31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
Ülkemizde tütün kontrol çalışmaları halkımızın da değerli çabalarıyla başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bu çalışmaların en önemli başlıklarından birini de ‘’Çocuk ve Gençlerimizin Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunması’’ oluşturmaktadır. Bu kapsamda; bu yıl kutlanacak 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin ana teması Sağlık Bakanlığınca ‘’Tütünsüz Gençlik’’ olarak belirlenmiştir.
Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeblerinden birisidir. Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1’inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır.
Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir.12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır. Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara içicisininkinin yarısına düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek, ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır.
Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbetteki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300.000 kişiye yetecek kadar Sağlık Bakanlığı bütçesinden satın alınması ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulabilmesine olanak sağlayan 2014/6836 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 16 Ekim 2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış idi. Bu kapsamda vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulacak sigara bırakma ilaçlarının dağıtımına 23.02.2015 itibariyle başlanmış, yetkilendirilmiş tüm sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelenmesi ile devam etmektedir.
Çocuklarımıza ve gençlerimize rol model olması açısından sağlık çalışanlarının ve tüm kamu görevlilerinin sigara içmemesi önem taşımaktadır. Gençlerimizi sigarasız bir hayata özendirmek, sigara içmeyen kurumlarımızı teşvik etmek amacıyla geçen yıl ilimizde ilk kez hiçbir çalışanının dahi sigara içmediği ‘’Dumansız Kamu Kurumları’’ belirlenmiş ve ödül verilmiştir. Geçen yıl 37 kuruma ‘’Dumansız Kurum’’ plaketleri teslim edilmiş, bu yıl sevindirici bir artışla 92 kurum ‘’Dumansız Kurum’’ olarak belirlenmiştir ve 27 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ödül töreniyle plaketleri teslim edilecektir.
Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaya, ilimizde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerinden randevu almaya davet ediyoruz.
Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım. Bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.