5 asırlık hafız fabrikası!
Mimarisiyle ilgi gören Büyük Ağa Medresesi'nde 5 asırdır hafız yetişiyor. Kur'an eğitimi için kurulan medrese sanat tarihi ve mimarlık açısından son derece önemli ünik bir eser.
Fatih Mehmet Kürkçü'nün haberi
Sultan II. Bayezid'in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488'de yaptırılan, mimarisiyle ilgi gören Büyük Ağa Medresesi'nde 5 asırdır hafız yetişiyor.
Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 asırdır hafız yetiştiren Büyük Ağa Medresesi'nin sanat tarihi ve mimarlık açısından son derece önemli,benzersiz bir eser olduğunu söyledi.
Özdemir, Sultan II. Bayezid'in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488'de yaptırılan Büyük Ağa Medresesi'nin (Kapı Ağa Medresesi) sekizgen plan yapısının dünyada bir benzeri daha olmadığının bilindiğini ifade etti.
Kur'an eğitimi verilmesi amacıyla kurulan medresede eğitimin profesör düzeyindeki müderrisler tarafından verildiğini belirten Özdemir, ''Sanat tarihi ve mimarlık açısından tarihi medrese son derece önemli ünik bir eserdir. Amasya'daki ilk medrese Danişmentliler döneminde kurulmuş. Ancak sekizgen plan tarzında yapılan ilk ve tek medrese Büyük Ağa Medresesi'dir. Yapılışından günümüze kadar kesintisiz Kur'an eğitimi verilmesi de çok önemli'' dedi.
Özdemir, Amasya'da çoğu ahşap yaklaşık 30 medrese bulduğunu, bunlar arasında taştan yapılan birkaç medresenin bugüne ulaşabildiğini söyledi.
İl Müftüsü İsmail İpek ise Büyük Ağa Medresesi'ni hafız fabrikasına benzeterek, tarihi yapının ilim kenti Amasya'nın en önemli simgelerinden olduğunu belirtti.
Medresede biri mescit olarak kullanılan 20 oda bulunduğunu, şu an 115 kişinin hafızlık eğitimi aldığını ifade eden İpek, ''Bugüne kadar içlerinde profesör olan sayısız hafız yetiştirmiş Büyük Ağa Medresesi, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı durumunda. Kente gelen herkes bu yapıyı görmek istiyor. Benzersiz özelliklere sahip Büyük Ağa Medresesi adeta bir fabrika gibi hafız yetiştirmeye devam ediyor. Bundan sonra da nice insanların buralarda yetişmesi için dua ediyorum'' dedi.
Büyük Ağa Medresesi'nde 15 ayda hafız olduğunu kaydeden Bilal Öztürk de burada hafızlık belgesi almanın en büyük hayali olduğunu söyledi.
Öztürk, ''Belgemi aldıktan sonra, imam hatibi okumak, ardından da ilahiyat fakültesini bitirmek istiyorum. Eğitim sürecimin sonunda müftü olmak ise hedefim'' diye konuştu.
Büyük Ağa Medresesi
Amasya kent merkezi Şamlar Mahallesi'nde Beyazid Camisi'nin karşısında yer alan tarihi Büyük Ağa Medresesi, II. Bayezid'in kapı ağası Abdülmuinoğlu Hüseyin Ağa tarafından 1488'de yaptırılmıştır. Osmanlı medrese mimarisinde sekizgen plan şemasında yapılan medresenin benzerinin olmadığı bilinmektedir. Ön Asya ve Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şeması, ilk defa bu medresede tatbik edilmiştir. Duvarları moloz, taş ve tuğla hatıllıdır. Medreseye kuzeybatı köşesindeki büyük yay kemerli bir kapıdan girilmektedir. Sekizgen planlı avlunun her kenarında dörder sütun üzerine sivri Bursa kemeri revaklarla çevrilmiştir. Bunların arkasında 19 medrese hücresiyle bir dershane vardır. Dershane aynı zamanda mescit olarak kullanılır ve üzeri büyük bir kubbeyle örtülüdür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.