Adana'daki Jurassic Park’a ücretli girişe iptal
Mahalle sakinlerinin açtığı davada mahkeme, "eğlence parkı uygulama işleminde hukuka uygunluk bulunmadığına" karar verdi
ADANA (AA) - Adana 2. İdare Mahkemesi, Çukurova ilçesindeki Jurassic Park’ın ücretli olduğu gerekçesiyle mahalle sakinlerinin açtığı davada, "Eğlence parkı uygulama işleminde hukuka uyarlık bulunmadığına" karar verdi.
Çukurova Belediye Meclisi, 6 Şubat 2015’te 100. Yıl Mahallesi’ndeki 33 bin 47 metrekare alana, imar planında Botanik Bahçe ve Doğal Park olarak görülen Doğal Park-2’nin içinde kalan taşınmazın eğlence parkı olarak Çukurova İmar İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.’ye 10 yıl süre ile tahsis edilmesini ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e yetki verilmesini kararlaştırdı.
Belediye meclisinin kararı doğrultusunda “Yap-Beraber İşletelim-Devret” yöntemiyle özel bir şirket tarafından inşa edilen Jurassic Park'ın etrafı, giriş ücreti alındığından çevrildi.
Parkın bulunduğu 100. Yıl Mahallesi'nde oturan Şadiye Yeşiltepe ve Ali Dikme, avukatları Sevil Aracı aracılığıyla, parkta gezme, spor yapma ve oturma hakkının ücret verilerek elde edilmesi ve parkın tamamının belediyeye ait olmamasını gerekçe göstererek Adana 2. İdare Mahkemesine uygulamanın iptali için dava açtı.
Çukurova Belediyesi ise davaya karşı yaptıkları savunmada, Jurassic Park’ın Doğal Park-2’nin doğal yapısına zarar vermediğini, halkın parkı kullanmasına da engel olmadığını, sadece eklenen tesislerden faydalanmak isteyen vatandaşların ücretini vererek buradan faydalanabileceğini belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etti.
Mahalle sakinlerinin başvurularını haklı bulan Adana 2. İdare Mahkemesi, Jurassic Park’ın uygulama işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı için işlemlerin iptaline karar verdi.
Kararda ayrıca, toplamda 33 bin 47 metrekare taşınmazın, 18 bin 24 metrekaresinin Çukurova Belediyesine, 12 bin 186 metrekaresinin Maliyeye, 2 bin 836 metrekaresinin de Büyükşehir Belediyesine ait olduğu hatırlatılarak, hissedarların hisselerini, Çukurova Belediyesine devretmediği belirtildi.
Çukurova Belediyesinin sadece kendisine ait taşınmazları asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak tahsis edebileceğine dikkat çekilen kararda, "Belediye hissedar olduğu taşınmazın hisse ayrımı yapılmaksızın ve kendi hisse miktarını aşar şekilde tamamının tahsis edilmesine ve belediye başkanına bu konuda yetki verilmesine ilişkin dava konusu işlemde ve bu işleme dayalı olarak yapılan eğlence parkı uygulama işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemlerin iptaline oy birliğiyle karar verildi” denildi.
Açtıkları davayı kazanan mahalle sakinlerinden Yeşiltepe ve Dikme’nin avukatı Sevil Aracı, Çukurova Belediyesi’nin Jurassic Park’ın yapılmasıyla ilgili aldığı idari kararın iptal edildiğini belirterek, “Belediye, kararı derhal uygulamalı. Karar gereğince parkı eski haline getirmek zorunda. Özellikle halkın kullanımına göre düzenlemeli. Ücretli geçişlerin kaldırması gerekiyor. Çevre halkını mağdur eden bu uygulamanın yargı yoluyla iptal edilmesi sevindiricidir. Karara uyulmasını bekliyoruz.” dedi.
Çukurova Belediyesinin kararı, yürütmeyi durdurma istemi ile temyiz için Danıştay’a göndereceği öğrenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.