4 Şubat Dünya Kanser Günü
Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebidir. Sadece ölüm oranındaki yükseklik nedeniyle değil, tedavi maliyetinin yüksek olması, iş gücü kaybı ve bireyin yakın aile çevresinin de yaşam alışkanlıklarını etkilemesi nedeniyle de önemli bir halk sağlığı problemidir.
Dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünyada HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmanın yol açtığı tüm ölümlerin toplamından daha fazla ölüme sebep olmaktadır. Bu ölümlerin %60-70’inin gelişmekte olan ülkelerde görüleceği tahmin edilmektedir.
Ölüm riskinin yüksekliğine karşın doğru korunma yöntemleri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Kötü beslenme, sedanter yaşam tarzı, tütün ve alkol kullanımı, güneş ışınlarına aşırı maruz kalma gibi çevresel faktörlerin kontrol altına alınması, erken teşhise yönelik tarama programlarının yaygınlaşması ile kanser görülme sıklığında ve ölüm oranında azalma sağlanabilmektedir.
Kanser Daire Başkanlığımızın da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı, kanser hakkında yanlış bilinenler teması üzerinde durmaktadır.
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle halkımız arasında yanlış bilinen doğruları yeniden gündeme getirmeliyiz. Bunlar:
Yanlış 1 : Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok…
Doğru 1 : Kanserden konuşmaktan çekinmemeliyiz. Ancak bu şekilde toplumda farkındalık yaratabilir, kanser hastasını ve ailesinin içinde bulunduğu psikolojiyi daha iyi anlayabilir, daha uygulanabilir politikalar geliştirebiliriz.
Yanlış 2 : Kanserin hiçbir belirti ve bulgusu yoktur...
Doğru 2 :Çoğu kanser tipinde erken dönem belirti ve bulgular söz konusudur. Bunları fark edebilmek ancak “erken teşhise yönelik tarama yöntemleri” ile mümkündür. Dolayısı ile toplumda tarama bilincini oluşturmaya yönelik çalışmalara öncelik vermeye devam etmeliyiz. Erken teşhis ile tam tedavinin ve ölüm oranında azalma sağlanacağı gerçeği her fırsatta vurgulanmalıdır.
Yanlış 3 :Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok…
Doğru 3 : En sık görülen kanserlerin 1/3 ü önlenebilir. Doğru stratejilerle kanserden korunmak mümkündür.
Yanlış 4 : Kanser tedavisi alma hakkım yok…
Doğru 4 : Tüm kanser hastaları eşit koşullarda ve uygun tedavi alma hakkına sahiptir.
İlimizde bu bilgiler doğrultusunda Kanser Erken Teşhis, Eğitim ve Tarama Merkezimizde Meme Kanseri, Kolorektal Kanserler ve Serviks Kanserlerine karşı tarama hizmeti ve sigarayı bırakmak isteyen halkımıza da sigarayı bıraktırma danışmanlığı hizmeti ücretsiz olarak verilmektedir. Aynı zamanda ilimizdeki Aile Hekimleri de hem kolon kanseri hem de serviks kanseri taramalarını ücretsiz olarak yapmaktadır. Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığını arttırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyu devam edecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.