YÖK Kanunu’ndaki Değişikliklerüniversiteler İçin Sevindirici
bir yarıyılstajı desteklemesi bakımından da önemli olduğunu belirterek, “Bizim eğitim programlarımızın kurgusunda da en az bir yarıyıl olmak üzere staj var. Beykoz Üniversitesi’nin eğitim modelini de uluslararası düzeyde destekleyen bu değişiklik çok sevindirici. Alanında staj deneyimi fırsatı, iş hayatına atılmak ve seçilen mesleği deneyimlemek adına çok değerli” diye konuştu.
Yıllardır merakla beklenen, üniversiteleri daha rekabetçi bir ortama yöneltecek, yükseköğretimde sıçrama meydana getirecek düzenlemeler Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklandı. Saraç, Üretim Reform Paketi’ne dahil olan YÖK Kanunu’yla ilgili 10 madde teklifine ilişkin olarak; "Bu maddeler, yükseköğretimde sessiz bir devrimdir" değerlendirmesinde bulundu.
Danışma Kurulu oluşturulacak
YÖK’ün açıklamasında, mevcut durumda üniversitelerin genellikle birbirinin benzeri, hatta aynısı olduğuna vurgu yapılarak, “Bu yasal düzenlemeyle, ilgili bakanlıklarla iş birliğiyle yükseköğretim kurumlarının ihtisaslaşması sağlanacak ve bu şekilde rekabet teşvik edilecek” denildi. Açıklamada, ‘Üniversiteli işsizler’ ile ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlardaki iş gücü yetersizliğinin,Türkiye’nin yakın dönemde önündeki en öncelikli konulararasında olduğuna vurgu yapılarak, “Yeni düzenleme kapsamında Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu oluşturulacak. Kurul ile YÖK'ün kontenjan planlaması, diğer paydaşların da görüşü alınarak daha rasyonel ve katılımcı bir şekilde yapılabilecek” denildi.
İş yerinde eğitim teşvik edilecek
YÖK’ün açıklamasında,üniversitelerin özellikle fen ve mühendislik bilimlerinde öğrenim gören öğrencilerin büyük çoğunluğunun,mezuniyetsonrası sanayide çalışma eğiliminde olduğuna vurgu yapıldı. Bu öğrencilere eğitimleri sürecinde beceri odaklı yetkinliklerin yeterince kazandırılmadığı, mezuniyetleri sonrasında istihdam süreçlerinde güçlükler yaşandığı belirtilen açıklamada; “Yasal düzenlemeyle, fen ve mühendislik programlarında bir yarıyıl süresince iş yerinde eğitim yapılması teşvik edilecek. Bu şekilde beceri yetkinliği yüksek mezunlar iş dünyasına kazandırılacak aynı zamanda da üniversitelerin iş dünyası ile iş birlikleri geliştirilebilecek. Bu öğrenciler, maddi açıdan desteklenecek”denildi.
Beykoz’un eğitim modelini destekliyor
Türkiye’nin yükseköğretim hayatına katılan en yeni üniversitelerden biri olan Beykoz Üniversitesi, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun geçmişi üzerine inşa ettiği yenilikçi yapısı ile 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde ilk öğrencilerini karşılayacak. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, yeni YÖK Yasası’nda yapılan değişikliklerin en az bir yarıyıl stajı desteklediğini, bunun da çok önemli olduğunu söyledi. Durman, “Bizim eğitim programlarımızın kurgusunda da en az bir yarıyıl olmak üzere staj var. Beykoz Üniversitesi’nin eğitim modelini de destekleyen bu değişiklik çok sevindirici. Alanında staj deneyimi fırsatı, iş hayatına atılmak ve seçilen mesleği deneyimlemek adına çok değerli” değerlendirmesinde bulundu.
Üniversitede okurken iş deneyimi
Mehmet Durman, Beykoz Üniversitesi’ndeki sistemi şöyle anlattı: “Beykoz Üniversitesi öğrencileri ister ön lisans, ister lisans bölümünde okuyor olsunlar, en az biryarıyıllarınıalanlarında faaliyet gösteren bir iş yerinde geçirecekler. Fakülte lisans programlarında 7 dönem okulda, bir dönem iş yerinde, yüksekokul lisans bölümlerinde 6 dönem okulda iki dönem iş yerinde, ön lisans programlarında ise 3 dönem okulda bir dönem iş yerinde olmayı ifade eden 7+1, 6+2, 3+1 sistemi, üniversitenin Kariyer Merkezi tarafından etkin şekilde takip edilecek. Öğrenciler böylelikle üniversitede iş deneyimi kazanacak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.