Yerli amfibi gemisi Bayraktar denize indirildi

Yerli amfibi gemisi Bayraktar denize indirildi
 Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye yaptırılan amfibi gemi Bayraktar, törenle...

 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye yaptırılan amfibi gemi Bayraktar, törenle denize indirildi.

 

İSTANBUL (AA) - Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM)  tarafından Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (ADİK) yaptırılan amfibi gemi Bayraktar, törenle denize indirildi.

 

Tuzla’daki ADİK Tersanesi’nde yapılan törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, komutanlar ve davetliler katıldı.

 

Törende konuşan ADİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süalp Ürkmez, Bayraktar’tan sonra aynı özelliklere sahip ikinci gemi Sancaktar’ın da 8 ayda tamamlanıp teslim edileceğini kaydetti.

 

Gemilerinin SSM'nin talepleri doğrultusunda tasarlandığını ve yerli olduğunu dile getiren Ürkmez, rakipleri arasında ABD, İspanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin olduğunu ifade ederek destek istedi.

 

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a plaket verildi. Daha sonra Genelkurmay Başkanı Akar'ın eşi Şule Akar, kürsüye gelerek iyi niyet temennilerinde bulundu.

 

Bayraktar, başarılı bir şekilde alkışlarla suya indirildi.

 

Geminin özellikleri

 

Yapımına 2013’te başlanan ve yüzde 70,68 yerli sanayi desteğiyle üretilen gemi, kendi alanında bir ilki teşkil ediyor. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip.

 

Boyu 139, eni 19,60 metre olan ve deplasmanı 7 bin 254 ton olarak dizayn edilen geminin, 2 metreden sığ sulara kapak atma imkanı bulunuyor. Gemi, bin 200 ton yük veya çeşitli tank, zırhlı araç ve diğer araç taşımanın yanında 566 yatak kapasiteli.

 

Bayraktar, ikmal yapmadan 30 gün denizde kalabiliyor ve 5 bin deniz milinden fazla yol alabiliyor.

 

486 personelin görev yapabileceği gemide, 12 Subay, 51 Astsubay, 66 er ve 17 ortak hareket grup subayı ile 350 Amfibi personeli görev yapacak.

 

Gemide, beklenen sürat değerlerini ve manevra kabiliyetini sağlayabilmek üzere her biri 4 adet dizel makine, 2 adet ridakşınger, 2 adet şaft sistemi, 2 adet değişken açılı pervaneden oluşan ana tahrik sistemi kullanılıyor.

 

Bayraktar’da ayrıca, iki adet tünel tip baş itici, elektrik üretimi için 4 adet ana jeneratör yer alıyor.

 

Bunların dışında gemide yerli üretim olan Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi bulunuyor.

 

Bayraktar, geniş muhabere ve elektronik imkanlarıyla komuta kontrol, harekat ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde Doğal Afet Yardım görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetlere de sahip.

 

Bayraktar Şubat 2017’de, ikinci gemi Sancaktar ise Ekim 2017’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığında göreve başlayacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.