Adana’nın Kurtuluşu Akkapı’da Kutlandı
Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü nedeniyle Akkapı'da tören düzenlendi.
Akkapı'daki Şeyh Cemil Nardalı Konağı'nda yapılması planlan etkinlik yağışlı havaya nedeni ile Akkapı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (AKYED) tiyatro salonunda gerçekleştirildi.
Şeyh Cemil Nardalı'nın Adana'yı işgal eden Fransızların zulmünden kaçan insanları kendi konağında ağırladığını, karınlarını doyurup tedavilerinin gerçekleşmesinde büyük emek harcadığını kaydeden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkeye kurtuluş ışığını veren insanlar olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Karalar, "Kurtuluş mücadelesinin başlangıcı Akkapı'dır, Adana'dır. Akkapı 1920'li yıllarda da efsane olduğunu gösterdi. Akkapılılar Cumhuriyeti karanlık güçlere yedirmeyeceğini gösterdi. Kurutuluş mücadelesinde Adana'nın yeri ayrı olmuştur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur’ zaten sözleri ile bunu beyan etmiştir. Bizler buruda bu ülkeye kurtuluş ışığını veren insanlar olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"ŞEYH CEMİL NARDALI'YI HER YIL ANACAĞIZ"
Başkan Zeydan Karalar, Adana'nın kurtuluş mücadelesinde çok önemli bir kent olduğunu vurgularken geçmişte olduğu gibi 10 Kasım 1955 yılında vefat eden Şeyh Cemil Nardalı'nı her yıl anacaklarını söyledi. Karalar, “Adana kurtuluş mücadelesinin önemli bir yerinde oldu. Bu mücadelenin Adana'daki en önemli ismi ise kuşkusuz Şeyh Cemil Nardalı'dır. Kendisi 10 Kasım 1955 yılında vefat etmiştir. Vefat ettikten sonra her yıl Adana'da düzenlenen törenle anılıyordu. Ancak daha sonraları anılmamaya başladı. Bizler bundan sonra Şeyh Cemil Nardalı'nı geçmişte olduğu gibi anmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından 5 Ocak kurtuluş gününde Adana'da çeşitli noktalardan toplanarak yapılan Türk Bayrağını temsilen 11 farklı SEYMER'den getirilen kırmızı bezlerle yapılan Türk Bayrağı 10. Yıl Marşı ile dalgalandırıldı.
Daha sonra etkinliğe katılanlar topluca Şeyh Cemil Nardalı Konağını ziyaret etti. Ardında ise milli mücadele yıllarında dağıtılan geleneksel hırisi çorbası davetlilere ikram edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.