Yerli dizel motorda ilk adım atıldı

Yerli dizel motorda ilk adım atıldı
 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı açıklamasında, "Aksamları ile birlikte yıllık yaklaşık 3 milyar dolar dış ticaret açığına sebep olan...


 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı açıklamasında, "Aksamları ile birlikte yıllık yaklaşık 3 milyar dolar dış ticaret açığına sebep olan dizel motor ihtiyacının yerli üretimle karşılanması yönünde çalışma başlatıldı" dedi.

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, aksamları ile birlikte yıllık yaklaşık 3 milyar dolar dış ticaret açığına sebep olan dizel motor ihtiyacının yerli üretimle karşılanması yönünde çalışma başlatıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, motor mükemmeliyet merkezi için ilk adımın atıldığı belirtildi.

Ağır ticari araçlarda, yol dışı iş makinalarında, traktörlerde, askeri araçlarda, jeneratör tarzı makinalarda ve denizcilik uygulamalarında yoğun olarak kullanılan dizel motorlardan yılda ortalama 150 bin adet ithal edildiği kaydedilen açıklamada, Dünyadaki en büyük motor üreticilerinin başta döküm olmak üzere birçok girdisinin yerli üreticilerce sağlandığının altı çizildi.

 Makina ve traktör üreticilerini yurt dışına bağımlı olmaktan kurtaracak çalışmanın, Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü daha da artıracağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye, yaklaşık 1,8 milyon traktör parkı ve Çin ve Hindistan'ın ardından en büyük üçüncü büyüyen iş makinaları pazarı ile yerli üreticilere büyük fırsatlar sunuyor. Yılda 60 bin adetlik traktör pazarının, eski traktörlerin yenilenmesi ile çok daha büyüyeceği öngörülüyor. Tank ve hızlı taşıyıcıların yanı sıra denizcilik uygulamalarında da yerli motorların kullanılacak olması savunma sanayisine de güç katacak."

Bakanlığın çalışmasında AB kurallarına göre emisyon değerleri düşük, çevreci motor üretimi hedefleniyor.

- İlk toplantı yapıldı

Açıklamaya göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli dizel motor üretiminde rol oynayabilecek sanayi kuruluşları ile bir araya geldi.

Toplantıda ülke ihtiyaçları değerlendirilirken, sanayi kuruluşları arasındaki muhtemel işbirliği imkanlarının masaya yatırıldı. Bakanlığın ve TÜBİTAK'ın Ar-Ge destekleri ile işbirliğine ortam oluşturan 'Kümelenme Destek Programı' için prensip kararı alındı.  'Motor Mükemmeliyet Merkezi' oluşturulması için ön hazırlıkları yapacak "Motor çalışma grubu' oluşturulmasına karar verildi.

Motor çalışma grubu Bakanlığın koordinesinde alanda deneyimli bir akademisyenin başkanlığında özel sektör temsilcilerinden oluşacak.

- "Birlikte çalışmamız gerekiyor"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada tekel olan global şirketlerin ürettiği motorlara bağımlı kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, yerli dizel motor alanında üreticilerin, kümelenme yoluyla işbirliği yapmasını istedi.

Işık, dünyaya motor parçası üreten yerli firmaların büyük düşünmesi gerektiğine işaret ederek, "Güçlerimizi birleştirerek, devletin desteğini arkamıza alarak motor üretimiyle ilgili bir yapı oluşturup önce kendi ihtiyacımızı karşılayıp sonra dünyayla rekabet eden noktaya gelebiliriz" ifadesini kullandı.

Ar-Ge'nin pahalı bir iş olduğunu belirten Işık, şunları kaydetti:

"Sizlerin şu anda tek başınıza bunun altından kalkmanız zor. Burada birlikte çalışma yapabiliriz. İngiltere'de Rolls Royce mükemmeliyet merkezini gördüm, ilham verdi. Üretim ve Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi kurma noktasında beraber olabiliriz. Birlikte iş yapma kültürü olmazsa devlet ne türlü destek verirse versin sonuç çıkmaz. Bireysel başarılarımızı kollektif başarıya nasıl dönüştürürüz buna odaklanalım. Biz size can suyu vermeye çalışıyoruz, bir başlayalım kimse önümüzde duramaz. Çin'in bile maliyetleri bu kadar düşük olamaz ama fazla zamanımız yok."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.