Yetenekler artık yapay zekâ ve online mülakat ile seçiliyor

Yetenekler artık yapay zekâ ve online mülakat ile seçiliyor
Koronavirüs salgını sonrası hayatımızdaki her şey değişime uğradı. Bu durumdan payını alan iş yaşamında da değişim kaçınılmaz hale geldi.

Koronavirüs salgını sonrası hayatımızdaki her şey değişime uğradı. Bu durumdan payını alan iş yaşamında da değişim kaçınılmaz hale geldi. Uzmanlar, bu süreçte gündeme gelen online görüşmelerin, şirketler tarafından personel alımları için gerçekleştirilen iş görüşmelerinde de kullanıldığına dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Atlı,küresel Koronavirüs salgını etkisiyle dijital dönüşümün hayatın her alanını hızlı ve köklü bir değişime zorladığını ifade ederek içinde bulunduğumuz dönemde şirketlerin İnsan Kaynakları Yönetimi departmanlarının bu değişime adapte olması gerektiğini söyledi.

Uygun sektör ve pozisyonlardaki çalışanların zorunlu uzaktan çalışmaya geçtiğini hatırlatan Doç. Dr. Dinçer Atlı, bu süreçte dijital dünyanın olanakları ile çalışma ve iş arama süreçlerinin de dijital platformlara taşındığını belirtti.

İşe alımda dijital uygulamalar öne çıkacak

Dijital kariyer fuarları, online mülakatlar, video mülakat, yapay zeka ile işe alım, sesli asistan yoluyla başvuru, elektronik öğrenme, oyunlaştırma, online testler, gibi uygulamaların artık ön plana çıktığını belirten Doç. Dr. Dinçer Atlı, şunları söyledi:

“Dijital Kariyer Fuarı’nda şirketler yeteneklerle bire bir chat yaparak kendilerini ve şirket kültürlerini anlatma olanağı buluyor, adayların sorularını yanıtlıyor ve adaylar iş ilanlarına başvurular yapabiliyor. Ardından yapay zekâ teknolojisi ile işveren adına yapay zekâ ile çalışan sanal robotlar (bot: Bilgisayar veya yazılımlar üzerinde herhangi bir aktiviteyi yerine getirmekten sorumlu otomatik çalışan yazılımlar) aranan özellikler, kullanmış olduğunuz dilin kalitesi, öne çıkan özelliklerinize göre başvuruları inceliyor, aday yapay zekâ kullanan tarama ve arama motorları aracılığı ile sosyal medya hesaplarına göre sınıflandırılıyor. Pasif görünen adayların hangi alanlarda aktif olduğu, boş vakitlerini nasıl değerlendirdiği gibi bigdata verisi ile yüzeysel bir kişilik analizi yapılıyor. Elenen ve son aşamaya kalan adaylar yapay zekaya sahip işveren botu ile görüşmeler yapıyor. Gittikçe veri odaklı hale gelen işe alım sürecinde uzmanlar doğru adayı seçme konusunda işverene birtakım kolaylıklar sağlıyor bununla birlikte söz konusu işe alım uygulamalarının bilimsel açıdan etki ve verimliliği ise önümüzdeki süreçte deneyimlenecek.”

 

Online iş görüşmelerinde başarılı olmanın yolları

 

Adaylar açısından yapay zeka ile CV taramasından başarı ile çıkmanın ve online iş görüşmelerinde başarılı olmanın inceliklerine değinen Doç. Dr. Dinçer Atlı bu adımları şöyle sıraladı:

  • CV’nizi iş ilanında aranan özelliklerinizi ön plana çıkararak ilana özel olarak güncelleyin ve hazırlanın.
  • Online görüşme yapacağınız yazılımı bilgisayarınıza görüşme saatinden en az 1 saat önce kurun, web kameranızı kontrol edin ve kişisel profilinizi oluşturun.
  • Online mülakat sırasında rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda, kamera arka planının mümkün olduğunca sade bırakan bir kadrajda tutarak, başvurulan pozisyona uygun profesyonel giyim ile bakımlı görünün. CV’nizde yazan bilgileri hatırlamama ihtimaline karşı CV’nizin bir örneğini yanınızda bulunduracak şekilde hazırlıklı olun.
  • Görüşme saatinde kurulu alarmınız olmadığından emin olun. Bu süreçte gülümsemenin sihirli bir etkisini bulunduğunu da göz önünde kaçırmamak gerekiyor.
  • Bunun yanında sosyal medya hesaplarınızın da kontrol edileceğini unutmayın, hesaplarınızda siyasi, ayrımcılık ve cinsellik içeren paylaşımlarda bulunmaması da önemlidir.
  • Adayların online ya da yüz yüze yetkinlik bazlı mülakatlarda iş görüşmelerinde çok işlerine yarayacak S.T.A.R yöntemi denilen yöntem hakkında ön hazırlıklı olmaları da işlerini çok kolaylaştıracaktır. S.T.A.R yönteminin açılımı ise şöyle; S: Situation (Durum), T: Task (Görev), A: Action (Eylem), R: Result (Sonuç). Örneğin poziyonda arana yetkinlik yaratıcılık ise; adaya gelebilecek soru STAR yöntemi şeklinde şöyle olacaktır. Geçmiş iş yaşamınızda kendinizi yaratıcı olarak tanımlayabileceğiniz bir durumu (S: Situation, Durum), deneyiminizi paylaşabilir misiniz? Bu örnekteki deneyimde göreviniz ne idi? (T: Task Görev), bu durum karşısında ne yaptınız? (A: Action, Eylem), Sonuç ne oldu? (R: Result, Sonuç). Özetle, mülakatta adaylardan S.T.A.R yöntemi çerçevesinde aranan yetkinlikler sorgulanacaktır.
  • Adaylar iş görüşmesi öncesi başvuru yaptığı kurumun istediği kurum yetkinliklerini ve başvurduğu pozisyona yönelik yetkinlikleri önceden kurum web sitesinden bulur,bu yetkinlikleri önceki iş yaşamından somut örnekler açıklayabilirlerse başarı şanslarını çok artırabilirler.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.