Bugün 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu ve Arif Nihat Asya Sempozyumuna Davetlisiniz...

Bugün 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu ve Arif Nihat Asya Sempozyumuna Davetlisiniz...
Bugün Adana Aydınlar Ocağı, 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu ve Arif Nihat Asya Sempozyumu düzenliyor. Sempozyum, Bugün Seyhan Belediyesi Arif Nihat Asya salonunda saat 17.30 da yapılacak.

7ae59046-7a3f-484e-9ba6-349f9ed3986b.jpeg

Adana Aydınlar Ocağı, Adana'nın kurtuluşunun 101. yıl dönümünde 5 Ocak Adana'nın Kurtuluşu ve Arif Nihat Asya Sempozyumu düzenliyor. Sempozyum, 4 Ocak 2023'te (bugün) Seyhan Belediyesi Arif Nihat Asya salonunda saat 17.30 da yapılacak.

Sempozyuma Tarih araştırmacısı, araştırmacı yazar Dr. Süleyman Hatipoğlu, tarihçi yazar Cezmi Yurtsever ve gazetemiz yazarlarından araştırmacı yazar Songül Kundakçı Cansız konuşmacı olarak katılacak.

Sempozyumda Sehlikoğlu Aile Arşivi ve Cemal Selekoğlu fotoğraf galerisi hazırlandı.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından sempozyum katılımcılarına kitap armağan edilecek...

Şair Şiir ve Şehir /Arif Nihat Asya’nın İzinde Adana isimli kitap ile ilgili araştırmacı yazar Songül Kundakçı Cansız:

"Bu kitapta aynı zamanda bir zamanlar Çukurova’nın tarihi, coğrafyası, kültürel değerleri ve edebî şahsiyetlerini göreceksiniz.

Bu kitap Adana’ya yazılmış bir modern zaman şehrengizidir ve bir vefa kitabıdır.

Şairin eserlerini okuyan, seven ve 1990’dan beri ekmeğini Adana’dan kazanan bir eğitimci olarak hem Arif Nihat Asya’ya hem de Adana’ya bir vefa göstergesi olsun diye bu kitabı hazırladım.

Şair Şiir ve Şehir /Arif Nihat Asya’nın İzinde Adana isimli bu kitap, bir zamanlar yiğitliğin ve kültürün harman olduğu bir yer olan sevgili Adana’ya ve Adanalılara 2020 yılının 5 Ocak Kurtuluş Bayramı için armağan olsun." dedi.

Kısa bir Arif Nihat Asya portresi:

Anne Ve Babasız Büyüdü

Türk şiirinin önemli isimlerinden olan Arif Nihat Asya, 1904'te Çatalca'da dünyaya geldi. Asıl adı Mehmet Arif'ti.

Henüz bebekken babası veba hastalığı nedeniyle vefat etti. Annesi yeni bir evlilik yapıp Filistin'e gidince, Mehmet Arif akrabalarının yanında yaşamaya başladı.

Balkan Savaşı'ndan kısa bir süre önce İstanbul'a göç etti. Genç yaşlarından itibaren, milliyetçi duygularının da etkisiyle şiire başladı.

İlk Kitabını 1924'te Bastı

Ortaokulu Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamlayan Arif Nihat Asya, üniversite okumak için tekrar İstanbul'a döndü. İstanbul Üniversitesi'nde Edebiyat Bölümü'ne kazanan genç şair, ilk kitabını 1924'te yayımladı.

1928'te mezun olduktan sonra edebiyat öğretmeni olarak Adana'ya tayini çıktı. Adana Kız Lisesi ve Erkek Lisesi'nde öğretmenlik ve idarecilik yaptı.

Adana'da öğretmenlik yaparken, 1933 yılında Üsküdar Mevlevihanesi Şeyhi Ahmet Remzi Akyürek'le tanıştı. Dervişlik çilesi çekmeye başlayan Asya, şeyhlik makamına kadar yükseldi. Milli şiirlerinin yanında tasavvuf ağırlıklı eserler de verdi.

Peygamberimizin Hayatı Onu Derinden Etkiledi

Peygamber Efendimiz'in hayatından da derinden etkileyen Arif Nihat Asya, bununla ilgili bir hatırasını şu sözlerle anlatmıştı:

Kastamonu Lisesi'nde okurken Cuma namazını kılmak için Nasrullah Camii'ne gitmiştim. Orada nur yüzlü bir vaiz Peygamberimizi anlatıyordu. Hz. Peygamberimizin de benim gibi babasız ve annesiz büyüdüğünü, aynen benim gibi dedesinden amcalarına kaldığını öğrenmiştim. Peygamberimizin çocukluk yıllarında kendimi bulmuştum. Nasrullah Camii'nde çok şiddetli sarsıntılarla gözyaşlarımı tutamamıştım...

1940'ta, Adana'nın (5 Ocak 1922) kurtuluşunun 18. yılı için "Bayrak" şiirini kaleme aldı. Bu şiir, günümüzde de en sevilen eserler arasında yer alıyor.

Adana Milletvekilliği Yaptı

1950 Türkiye genel seçimlerinde Demokrat Parti'den Adana milletvekili adayı oldu. Bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra siyaseti bıraktı, yeniden öğretmenlik yapmaya başladı.

Arif Nihat Asya, 1955 yılından itibaren Ankara Gazi Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. Kıbrıs'ta görevlendirilip iki yıl da Lefkoşa Erkek Lisesi'nde görev yaptıktan sonra 1962'de Ankara'ya döndü ve Gazi Lisesi'nden emekliye ayrıldı.

Emekli olduktan sonra Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetelerinde yazı yazdı. 1974 yılının Aralık ayının sonlarında hastalanarak hastaneye kaldırıldı, 5 Ocak 1975'te vefat etti. Cenazesi, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

"Yurdu Müslümansız Bırakma Allah'ım" Sözleri Ona Ait

Türk edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Arif Nihat Asya, kişiliğiyle de örnek olan şahsiyetlerden biri. Aruz ve hece ölçüleriyle yazdığı şiirlerinin yanında, serbest tarzda da eserler verdi.

Ömrünü okumakla geçiren Arif Nihat Asya, medeniyet köklerinin derinliklerine inmeyi başarmış, bu bilgi hazinesinden öğrencilerinin faydalanmasını da sağlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sık sık dile getirdiği, Müslümanlıkla yoğrulan yurdu / Müslümansız bırakma Allah’ım!" dizeleri de Asya'ya ait.

Paçalarımın ağzınızda ne işi var?

Malatya Lisesi'nde müdürlük yaptığı dönemde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel okulu ziyaret eder. Asya'nın kıyafetlerinin yeniliğine çok özen göstermemesi, Yücel'in de dikkatini çeker. Arif Nihat'ın çamurlu paçalarından gözlerini alamayan Bakan Yücel, bunun sebebini sorar. Arif Nihat ise, "Paçalarımın ağzınızda ne işi var?" diye yine soruyla karşılık verir. Bu cevabı, müdürlükten alınmasına neden olur.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.