserle Dans Derneği, "Anadolu Jinekoloji Sohbetleri"nin ilkini Adana'da gerçekleştirdi.

 

Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaygın görülen rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerine karşı alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi verildi.

 

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'de her yıl 700 kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğini söyledi.

 

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Gültekin, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ücretsiz tarama ve bilgilendirme hizmeti verildiğini anlattı.

 

Rahim ağzı kanserinin dünya genelinde meme ve kalın bağırsak kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen tür olduğuna dikkati çeken Gültekin, şunları dile getirdi:

 

"Dünyada her yıl yaklaşık 528 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor ve bir yılda yaklaşık 288 bin kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu haliyle rahim ağzı kanseri, dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden oluyor. Ülkemizde ise yılda bin 700 kadında saptanan bu hastalık, her yıl yaklaşık 700 kadının ölümünden sorumlu."

 

Gültekin, rahim ağzı kanserinin sık görülmesi dışında neredeyse tümüyle önlenebilen tek kanser türü olduğu bilgisini paylaştı.

 

- "Yumurtalık kanseri, en öldürücü kanser türü"

 

Kadınlara düzenli tarama yaptırmanın önemini anlatmak gerektiğini aktaran Gültekin, "Tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen 7. kanser türü yumurtalık kanseri ise en öldürücü kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Yumurtalık kanseri taramasında ultrason, tümör belirteçleri ve basit jinekolojik muayene yapılıyor. Ailesel riski olan grup hariç tarama önerilmiyor" şeklinde konuştu.

 

Gültekin, sunumunun ardından soruları yanıtladı.

 

Seminerde Kanserle Dans Derneği Başkanı Esra Çokçetin, Prof. Dr. Ali Ayhan, Prof. Dr. Cansun Demir,  Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve uzman diyetisyen Dilşat Baş da katılımcıları bilgilendirdi.

 

"Anadolu Jinekoloji Sohbetleri"nin eylülden itibaren birçok ilde gerçekleştirileceği öğrenildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.