Adana'daki yasa dışı dinleme davası
Bazı hakim, savcı ve adliye personelini yasa dışı yollarla dinledikleri iddia edilen 13 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi
- Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle Adana 2, 4, 7 ve 9. Ağır Ceza mahkemelerinden gelen dava dosyalarının birleştirme taleplerini kabul etti
ADANA (AA) - Adana'da bazı hakim, savcı ve adliye personelini yasa dışı yollarla dinledikleri iddia edilen, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 13 polis hakkında açılan davanın beşinci duruşması görüldü.
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanıklardan biri ile avukatlar hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, delil olarak İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan istenen ve ''çok gizli'' ibareli mahkemeye sunulan, teknik dinlemenin nasıl yapıldığına ilişkin dosya hakkında gizlilik kararı verdi, sanık avukatlarının, dosyanın bir suretinin kendilerine verilmesi talebini devlet sırrı ve belge hakkında gizlilik kararı alındığı gerekçesiyle reddetti.
Sanık avukatlarının, davadan önce sanıklar hakkında Adana Emniyet Müdürlüğü'nün önleme dinlemesi kararı verip, vermediğiyle ilgili talebi de dosyaya yeni bilgi katmayacağı nedeniyle heyet tarafından kabul edilmedi.
Heyet, duruşmada, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu, yargılama konusu ve sanıkların benzer olması nedeniyle Adana 2, 4, 7 ve 9. Ağır Ceza mahkemelerinden gelen birleştirme taleplerini kabul ederek, söz konusu mahkemelerden dosyaların istenmesine hükmetti.
Heyet, aynı davayla ilgili Adana 6. ve 1. Ağır Ceza mahkemelerinde görülen dava dosyaları, birleştirme talebiyle Yargıtay'a gönderildiği için söz konusu dosyalarla ilgili çıkacak sonucun beklenmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının, önleme dinlemesi ve IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu-International Mobile Equipment Identity) numarasının kopyalanmasıyla ilgili bilirkişiden gelen raporun incelenmesi için süre talebi üzerine ve bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Sanıklar hakkında, "İştirak halinde kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi" suçlamasıyla mağdurların şikayeti üzerine Adana 1, 2, 4, 6, 7 ve 9. Ağır Ceza mahkemelerinde dava açılmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.