2016 turizm yılı olacak

2016 turizm yılı olacak
Rusya Kültür Bakanı Medinskiy, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında, iki ülke arasında 2016 yılının "turizm yılı" ilan edilmesi...

Rusya Kültür Bakanı Medinskiy, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında, iki ülke arasında 2016 yılının "turizm yılı" ilan edilmesi projesinin ele alınacağını söyledi.

 

MOSKOVA (AA) - Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında yapılacak Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında iki ülke arasında 2016 yılının "turizm yılı" ilan edilmesi projesinin ele alınacağını söyledi.

 

Medinskiy, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 5. toplantısı öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Medinskiy, geniş bir heyetle Ankara'ya gelecek Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 1 Aralık'ta düzenlencek ÜDİK toplantısında, 2016'nın Rusya-Türkiye arasında "turizm yılı" olması konusundaki ayrıntıların görüşüleceği bilgisini paylaştı. Bu proje üzerinde bir süredir çalışma yapıldığını belirten Medinskiy, projenin iki ülke için de büyük önem taşıdığını ifade etti.

 

Medinskiy, iki ülke arasında vizesiz seyahat uygulamasına geçilmesinin ardından turizmde önemli bir ivme yaşandığını anımsatarak, 2014'ün ilk 10 ayına bakıldığında Türkiye'ye giden Rus turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 4,4 milyona ulaştığını kaydetti. Rusya'ya gelen Türk turist sayısının düşük olsa da arttığını ifade eden Medinskiy, "Bu nedenle Rusya'yı Türk turistler için cazip hale getirmek çok önemli" dedi.

 

Medinskiy, iki ülke arasındaki turizmi geliştirmek için kurulan komisyonların düzenli şekilde çalışmalarına devam ettiğini aktardı. Rus bakan, "23 Ekim'de Antalya'da çalışma grubunun dokuzuncu toplantısı düzenlendi. Toplantıda turist akışının artırılması, Rus turistlerin güvenliğinin sağlanması, hizmet kalitesinin artırılması, sigorta, turizm sektöründeki yatırımlar gibi konular görüşüldü" diye konuştu.

 

Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ilişkileri değerlendiren Kültür Bakanı Medinskiy, "Dünya tarihinde Rusya ve Türkiye gibi farklı medeniyetlere ait olup da birbirine tarihi ve kültürel ilişkilerde bu kadar yakın olan çok az devlet vardır. Kültür alanında Türk-Rus ilişkileri oldukça aktif. Biz bu ilişkileri en üst seviyeye çıkartmayı hedefliyoruz. Birbirimizin tarihi ve kültürünü öğrendikçe başka alanlarda ilişki kurmamız kolaylaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 

-"Türk-Rus ilişkileri ticaret ve ekonomiden ibaret değil"

 

Medinskiy, Türk-Rus ilişkilerinin ticari ve ekonomik projelerden ibaret olmadığını belirterek, kültürel bağların iki ülke ilişkilerinde önemli yer tuttuğunu ifade etti. Rusya ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin devletler düzeyinde olduğu kadar tiyatro, müze ve çeşitli sanatsal organizasyonlar seviyesinde de gelişerek devam ettiğini aktaran Rusya Kültür Bakanı, iki ülke arasında müze ve kütüphanelerin de farklı formatlarda işbirliği içinde olduğunu kaydetti. Medinskiy, son yıllarda düzenlenen kültürel faaliyetleri şu şekilde sıraladı:

 

"Kültür alanındaki işbirliğine en parlak örnek olarak Nisan 2013'te İstanbul'da düzenlenen Rus Kültür Festivali'ni verebiliriz. Geçtiğimiz aylarda Türk dans toplulukları Nalçik'te düzenlenen festivalde sahne aldı. Bu sene çoukların gözüyle Türkiye, ebru sanatı gösterisi, İstanbul'da düzenlenen Rusça Olimpiyatları gibi önemli organizasyonlar gerçekleştirdik. Aralık ayında Moskova'da Türkiye kültür akşamı ve 2015'te İstanbul'da kültür forumu düzenlemeyi planlıyoruz."

 

Medinskiy, ayırca Rus sanatının son birkaç yıldır Türkiye'de yaygın bir şekilde temsil edildiğini ifade ederek, Ankara, Antalya, Denizli ve Eskişehir'de Rus sanatçıların sergi açtığını hatırlattı.

 

- "Türk ve Rus halkları birbirine yakın" -

 

Medinskiy, Türk-Rus ilişkilerinin tarihi boyutunu ele alarak, "Geçmişte iki ülke ilişkilerinin çok da basit olmadığı aşikar. Bazı tarihçilerin 'Bizans mirası mücadelesi' olarak yorumladığı Rus-Türk savaşları serisini her okul çocuğu bilir. Bizi bir çok konuda bu geçmişin birbirimize yakınlaştırıyor olması çok da şaşırtıcı değildir" dedi.

 

19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda uzun yıllar diplomatik görevde bulunan Rusların önemli "muhafazakar düşünürlerinden" Konstantin Leontyev'den alıntı yapan Medinskiy, "Rusların Hristiyan, Türklerin ise İslam kültürü taşımasına rağmen iki ülke halklarının birbirine yakın" olduğunu aktardı.

 

Medinskiy, son olarak Ankara'da açılan Rus Kültür Merkezi'nin iki ülke arasındaki insani ve kültürel ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacağından emin olduğunu ifade ederek, "Bizim Ankara'daki kültür merkezimiz şimdilik sadece Ruslara yönelik ancak ilerleyen zamanlarda Rus kültürüyle ilgilenen Türklere de hitap edeceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.