52. Ulusal Diyabet Kongresi
Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İlkova:
"Türkiye'de diyabet hastalarının yüzde 90'ı gereksiz yere insülin kullanarak tedavi görüyor. Bu insanlardaki insülin bağımlılığı aslında basit bir ilaçla giderilebiliyor"
ANTALYA (AA) - Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, "Türkiye'de diyabet hastalarının yüzde 90'ı gereksiz yere insülin kullanarak tedavi görüyor. Bu insanlardaki insülin bağımlılığı aslında basit bir ilaçla giderilebiliyor." dedi.
Türk Diyabet Cemiyeti ve Türkiye Diyabet Vakfı tarafından düzenlenen 52. Ulusal Diyabet Kongresi, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde başladı.
Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İlkova, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye'deki diyabetli hasta sayısının "abartıldığını" savunan Hasan İlkova, "Biz bunu 5 milyona indirelim. Bu 5 milyon diyabet hastasının 100 bini yanlış tanıyla tedavi görüyor. Evet diyabetler ama 'Tip1' ya da 'Tip2' değiller. Genetik mutasyona bağlı diyabetler. Türkiye'de diyabet hastalarının yüzde 90'ı gereksiz yere insülin kullanarak tedavi görüyor. Bu insanlardaki insülin bağımlılığı aslında basit bir ilaçla giderilebiliyor. Bu bir tek Türkiye'de değil, bütün dünyada aynı." diye konuştu.
Prof. Dr. İlkova, diyabet tedavisinde daha iyi etki eden insülinlerin piyasaya çıktığını da vurguladı.
Bu ilaçlar sayesinde "insülin eksikliği" ve "insülin etkisi" kavramları arasında sıkışmış tedaviye yeni pencerelerin açıldığını anlatan İlkova, "Mesela bağırsak hormonları üzerinden etki eden tedavi. Diğer taraftan bugüne kadar gündeme gelmeyen bir molekülün idrarda şeker atımını sağlayarak tedavi ettiğini biliyoruz. Böyle ilaçlar da gündemde. Şu anda Türkiye'de piyasaya çıkmış değil ama bazı ülkeler kullanmaya başladı." şeklinde konuştu.
- "Genetiğinde diyabet olmayan tatlı tüketebilir"
Hasan İlkova, tatlı tüketiminin getirdiği olumsuzlukların başında kilo almanın geldiğini, aynı zamanda lipid metabolizmasını da olumsuz etkilediğini kaydetti.
"Tatlı yiyen kişide eğer diyabet geni varsa, ileriki yaşantısında diyabet ortaya çıkabilir." diyen İlkova, "Kişinin genetiğinde diyabet yoksa, ağız tadıyla tatlı tüketebilir. Ancak tatlı, az tüketilmesi gereken bir besin. Belki ayda birkaç defa tüketilmeli." uyarısında bulundu.
Türkiye'nin D vitamini eksikliği yaşanan bir ülke olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. İlkova, ülke genelinde kemik erimesine sıkça rastlandığını belirterek, D vitamini için zararlı etkilerinden korunarak güneşte kalmak gerektiğini ifade etti.
Diyabete yönelik tedavi yöntemleri, kullanılan cihazlar, yaşlılarda diyabet yönetimi, insülin kullanımı gibi konuların tartışılacağı kongre, 24 Nisan Pazar günü sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.